Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ : Το «κούρεμα» Παπαθανάση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για δάνεια ΝΔ, υπουργών και χαριστικές ρυθμίσεις

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται πως ανοίγει για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση για τον… πρωτόγνωρο διακανονισμό που πέτυχε για οφειλή 2 εκατ. ευρώ προς την τράπεζα Eurobank.

Οι μέχρι στιγμής απαντήσεις του στενότατου συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη - υπενθυμίζεται ότι διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΝΔ μετά την ανάληψη της προεδρίας του 2016 - τείνουν προς πλήρη επιβεβαίωση των αποκαλύψεων.

Σύμφωνα με αυτές, όπως ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το Documento, ο Ν. Παπαθανάσης ως εγγυητής επιχειρηματικού δανείου που μαζί με τους τόκους έφθασε τα 2 εκατ. ευρώ, κατάφερε να «κλείσει» τις υποχρεώσεις του με μόλις 50.000 ευρώ, και αυτό μετά την πετυχημένη πρωτόδικη αγωγή της τράπεζας σε βάρος του για καταδολίευση δανειστών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για εξωπραγματική ρύθμιση, την ώρα που χιλιάδες δανειολήπτες - και εγγυητές δανείων - χάνουν τον ύπνο τους για το κατά ποσό θα βγει στο σφυρί η πρώτη τους κατοικία, ενώ την ίδια ώρα οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων έχουν μετατρέψει τις δόσεις των κυμαινόμενων δανείων σε τρενάκι του τρόμου με σταθερά ανοδική πορεία. Πρόκειται για ένα ζήτημα που «καίει» την κοινωνία και αποτελεί μια από τις ανοιχτές πληγές του κυβερνητικού στρατοπέδου, μετά την υπόθεση Πάτση και πρόσφατα και του ετέρου βουλευτή της ΝΔ Παναγή Καππάτου, ο οποίος εργάζεται παράλληλα με την βουλευτική του ιδιότητα και ως Δικηγόρος τραπεζών και funds βγάζοντας σε πλειστηριασμούς πρώτες κατοικίες.

Ως εκ τούτου, από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιμένουν στο θέμα και ζητούν από τον αναπληρωτή Υπουργό την άμεση δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που δίνουν τα ακριβή στοιχεία του διακανονισμού, και κατά ποσό αυτός επιτεύχθηκε όντας υπουργός, άρα έχοντας ευνοϊκή μεταχείριση λόγω αξιώματος.
«Ανοίγει η βεντάλια»

Την ίδια ώρα πάντως, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν μένουν μόνο στην περίπτωση Παπαθανάση, αλλά ανοίγουν τη βεντάλια, θέτοντας συνολικά ζήτημα για τον ακραίο δανεισμό τόσο της ΝΔ όσο και πολλών βουλευτών και υπουργών του Κυρ. Μητσοτακη.


« Η ΝΔ χρωστάει 400 εκατ. ευρώ. Το υπουργικό συμβούλιο χρωστάει 12 εκ. ευρώ. Έχουν κάνει ρυθμίσεις και τι είδους ρυθμίσεις; Αυτές που κάνουν όλοι οι πολίτες ή «ρυθμίσεις Παπαθανάση;», αναφέρουν χαρακτηριστικά, επαναφέροντας την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε απορρίψει η ΝΔ για να δηλώνεται στο πόθεν έσχες των υπόχρεων όχι μόνο το ύψος του δανεισμού του αλλά και το πλήρες ιστορικό του κάθε δανείου, μαζί με τις ρυθμίσεις του. Και αυτό, γιατί όπως αποδεικνύεται και στην προκειμένη περίπτωση, στη λεπτομέρεια των «διακανονισμών» μπορεί να βρίσκεται καραμπινάτη διαπλοκή και χαριστικές ρυθμίσεις.

«Σήμερα αποδεικνύεται γιατί τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να δηλώνεται στο πόθεν έσχες όχι μόνο το ύψος των δανείων αλλά και οι ρυθμίσεις τους. Πόσοι ακόμη «Παπαθανάσηδες» υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ήθελαν να τους κρύψουν» διερωτώνται σκωπτικά από την Κουμουνδούρου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η περίπτωση Παπαθανάση, κατά πολλούς, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο και την ασυλία που είχε ψηφίσει προ τριών ετών η κυβέρνηση για τους τραπεζίτες, με την οποία για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία θα πρέπει επί της ουσίας οι ίδιοι να κινηθούν εναντίον του… εαυτού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου