Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Επίσκεψη Ερντογάν: Τι θα αναφέρει η Κοινή Διακήρυξη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να εκδοθεί από το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο κείμενο θα δηλώνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το καλό πνεύμα συνεργασίας, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να αποφεύγονται οι εχθρικές ενέργειες.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια δήλωση προθέσεων και δεν προκαθορίζει την στάση της Τουρκίας στον διάλογο ωστόσο εκτιμάται ως ένα θετικό γεγονός η καταγραφή του.

Το κείμενο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης, θα εκδοθεί αντί κοινού ανακοινωθέντος όπως στα προηγούμενα τέσσερα.

Πρόκειται για μια τρισέλιδη διακήρυξη την οποία επεξεργάζονται για εβδομάδες τώρα τα δύο υπουργεία Εξωτερικών.

Σε αυτή, περιγράφεται, το περίγραμμα όλων των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

Θα επιβεβαιώνεται η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν και στα επόμενα βήματα, θα δείχνει επίσης το πώς θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα πιο δύσκολα ζητήματα σε σχέση τη συνέχιση του διαλόγου, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τα άλλα θέματα χαμηλής πολιτικής και θα εκφράζεται η βούληση των δύο πλευρών να προχωρήσουν από δω και πέρα. Πρόκειται δηλαδή για έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, στη συγγραφή του κειμένου είχε προσωπικό ρόλο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης και ο ομόλογός του κ. Φιντάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου