Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη διάσπαση, το δίλημμα του συνεδρίου

Λίγο πριν από την αυλαία της φετινής χρονιάς, μιας χρονιάς τραυματικής για τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για το συνέδριο, που θα δώσει και το στίγμα της πορείας προς τις ευρωεκλογές.


Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα γίνει ένα συνέδριο με πανηγυρικό χαρακτήρα, όπου θα επιβεβαιωθεί η κυριαρχία Κασσελάκη, για να πάει στη συνέχεια το κόμμα στις ευρωεκλογές χωρίς… «παραφωνίες», εσωστρέφειες και εσωτερικούς ανταγωνισμούς. Ή θα γίνει ένα συνέδριο όπου όλες οι δυνάμεις που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ θα μετρηθούν και θα ξανασυστηθούν από την αρχή, προκειμένου να διαπιστωθεί το πώς διαμορφώνεται η εσωκομματική γεωγραφία μετά τη διάσπαση.


Στην Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει στις 4 μ.μ. θα εγκριθεί η σχετική εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει το Σάββατο. Στη συνεδρίαση μεταξύ άλλων θα εγκριθεί η Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και η Επιτροπή Θέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε ότι το συνέδριο θα γίνει στην ώρα του, δηλαδή στα τέλη Φεβρουαρίου. Εν τούτοις είναι ανοιχτός ο χαρακτήρας που θα έχει αυτό το συνέδριο.




Δύο είναι οι εκδοχές:


-Είτε θα είναι έκτακτο συνέδριο με πλήρεις αρμοδιότητες τακτικού συνεδρίου, δηλαδή, και βέβαια εκλογή νέων αντιπροσώπων που θα αποτυπώνουν τους νέους συσχετισμούς, και το οποίο μπορεί να αποφασίσει για νέο πρόγραμμα και καταστατικό.


-Είτε θα είναι διαρκές, δηλαδή συνέδριο περιορισμένων αρμοδιοτήτων, με τους αντιπροσώπους από την παλαιά σύνθεση (το προηγούμενο συνέδριο ήταν επί Τσίπρα τον Απρίλιο του 2022), αν και εκατοντάδες μέλη που ήταν αντιπρόσωποι έχουν πλέον αποχωρήσει. Εν τούτοις ένα τέτοιο συνέδριο θα χαρακτηριστεί προγραμματικό, με στόχο να διαμορφωθούν οι βασικές θέσεις με τις οποίες το κόμμα θα πάει στις ευρωεκλογές.

Από την άλλη, οι Τεμπονέρας και Κοτσακάς ζητούν να γίνει «κανονικό» (έκτακτο) συνέδριο. Στην προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία ο Διονύσης Τεμπονέρας στην εισήγησή του (πάνω στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε) επέμεινε σε ένα συνέδριο όπου θα γίνει αυτοκριτική για το προηγούμενο διάστημα που οδήγησε στην εκλογική ήττα και παράλληλα θα σημάνει την ιδεολογική, οργανωτική και προγραμματική εκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νέες προτάσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.


Στελέχη κοντά στην ηγεσία δείχνουν να θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει την εικόνα καταγραφής νέων συσχετισμών, που μπορεί να δώσουν την εικόνα ότι οι τάσεις και οι… τασάρχες συνεχίζονται. Την ίδια ώρα, σοβαρό πρόβλημα μοιάζει να αποτελεί η οργανωτική αποδυνάμωση του κόμματος μετά τις αποχωρήσεις μελών από οργανώσεις, νομαρχιακές, συντονιστικά κ.ο.κ.


Η ηγεσία επιχείρησε να τα υποβαθμίσει, ωστόσο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι αποχωρήσεις έχουν προκαλέσει ζημιά, πολλώ δε μάλλον που αποχώρησαν και συνεχίζουν να αποχωρούν μέλη ενεργά, εκείνα που τα προηγούμενα χρόνια έδιναν το «παρών» σε όλες τις κρίσιμες μάχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί από την Κουμουνδούρου να μιλούν κάθε τόσο για νέες εγγραφές, ωστόσο οι πάντες γνωρίζουν πως από την εγγραφή στο σύστημα μέχρι τη διά ζώσης ενεργοποίηση στις οργανώσεις (αν κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό και επιδιωκόμενο, βέβαια, ουδείς γνωρίζει) υπάρχει απόσταση. Ειδικά αν μιλάμε για τελείως νέα μέλη, χωρίς πρότερη πολιτική δράση και κομματική – οργανωτική εμπειρία.
Αντικαταστάσεις και αναπληρώσεις

Οι προσπάθειες για οργανωτική ανασύνταξη, πάντως, έχουν ξεκινήσει σιγά – σιγά, αρχής γενομένης από τα όργανα – η αναπλήρωση των 103 μελών της Κεντρικής Επιτροπής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Στην Α’ Θεσσαλονίκης η Νομαρχιακή προχώρησε σε ανάδειξη νέου γραμματέα (Βασίλης Μπουλούκος) και αναπληρώτριας (Θωμαΐδα Μανδραλή), προχωρώντας και στην κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν μετά τις παραιτήσεις και αποχωρήσεις κομματικών στελεχών. Την ίδια ώρα από τη Νομαρχιακή της Αιτωλοακαρνανίας αποχώρησαν 100 μέλη της.



Στο μεταξύ, κι ενώ είναι εμφανής ο ανταγωνισμός με το νέο σχήμα που δημιουργήθηκε από τους αποχωρήσαντες, στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την αντιμετώπιση της Νέας Αριστεράς.


Οι έδρες και τα «σκουπίδια»

Ο Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά σημείωσε ότι υπάρχει ένας εύλογος ανταγωνισμός με τη Νέα Αριστερά, όχι όμως και αντιπαλότητα, ενώ απέφυγε να δώσει συνέχεια και στη συζήτηση για τις έδρες, λέγοντας πως «τις έδρες και τις παίρνει και τις δίνει ο λαός, θα φανεί πολύ γρήγορα. Πριν από 150 μέρες οι σύντροφοί μας που έφυγαν από το κόμμα εκλέχτηκαν με αυτό το κόμμα, τώρα ο καθένας επιλέγει τι θα κάνει και τους αξιολογεί ο λαός. Οι έδρες είναι του λαού, δεν είναι κανενός άλλου».

Από την άλλη, η Θεοδώρα Τζάκρη σε δική της συνέντευξη σχολίασε επιθετικά πως οι αποχωρήσαντες έλεγαν τους πασοκογενείς «σκουπίδια» που κατέστρεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ και έφυγαν από το κόμμα και συζητούν με τον Ανδρουλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου