Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Αντώνης Ελευθεριάδης : MAH CULPA

Πέρσι τον Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000. Ενδιαφέρον θα ήταν να εξεταζόταν πόσα από αυτά τα νέα μέλη ψήφισαν τελικά ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εκλογές αυτού του Μαΐου. Τα μέλη αυτά όχι μόνο δεν έγιναν πολλαπλασιαστές, αλλά ούτε απλοί συμμέτοχοι. Απεδείχθη ένα πολιτικό κάλεσμα άνευ ουσίας.

Μετά από μια ήττα βιβλικών διαστάσεων είναι αυτοκτονικό να κατηγορείς κάποιον άλλο εκτός του εαυτού σου. Ούτε ο λαός φταίει που δεν πείστηκε, ούτε τα άλλα κόμματα που καθόρισαν με γνώμονα το συμφέρον τους την εκλογική τους στρατηγική. Μπροστά σε μια επικείμενη μάχη, προφανώς σώφρον είναι να αποφύγουμε το αυτομαστίγωμα, αλλά για να καθορίσεις την στρατηγική σου πρέπει να εντοπίσεις βασικά λάθη σου.



Το αποτέλεσμα είναι εφάμιλλο με των ευρωεκλογών του 2019, όπου με γενναιότητα ανέλαβε την ευθύνη ο Αλέξης Τσίπρας και προχωρήσαμε στις εθνικές εκλογές με καταγραφή ποσοστού ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις εκλογές της απλής αναλογικής δεν μπορέσαμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο και μην έχοντας ρίζες στην κοινωνία, στα συνδικάτα στην τοπική αυτοδιοίκηση το πληρώσαμε.

Παγκοσμίως οι εκλογές προκειμένου να κερδηθούν χρειάζονται απλό πολιτικό μήνυμα, κατανοητό και με προοπτική. Όχι με αντιφάσεις που προκύπτουν από προσωπική στρατηγική ή αυτοαναφορική επεξήγηση των θέσεων του κόμματος. Ούτε με μαύρη διαφήμιση. Ο κόσμος δεν ψηφίζει με βάση το χθες, αλλά ποιος θα διαχειριστεί το αύριο.

Ο κόσμος της προοδευτικής παράταξης, δεν υπάρχει κόσμος αδιευκρίνιστα, μας έχει δώσει πίστωση χρόνου για να μετεξελιχθούμε. Στις εκλογές του 2015, στις εκλογές του 2019 και στις εσωκομματικές του 2022. Το μήνυμα μας αυτή την φορά ήταν θολό και για αυτό δεν έπεισε. Δεν έχουμε χάσει ακόμα το αυτί του προοδευτικού, αλλά αν λειτουργήσουμε με κομπλεξισμό θα το χάσουμε. Δεν αξίζεις να κερδίζεις, αν δεν ξέρεις να χάνεις ειπώθηκε στα social media από άνθρωπο του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ.


Ο εχθρός παραμένει η δεξιά. Μια δεξιά που πλέον αχόρταγη ορέγεται την συνταγματική αναθεώρηση και κάθε τοτεμ του προοδευτικού χώρου για να βεβηλώσει. To Μητσοτάκης imperium είναι αποδεδειγμένα κίνδυνος για την δημοκρατία. Σε αυτό η απάντηση είναι η πανστρατιά με γενναιοδωρία, νηφαλιότητα, αυτοκριτική, ταπεινότητα. Νέα πρόσωπα πρέπει να αναδειχθούν να στηρίξουν τις θέσεις του κόμματος χωρίς την διάθεση να νουθετήσουν την κοινωνία, έχοντας πολιτική άποψη και κοινωνικό αποτύπωμα.


Η προοδευτική παράταξη δεν θα χαθεί, μπορεί όμως να την δούμε να πελαγοδρομεί για χρόνια αντίστοιχα με την Ιταλία και την Γαλλία. O νέος κόσμος δεν έφυγε απλά δεν είδε να εκφράζεται από τα ψηφοδέλτια μας. Χρειαζόμαστε να βγουν μπροστά στελέχη που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη να οδηγήσουν την Ελλάδα στο 2030. Οι νέες προκλήσεις του γεωπολιτικού πολυπολισμού, των τεχνολογικών αλλαγών, της τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν ανθρώπους με γνώση και όραμα.

Στις εκλογές κάθε κάλπη είναι ξεχωριστή και το αποτέλεσμα ανοιχτό. Game on λοιπόν όπως θα έλεγε ο φίλτατος Αντετοκούνμπο.

ΥΓ: «Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα» Sun Tzu

*Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι τραπεζικό στέλεχος, πιστοποιημένος στην παροχή επενδυτικών συμβουλών – Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αναπληρωτής Συντονιστής Χρηματοπιστωτικού Τμήματος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου