Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Ειδικό δικαστήριο: Καταπέλτης κατά Ράικου η εισαγγελέας - Προτείνει απαλλαγή Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλου

Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως, οι καταγγελίες κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου δεν επιβεβαιώθηκαν και κρίθηκαν "αναξιόπιστες". Αναφέρει δε ότι η Ελένη Ράικου "ακύρωσε το όλο εισαγγελικό της έργο".

Την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελοπουλου και από την δεύτερη κατηγορία που του αποδίδεται ζήτησε η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή η οποία με την πρότασή της έκρινε ότι πρέπει να απαλλαγούν τόσο η Εισαγγελέας Ελένη Τουλουπακη όσο και ο αναπληρωτής πρώην υπουργός Δικαιοσύνης από όλα τα αδικήματα που τους αποδίδονται.

Μετά την τοποθέτησή της για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή του πρώην υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου και από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας, οι καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, από τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (Ελένη Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη) δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα στοιχεία. Η εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή είπε πως οι μαρτυρίες των τριών συναδέλφων της, υπήρξαν 'αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς".

Κατά την κα. Σμυρλή, η κα. Ράικου πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, την οποία είχε διαδέχθηκε η κα. Τουλουπάκη, με την κατάθεσή της ως μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και τις προηγούμενες καταθέσεις, «ακύρωσε το όλο εισαγγελικό της έργο».

Η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε πως στην δήλωση παραίτησης της από την Εισαγγελίας Διαφθοράς η κα. Ράικου "δεν έκανε καμία αναφορά για τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου και δεν κατονόμασε κανέναν ως υπαίτιο για την παραίτησή της, αλλά αναφέρθηκε σε μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου και σε διεφθαρμένους αξιωματούχους'.

Σύμφωνα πάντα με την κα. Σμυρλή, οι καταγγελίες Ράϊκου για παρεμβάσεις στο έργο της στην έρευνα για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, από τον κ. Παπαγγελόπουλο, είναι "αναξιόπιστες, μη αληθείς και αβάσιμες".

Η κα. Σμυρλή είπε πως στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Ελένη Ράϊκου, ανασκεύασε τα όσα είχε καταγγείλει σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου μιλώντας για «εκτίμησή της» επιχειρώντας, έτσι, να πάρει πίσω τις αρχικές καταγγελίες

Ακόμη, η κα. Σμυρλή αντέκρουσε, μεταξύ των άλλων, την κατάθεση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, περί πιέσεων που δεχόταν από τον κ. Παπαγγελόπουλο, αναφερόμενη σε αναξιόπιστη μαρτυρία. Όπως είπε, ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις, ενώ απέδωσε σε αυτόν «εμπάθεια σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου» εξ αφορμής της μη ανανέωσης της θητείας του στην Οικονομική Εισαγγελία.

Η πρόταση της εισαγγελέως για την Ελένη Τουλουπάκη

Την απαλλαγή της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς (μέχρι την κατάργησή της) ζήτησε νωρίτερα με την πρότασή της η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή.

Κατά την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής ούτε για την εισαγγελική λειτουργό, αλλά ούτε και για τον πρώην υπουργό.

Η κατηγορία σε βάρος της εισαγγελέως Ελένη Τουλουπάκη αφορά στην παράλειψή της, σύμφωνα με τη κατηγορία, να στείλει στη Βουλή αναφορές που είχε υποβάλλει το ΚΙΝΑΛ για δύο πρώην υπουργούς Υγείας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - τους Παν. Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό - σχετικά με τις τιμολογήσεις των φαρμάκων.

Η κα. Σμυρλή τόνισε πως η κα. Τουλουπάκη δεν διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, πρωτίστως, γιατί οι αναφορές ΚΙΝΑΛ κατά Κουρουμπλή και Ξανθού δεν είχαν αποτελέσει χωριστή δικογραφία κι είχαν ενσωματωθεί ως έγγραφα στη μεγάλη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis. Είπε επίσης πως δεν διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ούτε όταν παρελήφθησαν, πριν από την Ελένη Τουλουπάκη, από την προκάτοχο της στην Εισαγγελία Διαφθορά Ελένη Ράικου.

Επιπλέον, κατά την εισαγγελέα, οι αναφορές ΚΙΝΑΛ ήταν ασαφείς, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς στοιχεία, που να θεμελιώνουν τα καταγγελόμενα, ότι δηλαδή δεν έγινε επί υπουργίας Κουρουμπλή η τιμολόγηση των φαρμάκων.

Κατά την κα. Σμυρλή η παράλειψη που αποδίδεται στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη δεν στοιχειοθετείται και κατά συνέπεια δεν μπορεί παρά να προτείνει και την απαλλαγή και του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στον οποίο αποδίδεται ηθική αυτουργία στην κατάχρηση εξουσίας της εισαγγελικής λειτουργού.

Η εισαγγελέας είπε επίσης πως ακόμα κι αν τίθετο ζήτημα μεταβολής της κατηγορίας σε παράβαση καθήκοντος και πάλι θα ήταν απαλλακτική η πρότασή της και για τους δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου