Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών για την ΔΕΘ, μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη», σε διαδοχικές συναντήσεις, ενημέρωσε τους υποψηφίους για την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης για τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του «Σχεδίου Ανάπλασης» που προωθείται από τη Διοίκηση της ΔΕΘ, καθώς και για τα οικονομικά βάρη που θα επωμιστούν οι πολίτες αν προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ.


Εκτός του κ. Τζιτζικώστα και του κ. Ζέρβα, οι επικεφαλής όλων των άλλων συνδυασμών ομόθυμα συμφώνησαν ότι ο χώρος της σημερινής ΔΕΘ πρέπει να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, σύμφωνα και με όσα προβλέπει το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Καθώς η θέση για Μητροπολιτικό Πάρκο γίνεται αποδεκτή όχι μόνο από τους πολίτες αλλά και από την πλειοψηφία όσων διεκδικούν την ψήφο τους στις προσεχείς περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, και χωρίς τόσα χρόνια να έχει βρεθεί ένα βιώσιμο χρηματοδοτικό σχήμα, το όλο εγχείρημα φαίνεται πως αποτυγχάνει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε ένα έργο που τις προηγούμενε χρονιές το χαρακτήριζε εμβληματικό.

Ο κίνδυνος ωστόσο να αντιμετωπιστεί χώρος της σημερινής ΔΕΘ ως ένα προνομιακό οικόπεδο παραμένει, όσο η έκταση παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω του οποίου, και με αδιαφανείς διαδικασίες, μπορεί να μεθοδευτεί ένα κερδοφόρο προζεκτ real estate.

Η πόλη χρειάζεται στο κέντρο της έναν πνεύμονα πρασίνου. Ένα Μητροπολιτικό Πάρκο που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητά της.

Η Διεθνής Έκθεση για να ξεφύγει από την συνεχή παρακμή χρειάζεται σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα αντιστοιχούν στην ψηφιακή εποχή.

Γιαυτό και η Πωτοβουλία τονίζει με κάθε ευκαιρία:

Με του διαθέσιμους από την ΕΕ πόρους για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αλλάξει το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, δίνεται στη Θεσσαλονίκη μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει επενδύσεις για μια διπλή περιβαλλοντική αναβάθμιση: αφενός με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου που θα δώσει ανάσα στο κέντρο της πόλης, και αφετέρου με την ανάπτυξη μια πράσινης και ψηφιακής Νέας ΔΕΘ στην επιβαρυμένη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου