Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Νέος υπερ-ιός 100% θανατηφόρος σε 8 ημέρες - Τα πειράματα στα κινεζικά εργαστήρια

Στη Γουχάν, Κινέζοι επιστήμονες πειραματίζονται με ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που είναι 100% θανατηφόρο για τα «εξανθρωπισμένα» ποντίκια.


Ο θανατηφόρος ιός -γνωστός ως GX_P2V- «επιτέθηκε» στους εγκεφάλους ποντικιών που είχαν κατασκευαστεί ώστε να αντικατοπτρίζουν γενετικό υλικό παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων, σύμφωνα με μελέτη.

Ο θανατηφόρος ιός είναι μια μεταλλαγμένη έκδοση του GX/2017, ενός «ξάδελφου» του κορονοϊού που φέρεται να ανακαλύφθηκε σε παγκολίνους της Μαλαισίας το 2017 - τρία χρόνια πριν από την πανδημία.

Οι παγκολίνοι, που ονομάζονται επίσης μυρμηγκοφάγοι, είναι θηλαστικά που βρίσκονται σε θερμές περιοχές του πλανήτη.

Όλα τα ποντίκια που μολύνθηκαν με τον ιό πέθαναν μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες, γεγονός που οι ερευνητές σημείωσαν ότι ήταν ένα «εκπληκτικά» γρήγορο ποσοστό θανάτου.


Ο GX_P2V είχε μολύνει τους πνεύμονες, τα οστά, τα μάτια και τους εγκεφάλους των ποντικών.

Λίγο πριν από το θάνατό τους, τα ποντίκια είχαν χάσει γρήγορα βάρος και δεν είχαν καθόλου όρεξη αλλά το πιο ανατριχιαστικό απ' όλα ήταν ότι τα μάτια τους έγιναν εντελώς λευκά την ημέρα πριν από το θάνατό τους.

Αν και τρομακτική, η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που αναφέρει ποσοστό θνησιμότητας 100% σε ποντίκια που μολύνθηκαν από τον ιό COVID-19, «ξεπερνώντας κατά πολύ τα αποτελέσματα που είχαν αναφερθεί προηγουμένως από άλλη μελέτη», έγραψαν οι ερευνητές.


Το πιο σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν υποδεικνύουν πώς θα επηρεάσει τους ανθρώπους.

Η μελέτη του 2024 δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με το Ινστιτούτο Ιολογίας Wuhan της Κίνας, το οποίο ήταν το κέντρο των θεωριών διαρροής εργαστηρίου γύρω από την πανδημία COVID-19.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το καλοκαίρι δεν βρήκαν άμεσες αποδείξεις ότι το εργαστήριο διέρρευσε τον κορονοϊό, αν και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο ιός να προήλθε από κάποιο άλλο.


Πάντως η προέλευση του COVID-19 εξακολουθεί να είναι ασαφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου