Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσκοπήσεις: Η ΝΔ χάνει και… δεν χάνει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να αποκτά ρεύμα

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις εσωκομματικές εκλογές ήρθαν και, αν και περιέχουν «καμπανάκια» για την κυβέρνηση, εντούτοις φέρνουν χαμόγελα στο Μαξίμου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να αποκτά δυναμική, παρά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του κόμματος.

Κατ’ αρχάς, τα «καμπανάκια» στα οποία έγινε αναφορά στην αρχή: στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ένας στους δύο πολίτες εκτιμά ότι η κυβέρνηση στις 100 πρώτες ημέρες της κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το 54% χαρακτηρίζει ως «λάθος» την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φυσικές καταστροφές. Επίσης, στη δημοσκόπηση της ALCO για τον Alpha το 76% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε από καθόλου ως λίγο καλά στην κακοκαιρία Daniel, ενώ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, η ακρίβεια εμφανίζεται ως το κυριότερο πρόβλημα για τους πολίτες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κάνει προσπάθειες για να την ελέγξει.


Από την άλλη, η κυβέρνηση, παρά την καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια των πολιτών, δεν φαίνεται να παθαίνει ζημιά, τουλάχιστον αν κρίνει κάποιος από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων σχετικά με την πρόθεση/εκτίμηση ψήφου. Συγκεκριμένα, η Pulse δίνει στη ΝΔ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 15,5 εκατοστιαίων μονάδων (πρόθεση ψήφου: ΝΔ 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 17%, εκτίμηση ψήφου: ΝΔ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 19%). Όσον αφορά στη δημοσκόπηση της ALCO, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 17 μονάδες (32,2% έναντι 15,3%), ενώ η Metron Analysis δίνει στη ΝΔ κεφαλή 16 εκατοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου (29,7% έναντι 13,7%) η οποία ανεβαίνει στις 19,6 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου (36,4% έναντι 16,8%). Με απλά λόγια, η κυβέρνηση υφίσταται απώλειες, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να μπορεί να αποκτήσει επιπλέον ώθηση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι παρά την εκλογή του Σ. Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκύπτει μάλλον αβίαστα ότι ο νέος αρχηγός δεν μπορεί να φέρει – ακόμα, τουλάχιστον – ούριο άνεμο στα φτερά του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, η Pulse δείχνει ότι το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πλέον υπάρχει ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν ένας στους δύο εκτιμά ότι η εκλογή Κασσελάκη δεν αποτελεί ούτε πλεονέκτημα, ούτε μειονέκτημα για το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης (μόνο το 17% τον θεωρεί πλεονέκτημα), ενώ το 61% θεωρεί ότι μετά την εκλογή Κασσελάκη, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα μείνουν ως έχουν ή θα επιδεινωθούν.

Από την πλευρά της, η Metron Analysis, μετρώντας τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, διαπιστώνει ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να έχει την απόλυτη κυριαρχία μεταξύ των αντιπάλων του (45% θετικές γνώμες, 53% αρνητικές), ενώ ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνει μόνο 31% θετικών απόψεων από τους ερωτηθέντες, έναντι 54% αρνητικών. Στην ίδια δημοσκόπηση ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από ποσοστό 38%, ενώ ο Σ. Κασσελάκης από μόλις 7%.

Και τα χαμόγελα για την κυβέρνηση συνεχίζονται με την ALCO, όπου το 40% των πολιτών και το 23% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χειρότερη, ενώ από τις απαντήσεις σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει από τούδε ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα αναταραχή στο κόμμα, η οποία προφανώς και δίνει χρόνο στην κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα.


Από την άλλη, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν κάτι που το topontiki.gr έχει επισημάνει εδώ και καιρό: ότι με την αντιπολίτευση σε δύσκολη θέση και με πολλά προβλήματα να παραμένουν άλυτα, δεν θα είναι εύκολο να επιρρίψει ευθύνες σε άλλον, πλην της ίδιας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου