Ο Κ. Μητσοτάκης άνοιξε το θέμα, αλλά ο Μ. Βορίδης έσπευσε να δηλώσει τη διαφωνία του, ενώ ο Α. Σαμαράς φέρεται επίσης να θέτει βέτο
Η προαναγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Bloomberg, για γάμο και ομόφυλων ζευγαριών “κάποια στιγμή” προκάλεσε αίσθηση, αλλά και το ερώτημα εάν η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για αυτή τη συζήτηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά διαβεβαιώσε ότι ο πρωθυπουργός “τηρεί το λόγο του” και ενέταξε το ζήτημα στο πλαίσιο μίας συνολικά φιλελεύθερης πολιτικής.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε πάντως συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα, αλλά ενέταξε αορίστως και τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα σε έναν “συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό”.
Από τις δηλώσεις αυτές, αλλά και από το ρεπορτάζ, προκύπτει ότι το Μαξίμου θέλει με τη συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να δείξει ένα φιλελεύθερο προφίλ. Και αυτό στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταλάβει οριστικά το χώρο του κέντρου.
Η ΝΔ έχει βέβαια πλέον πολλαπλές απειλές εκ ακροδεξιών στη Βουλή και ενώ θέλει τις ψήφους των προοδευτικών κεντροδεξιών και κεντρώων, καθώς και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δεν θέλει και να χάσει ψήφους συντηρητικών δεξιών. Και εξάλλου και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν ουκ ολίγες συντηρητικές φωνές.
Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε δεν έχει τυχαία ορίσει τον Μάκη Βορίδη υπουργό Επικρατείας με κύρια αποστολή να διαχειρίζεται Σπαρτιάτες και λοιπές όχι και τόσο δημοκρατικές δυνάμεις στη Βουλή, όπως και έπραξε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο κ. Βορίδης όμως έσπευσε ταυτόχρονα να εκφράσει την αντίθεση του στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Οι σαμαρικές αντιδράσεις
"Δεν είναι θέμα εκκλησίας γιατί αφορά πολιτικό γάμο. Η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική και το είχα ξαναδηλώσει και όταν είχε έρθει το σύμφωνο το είχα καταψηφίσει. Ο πρωθυπουργός είπε πως θα γίνει σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Θα δούμε πότε θα είναι αυτό", δήλωσε ειδικότερα ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Βορίδης εκφράζει βέβαια ως προς το συγκεκριμένο θέμα μία τάση στο εσωτερικό της ΝΔ, της οποίας πολιτικά “ηγείται” ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει κάνει ουκ ολίγες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια θέτοντας ζήτημα δεξιάς “ιδεολογικής καθαρότητας” της ΝΔ. Ενώ προεκλογικά, κατά την εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο, είχε καταγγείλει τη woke culture και είχε προειδοποιήσει πως “όσα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας υιοθετούν τέτοια «ατζέντα», κινδυνεύουν να συρρικνωθούν ή και να εξαφανιστούν”.
Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, που θεωρεί ότι η ΝΔ παρεκκλίνει εσχάτως προς τον… δικαιωματισμό, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ψηφίσει γάμο ομόφυλων ζευγαριών, στην περίπτωση που το ζήτημα όντως έρθει στη Βουλή. Και δεν θα είναι ο μόνος μαζί με τον κ.Βορίδη, καθώς πολλοί γαλάζιοι βουλευτές δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ένα συντηρητικό τους ακροατήριο.
Επανάληψη του σίριαλ με το σύμφωνο συμβίωσης
Πρακτικά, εάν όντως έρθει νομοσχέδιο για γάμο ομόφυλων ζευγαριών, στη ΝΔ θα επαναληφθεί το ίδιο έργο που είχε παιχθεί και όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης. Η ΝΔ υπενθυμίζεται τότε βρισκόταν σε διαδικασία εσωκομματικών εκλογών και στη σχετική ψηφοφορία η γαλάζια ΚΟ είχε διχαστεί.
Ο κ. Μητσοτάκης, υποψήφιος πρόεδρος τότε, είχε ψηφίσει υπέρ μαζί με 18 ακόμη βουλευτές. Ενώ ο επίσης υποψήφιος τότε για τη γαλάζια ηγεσία, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε καταψηφίσει μαζί με 28 ακόμη βουλευτές κυρίως σαμαρικούς. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς πάντως ήταν μεταξύ των 27 συνολικά βουλευτών που απλώς απουσίαζαν από την ψηφοφφορία, στην οποία βέβαια δεν είχε τεθεί κανένα θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Αφορμή για την αρνητική ψήφο ή την αποχή πολλών γαλάζιων τότε είχε σταθεί το ενδεχόμενο να άνοιγε ο δρόμος και για τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, παρότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν επιτρέπει ούτε σε άτομα διαφορετικού φύλου να τεκνοθετήσουν. Και αυτή θα είναι και η αιτιολογία για τις αντιδράσεις και στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών, καθώς τίθεται το ερώτημα κατά πόσον θα ήταν συνταγματικό να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια.
Σημειωτέον πως το 2018 όταν είχε τεθεί το ζήτημα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια η ΝΔ είχε και πάλι διχαστεί, με τη Ντόρα Μπακογιάννη να επισημαίνει ότι θα ήταν απαράδεκτο για ένα φιλελεύθερο κόμμα να καταψηφίσει την εν λόγω διάταξη, όπως ζητούσαν Βορίδης- Τσιάρας. Ο κ. Μητσοτάκης τότε αποδέχθηκε τη θέση της σκληρής δεξιάς πτέρυγας και η ΝΔ εν τέλει ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά καταψήφισε το επίμαχο άρθρο.
Πάντως, εφόσον πράγματι το Μαξίμου προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, όπως θέλουν ορισμένα σενάρια, στην κατάθεση νόμου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και στην Ελλάδα, προφανώς και ο κ. Μητσοτάκης δε θα ρισκάρει να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αλλά θα αφήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ένα σχετικό νομοσχέδιο μπορεί άλλωστε να περάσει με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πέραν των όποιων λίγων “τολμηρών φιλελεύθερων της ΝΔ.
Επομένως τυπικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τη ΝΔ. Ουσιαστικά βέβαια θα αναδείξει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της. Αν και υπάρχει και η άλλη άποψη: Πως ο κ. Μητσοτάκης θα πετύχει να πατήσει σε δύο βάρκες. Από τη μία θα δείξει ο ίδιος φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό προφίλ. Από την άλλη θα αφήσει Σαμαρά, Βορίδη, Γεωργιάδη και σία να απευθύνονται σε ένα πιο συντηρητικό κοινό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου