Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Βόρεια Μακεδονία: Πέρασαν οι συνταγματικές τροποποιήσεις με αναφορά σε βουλγαρικό λαό

Πέρασε η απαίτηση της Σόφιας για αναφορά της Βουλγαρικής μειονότητας στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης Διακυβερνητικής Διάσκεψης για ένταξη στην ΕΕ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.


Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πολίτες και το κράτος έχουν «μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή πορεία, να επιταχύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να επιτύχουν αυτόν τον στόχο έως το 2030».

Η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξέτασε και ενέκρινε το κείμενο της Πρότασης Ένταξης στην Τροποποίηση με Κατευθυντήριες γραμμές για την Τροποποίηση και Συμπλήρωση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και αποφάσισε να κατατεθεί στη Βουλή το έγγραφο, όπως ενημέρωσε η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου.

Η πρόταση ένταξης στην τροποποίηση του Συντάγματος εκπονήθηκε από την ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες, επιφανείς καθηγητές από πολλά πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, με ομόφωνη υποστήριξη του περιεχομένου του κειμένου, μετά την οποία το θέμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της σημερινής κυβερνητικής συνεδρίασης με πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η πρόταση συντάχθηκε με βάση τα Συμπεράσματα της Συνέλευσης που εγκρίθηκαν στη σύνοδο της 16ης Ιουλίου 2022 και συνδέονται με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κοινή θέση και την εναρκτήρια δήλωση της ΕΕ στην Πολιτική Συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Αποφασισμένη η Βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της

Η Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τη στρατηγική της βούληση για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Διαπραγματευτικού Πλαισίου και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση που ξεκίνησαν με τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου 2022 έτους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι παρεμβάσεις στο Σύνταγμα, επισημαίνει η υπηρεσία Τύπου της Κυβέρνησης, αναφέρονται στην προσθήκη τμημάτων των εθνών στο Προοίμιο και στα άρθρα 49 και 78 του Συντάγματος, κατά την απαρίθμηση των μερών των εθνών στη χώρα.


Δηλαδή στη διατύπωση: «Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο μακεδονικός λαός, μέρος του αλβανικού λαού, ο τουρκικός λαός, ο λαός της Βλαχίας, ο σερβικός λαός, ο λαός των Ρομά, ο βοσνιακός λαός και άλλοι», μετά τη λέξη βοσνιακός λαός μπαίνει κόμμα και προστίθεται: ο βουλγαρικός λαός, ο κροατικός λαός, ο λαός του Μαυροβουνίου, ο σλοβενικός λαός, ο εβραϊκός λαός και ο αιγυπτιακός λαός. Σύμφωνα με αυτό, έγινε τροπολογία και στην Επιτροπή Σχέσεων μεταξύ Κοινοτήτων για τη διατήρηση της ισοτιμίας των εκπροσώπων στη Βουλή όλων των κοινοτήτων που καθορίζονται έτσι στο Προοίμιο του Συντάγματος, ενημερώνει η Κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις ενισχύουν τον πολυεθνικό χαρακτήρα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η χώρα μας είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργικής, πολυεθνικής δημοκρατίας στην περιοχή και στην Ευρώπη και παράδειγμα σεβασμού των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γι' αυτό δικαίως η χώρα θεωρείται ως Ευρώπη σε μικρογραφία. Δείξαμε στην περιοχή, την Ευρώπη και τον κόσμο ότι η συνύπαρξη διαφορετικών κοινοτήτων σε αυτή τη χώρα, για αιώνες στην ιστορία και σήμερα, και ο αμοιβαίος σεβασμός διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών είναι πλούτος και πλεονέκτημα. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ασκεί τις ευρωπαϊκές αξίες και αξίζει, μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου.


Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πολίτες και το κράτος έχουν «μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο, να επιταχύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να επιτύχουν αυτόν τον ευρωπαϊκό στόχο μέχρι το 2030».
«Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας αξίζουν να είναι ευρωπαίοι πολίτες»

«Οι πολίτες αξίζουν να είναι ευρωπαίοι πολίτες, να έχουν μια ευρωπαϊκή ποιότητα ζωής και ένα ευρωπαϊκό επίπεδο διαβίωσης, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, και αυτή πρέπει να είναι η πατρίδα τους. Επίσης, σε συνθήκες όπου, στο γεωπολιτικό πλαίσιο, οι στρατηγικοί μας φίλοι οι ΗΠΑ και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βλέπουν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως παράγοντα σταθερότητας, μας αρμόζει, ως πολίτες και ως κράτος - ένα αξιόπιστο εταίρο της δημοκρατικής διεθνούς κοινότητας, για να συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής και της ΕΕ. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Κυβέρνηση αναμένει εποικοδομητικότητα από όλα τα πολιτικά θέματα που εκπροσωπούνται μέσω των βουλευτών στη Βουλή, ευσυνειδησία από όλους τους βουλευτές και εστίαση στην επίτευξη διακομματικής συναίνεσης στην έγκριση των συνταγματικών τροποποιήσεων ως μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απόφαση της Βουλής της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, επισημαίνει η κυβέρνηση, θα επιτρέψει τη διεξαγωγή της δεύτερης διακυβερνητικής διάσκεψης με την ΕΕ έως τον Δεκέμβριο του 2023, ανοίγοντας τα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις, εντείνοντας τις μεταρρυθμίσεις και ταχεία ένταξη στην ΕΕ.

«Η κυβέρνηση ζητά λογική και συνειδητοποίηση της τρέχουσας δυναμικής στην οποία το κράτος έχει την ευκαιρία να αποφύγει την επαναλαμβανόμενη πολυετή απομόνωση και, αντίθετα, να συνειδητοποιήσει επιτέλους τις ευρωπαϊκές προοπτικές», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου