Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Οι πλειστηριασμοί τρομάζουν τη μεσαία τάξη - Η κυβέρνηση ψάχνει για «ημίμετρα»

Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση εξελίσσεται η απόφαση να λύσει ο Άρειος Πάγος τον «γόρδιο δεσμό» με τους servicers και τη δυνατότητά τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτων κατοικιών.

Η διαρροή της απόφασης με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» στους servicers, όχι μόνο «έσκασε ως βόμβα» στην προεκλογική σκηνή, αλλά παράγει ήδη αποτελέσματα, αφού, σύμφωνα με δεκάδες μαρτυρίες δικηγόρων που χειρίζονται ανάλογες υποθέσεις, οι εισπρακτικές εταιρείες ματαιώνουν ακόμα και συμφωνίες οι οποίες ήταν ένα βήμα πριν την υπογραφή τους.

Και το πρόβλημα δεν σταματάει στους περίπου 800.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, καθώς η διαρκής αύξηση των επιτοκίων δανεισμού έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση των μηνιαίων καταβολών, με αποτέλεσμα, ουκ έστιν αριθμός κόκκινων δανείων να είναι έτοιμα να «κοκκινίσουν».

Φόβοι για κοινωνικές εκρήξεις

Υπουργοί και βουλευτές αναγνωρίζουν ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα κοινωνικών εκρήξεων και να διαταράξει σημαντικά την κοινωνική συνοχή. Οι πιο υποψιασμένοι, εξ αυτών, δε, προβληματίζονται ήδη για την δημοσιονομική διάσταση του προβλήματος. Διότι, όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες παλαιός και έμπειρος βουλευτής, «στο δίλημμα να σώσω το σπίτι μου ή να συνεχίσω να αποπληρώνω την εφορία μου», η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Και η κατάσταση είναι ήδη δύσκολη, με τα χρέη προς την εφορία να έχουν ξεπεράσει τα 113 δις ευρώ και οι απλήρωτοι φόροι, να υπερβαίνουν τα 7 δις ευρώ μόνο τον τελευταίο χρόνο .

Όλα αυτά, την ώρα που κατά γενική παραδοχή, το κυβερνητικό σχέδιο «Ηρακλής» είχε πενιχρά αποτελέσματα, αν και ενέγραψε τις 18,35 δις κρατικές εγγυήσεις υπέρ των τραπεζών στο Δημόσιο χρέος, ενώ από όσους κατόρθωσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις, μόνο το 1/3 παραμένει ενήμερο. Ο δε «εξωδικαστικός μηχανισμός», τον οποίον, επικαλείται τώρα η κυβέρνηση, έχει δώσει διέξοδο σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό δανειοληπτών σε σχέση με τους ενδιαφερόμενους για ένταξη, λόγω των κριτηρίων που ετέθησαν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, που δεν ανέμενε τόσο σύντομη απόφαση από τον Άρειο Πάγο, αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μία υπόθεση, η οποία μπορεί να στοιχίσει σε ψήφους, γι αυτό και από την πρώτη μέρα που έσκασε η «βόμβα», δόθηκε «γραμμή» για υπενθύμιση από όλους και σε όλους τους τόνους της διαχείρισης που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ημίμετρα της κυβέρνησης

Κατανοούν, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί, γι αυτό και ετοιμάζουν δύο πρωτοβουλίες, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.


Η πρώτη αφορά την συμπερίληψη πιο ευνοϊκών διατάξεων για τις ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να αυξηθούν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εγκρίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΥΠΟΚ ετοιμάζουν ήδη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία, μεταξύ άλλων, θα δίνεται η δυνατότητα ένταξης και οφειλετών με μία μόνο οφειλή, υπό προϋποθέσεις, ωστόσο.

Κατά τις ίδιες πηγές, θα δίνεται η δυνατότητα συμπερίληψης και των οφειλών υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα προς την ΑΔΑΕ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να εντάξουν σε ρύθμιση και συσσωρευμένα πρόστιμα από Δήμους, αν οι οφειλές είναι βεβαιωμένες από την Εφορία. Τέλος, οι τράπεζες, οι servicers αλλά και οι δανειολήπτες, θα είναι υποχρεωμένοι να αιτιολογούν την απόρριψη μιας αίτησης.


Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη διευκόλυνση όσων οφειλετών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χάσει τις 100 και 120 δόσεις, αλλά και της ρύθμισης της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων για τους οφειλέτες που τις έχασαν.

Δεν έχει, ωστόσο αποφασιστεί αν θα πρόκειται για αναβίωση των 120 δόσεων υπό αυστηρές προϋποθέσεις ή μία νέα ρύθμιση, η οποία μέχρι έναν αριθμό δόσεων θα είναι άτοκη και από εκεί και πάνω έντοκη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου