Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ : Κλιμάκιο με Φάμελλο στις πληγείσες περιοχές – Πολιτική Γραμματεία για «απόδημους» και χρίσματα στις Περιφέρειες

Με το βλέμμα σε όλα τα μέτωπα κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και απαιτούν από την αξιωματική αντιπολίτευση να δίνει το «παρών» από την άλλη ο χρόνος πιέζει όσον αφορά τις εσωκομματικές εκκρεμότητες.


Σήμερα νωρίς το πρωί κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, αποτελούμενο από τον αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργο Βασιλειάδη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές της του δήμου Σαρωνικού.


Στο μεταξύ, αν οι εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς δεν οδηγήσουν σε νέα αναβολή, το απόγευμα (5μ.μ.) θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το συλλογικό όργανο αναμένεται να συζητήσει κατά βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων που κατατέθηκε χθες, αλλά και τις εκκρεμότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – ουσιαστικά τα χρίσματα για τις Περιφέρειες, συζήτηση που ξεκίνησε στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. Στο μεταξύ, ως προς τις αυτοδιοικητικές, ο χρόνος πιέζει καθώς ο Ιούλιος τελειώνει και ως τα ψηφοδέλτια πρέπει να κατατεθούν ως τις 30 Αυγούστου.

Ως προς την ψήφο των αποδήμων και το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς, σε μια πρώτη τοποθέτηση την περασμένη εβδομάδα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαιναν πως πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα, πως χρειάζεται χρόνος για διάλογο και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του «να δοθεί το δικαίωμα σε όσους το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν» βάζοντας παράλληλα ζήτημα «για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους». Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως πρόκειται για επίσης σοβαρό ζήτημα στο βαθμό που συνετέλεσε στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές, ως εκ τούτου προαναγγέλλει και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.


Ποια ονόματα ακούγονται για τις Περιφέρειες

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές μετά και τις ενδείξεις απροθυμίας από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να μπει σε συζήτηση για συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές η Κουμουνδούρου αναπροσαρμόζει την στρατηγική της που είχε χαραχτεί από τα τέλη του 2022. Ειδικότερα, η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου στην συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου έβαλε το πλαίσιο λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά του ιδιαίτερα αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος και παρά τον αυτόνομο χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών διεργασιών το κόμμα καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

«Ο στόχος της ενίσχυσης των προοδευτικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων παραμένει ίδιος, χρειάζονται όμως διαφορετικές κινήσεις και ανάγνωση της νέας συγκυρίας ώστε αυτός να επιτευχθεί» ανέφερε, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να πάμε με υποψηφιότητες χαμηλών πτήσεων σε μεγάλους δήμους ή περιφέρειες», αντιθέτως «τα στελέχη πρώτης γράμμης πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο, καμία πολυτέλεια να μη δώσουμε αυτή τη μάχη με τους καλύτερους δυνατούς όρους».


Οι περιφέρειες είναι η εκκρεμότητα που επιδιώκεται να κλείσει πρώτη και μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο τραπέζι τα εξής ονόματα:

Στην Περιφέρεια Αττικής κλειδωμένη ουσιαστικά φέρεται να είναι η στήριξη στον δήμαρχο Ρέντη – Νίκαιας Γιώργο Ιωακειμίδη.


Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συζητείται ο πρώην βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, ενώ ο Άγγελος Τόλκας που είχε επίσης ακουστεί, τελικά ανέλαβε υπεύθυνος επικοινωνίας του Νίκου Παππά στην προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης συζητούνται τα ονόματα της πρώην βουλευτή Τάνιας Ελευθεριάδου και του Μενέλαου Μαλτέζου που ήταν υποψήφιος βουλευτής Έβρου στις πρόσφατες εκλογές.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου συζητείται το όνομα του πρώην βουλευτή Γιάννη Στέφου.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα ονόματα που συζητούνται είναι αυτά των Μίλτου Ζαμπάρα (βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας) και Διονύση Καλαματιανού (Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηλείας).

Για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ακούγεται το όνομα του Απόστολου Γκλέτσου. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ακούγεται ο πρώην βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης.
Στην Περιφέρεια της Κρήτης ακούγονται ο Γιάννης Κουράκης και ο Σπύρος Δανέλλης, καθώς το σενάριο για τον Σταύρο Αρναουτάκη μάλλον έχει απομακρυνθεί στο βαθμό που αναμένεται να τον στηρίξει και η ΝΔ.



Όσον αφορά τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, αυτόν της Αθήνας, παραμένει ο γρίφος για το αν θα είναι τελικώς υποψήφιος ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, σενάριο που σύμφωνα με ορισμένους εξακολουθεί να μην έχει ναυαγήσει.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Σπίρτζης από την Κυριακή έχει παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία κι ενώ ήταν ο εισηγητής του σχεδίου για την αυτοδιοίκηση στην Κεντρική Επιτροπή, ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής που έχει αναλάβει από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου αποτελούμενη από τους Κώστα Ζαχαριάδη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Κατερίνα Κνήτου και το πρώην πλέον μέλος της ΠΓ. Ο ίδιος είχε εισηγηθεί το Δίκτυο Αυτοδιοίκησης το οποίο θα λειτουργούσε παράλληλα προς τις Νομαρχιακές και είχε προξενήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είχε τότε πάρει το πράσινο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου