«Δεν σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε στα ελληνικά η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σόφι Ιντ’ Βελτ, απευθυνόμενη όπως είπε, στη χήρα Καραϊβάζ, τους γονείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο και στους δημοσιογράφους που έχουν δεχθεί επίθεση επειδή άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση.
Η Ολλανδή ευρωβουλευτής είχε έντονη αντιπαράθεση με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς η Ελληνίδα ευρωβουλευτής απέδωσε πολιτικές σκοπιμότητες σε όσους έφεραν τη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια, τονίζοντας ότι η έκτη αυτή συζήτηση προσβλέπει στις ευρωεκλογές.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς σημείωσε ότι σε σχέση με το δικαστικό σύστημα, η Ελλάδα υιοθέτησε μία σειρά μέτρων για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητά του, αλλά υπάρχουν ακόμη προκλήσεις. Όσον αφορά στα μέσα ενημέρωσης, όπως σημείωσε ο κ. Ρέιντερς, η Ελλάδα υιοθέτησε νομοθεσία με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης. Προσέθεσε ότι ο νόμος δημιούργησε μητρώο για έντυπα μέσα, καθώς και ένα μητρώο για τον ηλεκτρονικό τύπο.
Παράλληλα, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης σημείωσε ότι η δημιουργία το 2022 μιας Task Force στην Ελλάδα για την προστασία και την ενίσχυση των δημοσιογράφων είναι ένα σημαντικό βήμα. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι απαιτούνται πιο συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων.
Παρέμβαση ευρωβουλευτών ΝΔ
Ελίζα Βόζεμπεργκ: Κακόβουλη η συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα
Σε «σκόπιμη επαναφορά της συζήτησης για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εκφράζοντας, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, «για πολλοστή φορά την αντίθεσή της στις πολιτικές των fake news που επιχειρούν να διασύρουν τη χώρα και προσβάλουν τον ελληνικό λαό».
«Πόσες φορές ακόμα στην Ολομέλεια, οι ίδιες πολιτικές ομάδες με τους ίδιους συναδέλφους θα επαναφέρουν κακόβουλα συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;» αναρωτήθηκε με την έναρξη της παρέμβασή της, προσθέτοντας ότι «η αναφορά είναι για τις ίδιες ακριβώς υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης και για τις ίδιες ακριβώς αναπόδεικτες καταγγελίες που έχουμε επανειλημμένα συζητήσει διεξοδικά» και σημειώνοντας ότι «έχουμε καταλήξει σε ψηφίσματα, ενώ ακολούθησαν συστάσεις της Επιτροπής PEGA και πορίσματα».
Ως προς τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ, είπε ότι έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται ήδη δύο άτομα και αναρωτήθηκε: «Τι άλλο γνωρίζετε συνάδελφοι; Ό,τι ξέρετε να το πείτε, να το καταγγείλετε στην Εισαγγελία. Όχι συκοφαντία χωρίς στοιχεία».
«Με κακοήθειες και fake news συνάδελφοι δεν ασκείται πολιτική αρχών. Οι ευρωπαϊκές αξίες μας άλλα υπαγορεύουν»
«Ως προς την ελευθερία του Τύπου θα είμαστε με το Συμβούλιο της Ευρώπης που αναγνώρισε μόλις τον Ιούλιο 2023 τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες της χώρας μου ή με fake news, όπως η δήθεν εγκαταλελειμμένη νεκρή προσφυγοπούλα στον Έβρο, για την οποία ζήτησε συγγνώμη από την Ελλάδα ακόμη και η έγκριτη εφημερίδα Der Spiegel», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το καλοκαίρι διεξήχθησαν στην Ελλάδα εκλογές, που «ανέδειξαν δημοκρατικά για δεύτερη τετραετία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ στο τιμόνι της χώρας».
«Υπήρξε πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους δικαίου σ’ αυτό; Τίποτα απολύτως», είπε και αμέσως προσέθεσε: «Δεν διερωτάσθε τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί η σημερινή συζήτηση ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών; Δεν πρέπει να μας απασχολεί η προσπάθεια διασυρμού της χώρας μου χωρίς κανένα σοβαρό στοιχείο, που προσβάλει και τον ελληνικό λαό για την πρόσφατη ετυμηγορία του; Θα αποτύχουν ακόμη μια φορά όσοι το επιδιώκουν».
«Με κακοήθειες και fake news συνάδελφοι δεν ασκείται πολιτική αρχών. Οι ευρωπαϊκές αξίες μας άλλα υπαγορεύουν», κατέληξε η κ. Βόζεμπεργκ.
Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Κάποιοι επιμένουν εμμονικά να δυσφημίζουν την Ελλάδα για πολιτικό όφελος
«Είναι η έκτη φορά που συζητάμε το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα εδώ στην Ολομέλεια, όταν έχει απαντηθεί διεξοδικά σε όλα τα θέματα, έχουν δοθεί απαντήσεις από εμάς, από την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον της Κομισιόν, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας σ’αυτήν την αίθουσα και όταν δεν έχει προκύψει και κανένα καινούργιο στοιχείο», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στην ίδια συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Και αμέσως προσέθεσε: «Υπάρχουν, λοιπόν, στιγμές που πρέπει να λες τα πράγματα με το όνομά τους: Στις πέντε πρώτες φορές, που συζητήσαμε αυτό το θέμα, ο λόγος ήταν ότι στην Ελλάδα είχαμε εκλογές. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και παρά τα προβλήματα των πολιτών, η ΝΔ διατηρεί ένα προβάδισμα 20 ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις. Οπότε ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και στη σημερινή έκτη συζήτηση: Τον Ιούνιο, έχουμε ευρωεκλογές, αυτό είναι το θέμα και κάποιοι σ΄αυτήν την αίθουσα επιμένουν εμμονικά να δυσφημίζουν την Ελλάδα για πολιτικό όφελος. Έχουν κομματική ή προσωπική ατζέντα και τους ενοχλεί προφανώς το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ελλάδα και Ευρώπη».
«Ακόμη και οι εμμονές όμως έχουν ημερομηνία λήξεως», είπε η κ. Ασημακοπούλου και υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός ξέρει την αλήθεια και για το κράτος δικαίου και για την ελευθεροτυπία» και ότι «στην εμμονική δυσφήμηση της Ελλάδας με πολιτική σκοπιμότητα, θα απαντήσει και πάλι ο ελληνικός λαός στις 9 Ιουνίου που είναι η ημέρα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα».
«Μπλε κάρτα» από Σοφί Ιν’τ Βέλτ σε Α-Μ Ασημακοπούλου
Η ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας Renew και εισηγήτρια του πορίσματος της Επιτροπής PEGA, Σοφί Ιν’ τ Βελτ, έκανε χρήση του δικαιώματος της «Μπλε κάρτας», που προβλέπεται από τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε το λόγο και απευθυνόμενη στην κ. Ασημακοπούλου είπε ότι οι κατηγορίες (προς την Ελλάδα) πάντοτε απορρίπτονται με την επίκληση προεκλογικών (πολιτικών) κινήτρων και αναρωτήθηκε: «Δεν πιστεύετε ότι κάποιοι πολιτικοί το κάνουν αυτό διότι πιστεύουν και υποστηρίζουν κάποιες ιδέες; Θα μπορούσατε να το διανοηθείτε αυτό;»
Η κ. Ασημακοπούλου, απαντώντας, αφού τόνισε αρχικά ότι επιλέγει να αγνοήσει «το προσβλητικό ύφος της τελευταίας παρατήρησή της», είπε τα εξής: «Ναι μπορώ να το φανταστώ επειδή βλέπω μία τέτοια πολιτικό κάθε ημέρα στον καθρέπτη όταν ξυπνώ. Με ενδιαφέρει η αλήθεια, με ενδιαφέρουν οι ευρωπαϊκές αξίες, με ενδιαφέρει η χώρα μου και η φήμη της. Και μπορώ να το διανοηθώ διότι το βλέπω και εδώ στην αίθουσα, ότι υπάρχει (εδώ) μία μειοψηφία, άνθρωποι με τα δικά τους θεματολόγια, που μιλούν για τη χώρα μου σαν να μην πρόκειται περί δημοκρατίας, σαν να πρόκειται περί απολυταρχικού καθεστώτος και αυτό δεν είναι αλήθεια. Κάθε φορά εδώ στην αίθουσα έχουμε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις… για τη δολοφονία του Καραϊβάζ που διερευνάται, έχουν γίνει συλλήψεις… » Και η πρόεδρος διέκοψε τον διάλογο και συνέχισαν οι παρεμβάσεις των επόμενων ομιλητών.
Στ. Κυμπουρόπουλος: «Σας προτείνω να αλλάξετε το έργο σας γιατί οι θεατές σας έχουν γυρίσει την πλάτη»
«Αγαπητοί συνάδελφοι, να ‘μαστε, λοιπόν, στο ίδιο έργο θεατές, ένα έργο κακοπεγμένο με προβλέψιμο σενάριο και σκηνοθετημένο από την ίδια θλιβερή ομάδα ευρωβουλευτών», είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος στην παρέμβασή του. Μία ομάδα, η οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, μία κυβέρνηση η οποία καθημερινά με πράξεις αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας».
Ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες, όπως είπε, που έχουν αναληφθεί, όπως είναι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας με την απαγόρευση της χρήσης λογισμικού παρακολούθησης και μεταρρυθμίζοντας τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας, «με παραδοσιακή προσήλωση στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου και με πλήρη σεβασμό στα θεσμικά αντίβαρα και την ελευθεροτυπία».
«Σας προτείνω λοιπόν να αλλάξετε το έργο σας.. γιατί οι θεατές σας έχουν γυρίσει την πλάτη», κατέληξε.
Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης: «Η σημερινή κυβέρνηση οικοδομεί ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, θωρακίζει το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου»
Ζητώντας το λόγο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι «από τη Μεταπολίτευση του 1974, 50 χρόνια τώρα, η Ελλάδα έχει ζήσει την καλύτερη Δημοκρατία από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, την 3η Ελληνική Δημοκρατία».
«Η σημερινή κυβέρνηση οικοδομεί ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, θωρακίζει το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα με την ενίσχυση της διαφάνειας για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ που τέθηκε σε εφαρμογή του 2021», είπε και, ακολούθως, αναφέρθηκε σε άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η υπογραφή μνημονίων μεταξύ έξι υπουργείων για την ασφάλεια των δημοσιογράφων (TASK FORCE, πρωτοβουλία που επαίνεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως είπε), η απαγόρευση κατοχής εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών, και άλλες με αριθμούς νόμων και λεπτομέρειες. Και καταλήγοντας, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του είπε: «Αυτή είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα».
Παρέμβαση Ελλήνων ευρωβουλευτών
Κ. Αρβανίτης: “Τα προβλήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα έχουν το όνομα Κ. Μητσοτάκης”
«Το έγκλημα των Τεμπών, η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Καραϊβάζ, το Predator και η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα» είναι τα κορυφαία προβληματικά ζητήματα για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα που απαρίθμησε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.
Ο Κώστας Αρβανίτης τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ότι πριν τις εκλογές είχαμε τη σύλληψη δυο ανθρώπων για τη δολοφονία Καραϊβάζ, όμως σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δολοφονία δεν έχουμε μάθει τίποτε παραπάνω.
Αναφορικά με την υπόθεση Predator, «άσκησε ευθεία κριτική στον πρωθυπουργό και το στενό του περιβάλλον τονίζοντας πως εργαλειοποίησε την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών».
Εν συνεχεία, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για την 107η θέση της χώρας μας στο πεδίο της ανεξαρτησίας του τύπου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι «ευνοούνται σκανδαλωδώς οικονομικά τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ».
Επισφράγισμα της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη ήταν για άλλη μία φορά το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών. Ο ευρωβουλευτής «μίλησε ξεκάθαρα για ένα έγκλημα για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός δεν θα κληθεί να λογοδοτήσει ποτέ».
Η σημερινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία αφορούσε το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα «διεξήχθη σε βαρύ για τη χώρα μας κλίμα, με τους περισσότερους ευρωβουλευτές να αναφέρονται ανοιχτά στα παραπάνω, κάνοντας λόγο ακόμα και για θέμα στέρησης κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα», αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.
Ν. Παπανδρέου: “Η Ευρώπη ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Πρέπει να διαλευκανθούν αυτά τα ζητήματα άμεσα”
«Υπάρχει ανησυχία στην Ευρώπη για τις ευρωπαϊκές αξίες και για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», τόνισε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου στη συζήτηση με θέμα «οι ευρωπαϊκές αξίες στην Ελλάδα: συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις”.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «κάποιοι λένε ότι οι Έλληνες πολίτες συγχώρεσαν την κυβέρνηση, επειδή στις τελευταίες εκλογές την ξαναέφεραν στην εξουσία. Κάνουν λάθος. Η νίκη στις εκλογές δεν απαλλάσσει καμιά κυβέρνηση από τέτοιες αμαρτίες. Και οι Έλληνες πολίτες δεν ξεχνούν.»
Δεν καταλάβαμε ποτέ, τόνισε ο ευρωβουλευτής «τον λόγο που παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τότε ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη μαζί με πολλούς ακόμη.
Στα τέλη του Σεπτέμβρη είπε, «έγινε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ενέργεια», αναφερόμενος «στην εσπευσμένη αντικατάσταση μελών των ανεξαρτήτων αρχών, μια μέρα πριν ανακοινώσουν τα πρόστιμα στην ΕΥΠ. Και όλα αυτά με την συνεργασία της Άκρας Δεξιάς».
Μίλησε επίσης για το πόρισμα του ΣΔΟΕ που δημοσιεύτηκε χτες για τις επιχορηγήσεις ΜΜΕ. «Το πόρισμα λέει ότι διαπράχτηκαν κακουργήματα. Η απάντηση; Κατατίθενται SLAPPS εις βάρος δημοσιογράφων.»
Kλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «όπου υπάρχει καπνός στη δημόσια σφαίρα ενίοτε υπάρχει και φωτιά. Η Ευρώπη ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Πρέπει να διαλευκανθούν αυτά τα ζητήματα άμεσα.»
Π. Κόκκαλης: “Oι ευρωπαϊκές αξίες για το κράτος δικαίου πρέπει να πάψουν να είναι υπό συζήτηση στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία”
«Τις θεσμικές παραβιάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη», εξέθεσε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης στη συζήτηση για τo κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και «ζήτησε την παρέμβαση και την αρωγή της ΕΕ για την επαναφορά των κανόνων στη χώρα, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες μίας ευρωπαϊκής λειτουργικής δημοκρατίας».
«Ως Έλληνας», είπε ο κ. Κόκκαλης «θλίβομαι βαθύτατα που για μια ακόμα φορά η Ελλάδα γίνεται το αντικείμενο αρνητικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ξεχειλώνει τα όρια του κράτους δικαίου, από τις παρακολουθήσεις μέχρι τις επεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν όλα αυτά συνέβαιναν σε μία χώρα υποψήφια προς ένταξη θα είχαμε παγώσει τη διαδικασία ένταξης».
Αναφέρθηκε «στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», λέγοντας ότι «παραμένει υπό δικαστική διερεύνηση επί 17 μήνες χωρίς να έχουν ασκηθεί ακόμα ποινικές διώξεις», γεγονός που «αποκαλύπτει την προβληματική λειτουργία της δικαιοσύνης και την ανεξέλεγκτη λειτουργία της ΕΥΠ υπό το επιτελικό κράτος».
Τα σημαντικότερα αντίβαρα, πρόσθεσε, απέναντι σε κάθε κυβερνητική πλειοψηφία σε μια δημοκρατία , «η δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες αρχές και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, αποδυναμώθηκαν με κυβερνητικές παρεμβάσεις». Ο συνδυασμός των τριών αυτών στοιχείων «συνθέτει μία δυστοπική θεσμική πραγματικότητα, ως προς την υποχώρηση του κράτους δικαίου και της ποιότητας της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε.»
Στ. Κούλογλου: “Δυστυχώς στην Ελλάδα το κράτος δικαίου απομειώνεται”
Την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου. «Δυστυχώς το κράτος δικαίου μειώνεται στην Ελλάδα και τείνει να γίνει κράτος μπανανίας και οι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή παίρνουν τώρα την εκδίκησή τους», είπε στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης με τον Επίτροπο Ρέιντερς και τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου «για την κατάσταση του κράτους δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα».
Ειδικότερα ανέφερε ότι ο κ. Δημητριάδης ο οποίος όπως είπε, ήταν το επίκεντρο του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών «προσάγει στη δικαιοσύνη ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης τα οποία δημοσίευσαν στοιχεία για το εν λόγω σκάνδαλο». Τελευταίο θύμα, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι η ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική ηλεκτρονική εφημερίδα TVXS.gr από την οποία ο κ. Δημητριάδης ζητάει μισό εκατομμύριο ευρώ για έντεκα άρθρα που αναφέρονταν στο σκάνδαλο. «Είναι μια τυπική περίπτωση αγωγών slapp”, είπε κλείνοντας την παρέμβασή του.
Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
Στη συζήτηση για το «κράτος δικαίου και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης τόνισε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση τα εξής στην ομιλία του:
«Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις κομμάτων, όπως του ΚΚΕ, πολιτικών, δημοσιογράφων, των πάντων, με τη συστηματική χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών. Όμως όλα αυτά είναι η κορυφή του “ευρωενωσιακού παγόβουνου” που αποτελεί το σκοτεινό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.
Στα δε Μέσα Ενημέρωσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα και παντού την ιδιοκτησία τους κατέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι, έχει ως συνέπεια την προληπτική λογοκρισία, όπως η αποσιώπηση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και το “σερβίρισμα” των Ισραηλινών fake news. Οδηγεί επίσης σε ανισότιμη προβολή του ΚΚΕ, σε συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και σε δημοσιογράφους που γίνονται στόχος πιέσεων επιχειρηματικών συμφερόντων κι εκβιασμών. Όπως πως έχει αποδειχτεί κάποιοι από αυτούς πληρώνουν ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή, όπως ο Γιώργος Καραϊβάζ».
«Να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις πολιτικά και ποινικά. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ενημέρωση του λαού ως κοινωνικό αγαθό κι όχι ως εμπόρευμα, που είναι ασυμβίβαστη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα Μέσα Ενημέρωσης», τόνισε, καταλήγοντας στην παρέμβασή του, ο Κ. Παπαδάκης.
Κ. Αρβανίτης: “Τα προβλήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα έχουν το όνομα Κ. Μητσοτάκης”
«Το έγκλημα των Τεμπών, η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Καραϊβάζ, το Predator και η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα» είναι τα κορυφαία προβληματικά ζητήματα για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα που απαρίθμησε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.
Ο Κώστας Αρβανίτης τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ότι πριν τις εκλογές είχαμε τη σύλληψη δυο ανθρώπων για τη δολοφονία Καραϊβάζ, όμως σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δολοφονία δεν έχουμε μάθει τίποτε παραπάνω.
Αναφορικά με την υπόθεση Predator, «άσκησε ευθεία κριτική στον πρωθυπουργό και το στενό του περιβάλλον τονίζοντας πως εργαλειοποίησε την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών».
Εν συνεχεία, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για την 107η θέση της χώρας μας στο πεδίο της ανεξαρτησίας του τύπου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι «ευνοούνται σκανδαλωδώς οικονομικά τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ».
Επισφράγισμα της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη ήταν για άλλη μία φορά το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών. Ο ευρωβουλευτής «μίλησε ξεκάθαρα για ένα έγκλημα για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός δεν θα κληθεί να λογοδοτήσει ποτέ».
Η σημερινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία αφορούσε το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα «διεξήχθη σε βαρύ για τη χώρα μας κλίμα, με τους περισσότερους ευρωβουλευτές να αναφέρονται ανοιχτά στα παραπάνω, κάνοντας λόγο ακόμα και για θέμα στέρησης κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα», αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.
Ν. Παπανδρέου: “Η Ευρώπη ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Πρέπει να διαλευκανθούν αυτά τα ζητήματα άμεσα”
«Υπάρχει ανησυχία στην Ευρώπη για τις ευρωπαϊκές αξίες και για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», τόνισε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου στη συζήτηση με θέμα «οι ευρωπαϊκές αξίες στην Ελλάδα: συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις”.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «κάποιοι λένε ότι οι Έλληνες πολίτες συγχώρεσαν την κυβέρνηση, επειδή στις τελευταίες εκλογές την ξαναέφεραν στην εξουσία. Κάνουν λάθος. Η νίκη στις εκλογές δεν απαλλάσσει καμιά κυβέρνηση από τέτοιες αμαρτίες. Και οι Έλληνες πολίτες δεν ξεχνούν.»
Δεν καταλάβαμε ποτέ, τόνισε ο ευρωβουλευτής «τον λόγο που παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τότε ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη μαζί με πολλούς ακόμη.
Στα τέλη του Σεπτέμβρη είπε, «έγινε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ενέργεια», αναφερόμενος «στην εσπευσμένη αντικατάσταση μελών των ανεξαρτήτων αρχών, μια μέρα πριν ανακοινώσουν τα πρόστιμα στην ΕΥΠ. Και όλα αυτά με την συνεργασία της Άκρας Δεξιάς».
Μίλησε επίσης για το πόρισμα του ΣΔΟΕ που δημοσιεύτηκε χτες για τις επιχορηγήσεις ΜΜΕ. «Το πόρισμα λέει ότι διαπράχτηκαν κακουργήματα. Η απάντηση; Κατατίθενται SLAPPS εις βάρος δημοσιογράφων.»
Kλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «όπου υπάρχει καπνός στη δημόσια σφαίρα ενίοτε υπάρχει και φωτιά. Η Ευρώπη ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Πρέπει να διαλευκανθούν αυτά τα ζητήματα άμεσα.»
Π. Κόκκαλης: “Oι ευρωπαϊκές αξίες για το κράτος δικαίου πρέπει να πάψουν να είναι υπό συζήτηση στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία”
«Τις θεσμικές παραβιάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη», εξέθεσε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης στη συζήτηση για τo κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και «ζήτησε την παρέμβαση και την αρωγή της ΕΕ για την επαναφορά των κανόνων στη χώρα, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες μίας ευρωπαϊκής λειτουργικής δημοκρατίας».
«Ως Έλληνας», είπε ο κ. Κόκκαλης «θλίβομαι βαθύτατα που για μια ακόμα φορά η Ελλάδα γίνεται το αντικείμενο αρνητικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ξεχειλώνει τα όρια του κράτους δικαίου, από τις παρακολουθήσεις μέχρι τις επεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν όλα αυτά συνέβαιναν σε μία χώρα υποψήφια προς ένταξη θα είχαμε παγώσει τη διαδικασία ένταξης».
Αναφέρθηκε «στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», λέγοντας ότι «παραμένει υπό δικαστική διερεύνηση επί 17 μήνες χωρίς να έχουν ασκηθεί ακόμα ποινικές διώξεις», γεγονός που «αποκαλύπτει την προβληματική λειτουργία της δικαιοσύνης και την ανεξέλεγκτη λειτουργία της ΕΥΠ υπό το επιτελικό κράτος».
Τα σημαντικότερα αντίβαρα, πρόσθεσε, απέναντι σε κάθε κυβερνητική πλειοψηφία σε μια δημοκρατία , «η δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες αρχές και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, αποδυναμώθηκαν με κυβερνητικές παρεμβάσεις». Ο συνδυασμός των τριών αυτών στοιχείων «συνθέτει μία δυστοπική θεσμική πραγματικότητα, ως προς την υποχώρηση του κράτους δικαίου και της ποιότητας της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε.»
Στ. Κούλογλου: “Δυστυχώς στην Ελλάδα το κράτος δικαίου απομειώνεται”
Την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου. «Δυστυχώς το κράτος δικαίου μειώνεται στην Ελλάδα και τείνει να γίνει κράτος μπανανίας και οι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή παίρνουν τώρα την εκδίκησή τους», είπε στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης με τον Επίτροπο Ρέιντερς και τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου «για την κατάσταση του κράτους δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα».
Ειδικότερα ανέφερε ότι ο κ. Δημητριάδης ο οποίος όπως είπε, ήταν το επίκεντρο του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών «προσάγει στη δικαιοσύνη ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης τα οποία δημοσίευσαν στοιχεία για το εν λόγω σκάνδαλο». Τελευταίο θύμα, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι η ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική ηλεκτρονική εφημερίδα TVXS.gr από την οποία ο κ. Δημητριάδης ζητάει μισό εκατομμύριο ευρώ για έντεκα άρθρα που αναφέρονταν στο σκάνδαλο. «Είναι μια τυπική περίπτωση αγωγών slapp”, είπε κλείνοντας την παρέμβασή του.
Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
Στη συζήτηση για το «κράτος δικαίου και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης τόνισε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση τα εξής στην ομιλία του:
«Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις κομμάτων, όπως του ΚΚΕ, πολιτικών, δημοσιογράφων, των πάντων, με τη συστηματική χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών. Όμως όλα αυτά είναι η κορυφή του “ευρωενωσιακού παγόβουνου” που αποτελεί το σκοτεινό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.
Στα δε Μέσα Ενημέρωσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα και παντού την ιδιοκτησία τους κατέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι, έχει ως συνέπεια την προληπτική λογοκρισία, όπως η αποσιώπηση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και το “σερβίρισμα” των Ισραηλινών fake news. Οδηγεί επίσης σε ανισότιμη προβολή του ΚΚΕ, σε συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και σε δημοσιογράφους που γίνονται στόχος πιέσεων επιχειρηματικών συμφερόντων κι εκβιασμών. Όπως πως έχει αποδειχτεί κάποιοι από αυτούς πληρώνουν ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή, όπως ο Γιώργος Καραϊβάζ».
«Να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις πολιτικά και ποινικά. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ενημέρωση του λαού ως κοινωνικό αγαθό κι όχι ως εμπόρευμα, που είναι ασυμβίβαστη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα Μέσα Ενημέρωσης», τόνισε, καταλήγοντας στην παρέμβασή του, ο Κ. Παπαδάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου