Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι πληρωμές ΟΣΔΕ και πότε η εξισωτική

Σήμερα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα υπόλοιπα των επιδοτήσεων στους δικαιούχους παραγωγούς. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα αμέσως για τους παραγωγούς της Τράπεζας Πειραιώς. Στις υπόλοιπες τράπεζες τα χρήματα θα εμφανιστούν μέτά από λίγες μέρες. Πιθανότατα τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από Παρασκευή ή από Δευτέρα, ενώ τα χρήματα της εξισωτική αποζημίωσης θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 28 του ίδιου μήνα.


ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα νέα για την πληρωμή - Έρχεται και η Εξισωτική


Σήμερα, 22/12 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης ύψους 280 εκατ. ευρώ αλλά και η πληρωμή της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης ύψους 178 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συνολική βασική ενίσχυση για το 2023 ανέρχεται στα 829 εκατ. ευρώ έναντι 1,07 δισ. ευρώ το 2022.

Μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά, αναμένεται να πιστωθεί η Εξισωτική αποζημίωση ύψους 255 εκατ. ευρώ, καθώς μόλις την περασμένη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων.
Σύµφωνα πάντα µε τις σχετικές ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές:

Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει µεταφερθεί στην αναδιανεµητική ενίσχυση (178 εκατ. ευρώ), τις νέες συνδεµένες ενισχύσεις και τα τοµεακά προγράµµατα. Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισµός της πληρωµής για το 70% ττης βασικής ενίσχυσης µε βάσει τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2023, αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ.

Για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειµένου να είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση, αυτό επιτυγχάνεται µόνο µε τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεµηθεί Εθνικό Απόθεµα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα, γεγονός που αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσµευσης των δικαιούχου αυτών, την µη πληρωµή τους και εν τέλει την αποµείωση του συνολικού ποσού της πληρωµής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ.
Ανακοίνωση: Διευκρινήσεις για τις διορθώσεις στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023

Σχετικά με τα πεδία της ΕΑΕ2023 τα οποία είναι προς επεξεργασία, διευκρινίζονται τα εξής:


Τα πεδία των οικολογικών σχημάτων και των συνδεδεμένων καθεστώτων είναι ανοιχτά προς επεξεργασία. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη αιτήματος για τα καθεστώτα του βαμβακιού, του ρυζιού και του καλαμποκιού.

Τα αλφαριθμητικά πεδία της αίτησης (πχ iban, προσθήκη αιτημάτων κλπ) είναι ανοιχτά προς επεξεργασία.

Στο πλαίσιο των ελέγχων με παρακολούθηση εκτάσεων (monitoring) και προς διευκόλυνση των παραγωγών στη διαχείριση των αναρτημένων αποτελεσμάτων, επισημαίνονται τα εξής ως προς τις ενδεχόμενες ενέργειες:


Κίτρινο αγροτεμάχιο. Το αγροτεμάχιο έχει κριθεί μη σύμμορφο ως προς το δηλούμενο καθεστώς. Ο γεωργός έχει τις εξής επιλογές:

Να τροποποιήσει το αγροτεμάχιό του. Μπορεί να προβεί σε διαγραφή αγροτεμαχίου, τροποποίηση γεωμετρίας ή κατάτμηση του αγροτεμαχίου του εντός των αρχικών ορίων. Επίσης μπορεί να προβεί σε αφαίρεση αιτήματος του καθεστώτος ή αλλαγή καλλιέργειας ή ποικιλίας, χωρίς μεταβολή στη γεωμετρία του αγροτεμαχίου.

Εφόσον επιμένει στην ορθότητα του αγροτεμαχίου του, να αποστείλει γεωσημασμένη φωτογραφία μέσω της εφαρμογής Agri-SNAP GR (λεπτομερείς οδηγίες χρήσης έχουν αναρτηθεί τόσο στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στην ΕΑΕ 2023).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου