Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ : Η επόμενη μέρα και τα ερωτήματα για το ποια θα είναι η στάση των «ηττημένων»

Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και όλοι καλούνται να πιάσουν το νήμα από την αρχή. Τόσο ο νικητής που «από το πουθενά» και μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε να ασχολείται με την πολιτική από ένα κορυφαίο αξίωμα, προσπερνώντας κάθε ενδιάμεσο σκαλοπάτι. Όσο και οι ηττημένοι, που βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία ούτε που φαντάζονταν μερικές εβδομάδες πριν και πλέον πολλοί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα σ’ αυτήν.


Το σοκ, ο θυμός και η απογοήτευση είναι κυρίαρχα αυτή τη στιγμή σε μεγάλο κομμάτι της βάσης και του στελεχιακού δυναμικού που συσπειρώθηκε γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πολλοί θεωρούν πλέον ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους που δεν χωρούν κάτω από την ίδια στέγη, είναι δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός.


Ήδη καταγράφηκε μια πρώτη αποχώρηση από το κόμμα και συγκεκριμένα από τον Γιάννη Τσακνάκη, πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας. Είχε προηγηθεί, μετά τις εκλογές του Μαϊου, η αποχώρησή του από τη Νομαρχιακή. Διεμήνυσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν έχει καμία σχέση με τη ριζοσπαστική Αριστερά» και πως ο ίδιος ως αριστερός δεν μένει στο κόμμα «ούτε μια ώρα με τον Κασσελάκη πρόεδρο». Κάτι που πιθανότατα εκφράζει πολλούς στη βάση – ήδη διάφοροι στα σόσιαλ μήντια δεν θέλουν να ακούν για «ενότητα», καθώς τη θεωρούν εκβιασμένη ή αδύνατη και ζητούν «συντεταγμένη διάσπαση».

Σε ό,τι αφορά τα «ανώτατα» κλιμάκια πλέον το ερώτημα που απευθύνουν πολλοί είναι τι θα κάνουν κορυφαία στελέχη του ιστορικού ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται απέναντι στον Κασσελάκη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, κ.ά. αλλά και η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσωπα που βρίσκονται κοντά της όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης που η ίδια ανέφερε ονομαστικά χθες.

Οι πρώτες αντιδράσεις των δύο πρώην υποψηφίων και κορυφαίων στελεχών της Έφης Αχτσιόογλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου κινήθηκαν σε διαφορετικό μήκος κύματος, που αποτελούν μια ένδειξη για το πως περίπου θα κινηθούν το πρώτο διάστημα.

-Η Έφη Αχτσιόγλου καταρχάς έδωσε δείγματα αυτοσυντήρησης: έδειξε να παραδέχεται την ήττα της, και να στέλνει το μήνυμα ότι θα είναι παρούσα στο κόμμα την επόμενη μέρα με στόχο μια μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στάση που δείχνει ότι καταρχάς δίνει ένα χρονικό περιθώριο στον Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να δείξει κι εκείνος τι σκοπεύει να κάνει και αν εννοεί τα περί ενότητας. Η ίδια είπε ότι θα υπηρετήσει με αφοσίωση την τιμή που της έκαναν οι ψηφοφόροι, δείχνοντας την δύναμη που κι εκείνη κατέγραψε και δεν είναι καθόλου αμελητέα.


-Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε καθαρά τη δυσαρέσκειά του, αποφεύγοντας στη λιτή δήλωσή του να συγχαρεί τον Στέφανο Κασσελάκη ενώ έστειλε μήνυμα με ιδεολογικό περιεχόμενο, ότι δηλαδή «η Αριστερά είναι εδώ» και «συνεχίζει πάντα αριστερά».

Η καταγραφή δυνάμεων στην κάλπη σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι η Έφη Αχτσιόγλου είναι εκείνη που θα αναλάβει τα ηνία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, εντός της οποίας όπως ήδη φαίνεται από τα παραπάνω αναμένεται να υπάρξουν αποχρώσεις. Πιθανόν να υπάρξουν και αμφίρροπες κατευθύνσεις με ένα κομμάτι να επιζητεί μια συντεταγμένη έξοδο κι ένα άλλο να επιθυμεί να δώσει τη μάχη μέσα στο κόμμα, αναμένοντας ότι κάποια στιγμή το «φαινόμενο Κασσελάκη» θα ξεφουσκώσει.


Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά την συνάντηση που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη στη Βουλή, έστειλε μήνυμα κατά της διάσπασης λέγοντας ότι «δεν ωφελεί κανένα». Μήνυμα που δείχνει να στρέφεται καταρχάς προς την πλευρά της Ομπρέλας και των 53, που θεωρείται ότι βρίσκονται πιο κοντά σε τέτοιες σκέψεις. Το επικείμενο Έκτακτο συνέδριο – το οποίο προς το παρόν κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε ακριβώς θα γίνει τελικά – δείχνει να είναι ένας απώτατος ορίζοντας μέχρι τον οποίο όσοι φλερτάρουν με ενδεχόμενα διάσπασης ή αποχώρησης θα λάβουν τις αποφάσεις τους.


Το ερώτημα είναι αν η πλευρά της ηγεσίας θα βοηθήσει τη μη διάσπαση ή θα ρίχνει νερό στο μύλο με δηλώσεις επιθετικές προς τους ηττημένους αξιώνοντας την ίδια ώρα «ενότητα». Ήδη ένα πρώτο δείγμα γραφής ήρθε από τον Ευάγγελο Αποστολάκη ο οποίος δήλωσε πως όποιος «ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση. (…) όποιος θέλει να βοηθήσει, εδώ υπάρχει πεδίο να προχωρήσουμε. Όποιος δεν θέλει, ας κάτσει στην άκρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου