Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: Nα ψηφίσουν και οι «φίλοι» προτείνει η Αχτσιόγλου - Συμφωνεί ο Παππάς, το σκέφτεται ο Τσακαλώτος

Οι εκστρατείες των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν με τους διεκδικητές της ηγεσίας να ανοίγουν όλο και περισσότερο τα χαρτιά τους.


Χθες η Έφη Αχτσιόγλου, έκανε άνοιγμα σε πιο χαλαρές διαδικασίες συμμετοχής όσον αφορά την κάλπη του Σεπτεμβρίου για τον νέο αρχηγό λέγοντας «ναι» στο σενάριο να προσέλθουν στην κάλπη όχι μόνο μέλη αλλά και «φίλοι», κατά αναλογία διαδικασιών που έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.


Ειδικότερα, σε χθεσινή της στη συνέντευξη στο Open και στην εκπομπή των Καμπουράκη – Στάθη, στο ερώτημα αν συμφωνεί να ψηφίζουν αυτοί που εγγράφονται ως μέλη αλλά και αυτοί που προσέρχονται ως «φίλοι» απάντησε: «Εμείς πρέπει ως ΣΥΡΙΖΑ, εμείς να πάμε στις ζωές των πολιτών, όχι να περιμένουμε τους πολίτες να έρθουν στις διαδικασίες μας, τι σημαίνει αυτό ότι σε μια περίοδο που οι πολίτες έχουν μια απαξίωση για την κοινωνική συμμετοχή, την κοινή συμμετοχή, μια απαξίωση για την λειτουργία των κομμάτων εγώ θα ήμουν υπέρ μιας οποιασδήποτε διαδικασίας θα τους δώσει τη δυνατότητα να εμπλακούν έστω και λίγο. Άρα ναι, δεν έχω διαφωνία σε αυτό». Όπως ανέφερε είναι σημαντικό οι πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν, είναι «σημαντικό να εκφραστούν και να γίνουν συνοδοιπόροι αυτής της πορείας».

Είναι προφανές ότι επιδιώκεται η προσέλκυση της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής, σε μια συγκυρία όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικά αποδυναμωμένος, εκλογικά και πολιτικά κι ένας κόσμος έχει απογοητευτεί από την ήττα και από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Κανείς δεν αναμένει τα νούμερα της προσέλευσης για την εκλογή του Τσίπρα (150.000), εξ ου και φαίνεται πως αναζητούνται τρόποι για την ευρύτατη δυνατή κινητοποίηση μελών και πολιτών.


Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, όπως μεταφέρει συνεργάτης του, δέχεται οτιδήποτε μπορεί να διευκολύνει τη ευρύτατη δυνατή συμμετοχή. Σημειώνουν ότι το καταστατικό προβλέπει και εγγραφή «φίλων» που μπορούν να συμμετέχουν σε δημοψηφίσματα και εσωκομματικές εκλογές, πρόβλεψη που όμως αυτή τη στιγμή δεν αφορά το πρόσωπο του προέδρου, αλλά «δημόσια αξιώματα». Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι εφόσον προχωρήσει αυτή η σκέψη μπορεί να λυθεί στο Διαρκές που έχει τη δυνατότητα και για καταστατικές αλλαγές.

Από το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου σημειώνεται ότι αυτό που ήταν γνωστό μέχρι σήμερα και έχει συζητηθεί είναι ότι η διαδικασία προχωράει με βάση ό,τι ίσχυσε την τελευταία φορά, κατά την εκλογή Τσίπρα τον Μάιο του 2022 (εγγραφή μελών). Αν αλλάξουν τα δεδομένα τότε θα το δούμε στο Διαρκές Συνέδριο, λένε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου