Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Όταν ο Δεσπότης Συμεών υποδέχεται τον Τσίπρα στην Μητρόπολη Φθιώτιδας με την φωτογραφία του Άρη και του παπά Ανυπόμονου

Δεν είναι κομμουνιστής, ούτε καν Αριστερός ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών. Όμως χτες απέδειξε ότι δεν είναι ούτε δογματικός. Άνοιξε την πόρτα της Μητρόπολης στην Λαμία και υποδέχτηκε με θέρμη τον Αλέξη Τσίπρα όπως ορίζει στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στο πρόσωπο του τίμησε όλους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στην Φθιώτιδα.


Ο Συμεών απέδειξε όμως και κάτι άλλο, ότι δεν είναι ανιστόρητος ! Στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τίμησε και την Εθνική Αντίσταση της Ρούμελης προσφέροντας του ως αναμνηστικό δώρο της Μητρόπολης Φθιώτιδας την εμβληματική φωτογραφία του Άρη με τον παπά Ανυπόμονο ! Για τους νεότερους ο θρυλικός παπά -Ανυπόμονος .

( Γερμανός Δημάκος κατά κόσμο) ήταν μια από τις πιο μεγάλες μορφές, από τους πιο ονομαστούς ιερείς που πήρανε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Το 1940 ήταν ηγούμενος στο μοναστήρι Δαδιού – Αμφίκλειας Φθιώτιδας. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ στο Δαδί και διορίστηκε πρόεδρος της κοινότητας, με έγκριση της οργάνωσης του ΕΑΜ. Από την αρχή του ένοπλου αγώνα είχε προσφέρει μεγάλη στήριξη στους κατοίκους και στους αντάρτες της περιοχής του συμμετέχοντας στις επιτροπές εθνικής αλληλεγγύης.

Με τον Άρη συναντήθηκαν στο χωριό Κουκουβίστα της Γκιώνας, στις 14 του Μάη 1943, όταν ο Αρης συγκροτούσε το αντιστασιακό σώμα και στρατολογούσε άνδρες στη περιοχή. Ο αρχιμανδρίτης Γερμανός προσχώρησε στον μόνιμο ΕΛΑΣ κατευθείαν στον Άρη. Ανυπομονούσε να πάρει το αντάρτικο όνομα. Ο Άρης που ήταν δίπλα του είπε: «Παππούλη μην είσαι ανυπόμονος» κι αμέσως ο καπετάν Λευτέρης απάντησε: «Αυτό θα είναι τ’ όνομά σου, «Ανυπόμονος». Από τότε όλοι τον φώναζαν «Πάτερ(α) Ανυπόμονο» και με αυτό το αντάρτικο όνομα έγινε θρύλος στο Πανελλήνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκινημένος από το δώρο του Δεσπότη ομολόγησε ότι για τον ίδιο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που καταδεικνύει τον ρόλο του λαϊκού κλήρου στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Όσο για τις κόκκινες κορδέλες ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να τσιγκλήσει τον Δεσπότη λέγοντας του: «Ξέρω ότι είστε φίλος με τον Πειραιώς που είναι προστάτης του Ολυμπιακού και γι αυτό επιλέξατε το κόκκινο για να με προκαλέσετε». Θυμίζω ότι το 2015 στην εορτή των Θεοφανείων ο Τσίπρας είχε κατέβει στο λιμάνι του Πειραιά για τον αγιασμό των υδάτων από τον Σεραφείμ και λίγες εβδομάδες μετά έγινε πρωθυπουργός. Λέτε να ξαναδούμε τον Τσίπρα στον Πειραιά στα Θεοφάνεια;






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου