Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Τον άνθρωπο που κέρδισε την οικογένεια Μητσοτάκη για το Δήμο της Αθήνας - Αφιέρωμα του Politico στον Χάρη Δούκα

Ο Χάρης Δούκας πέτυχε το ακατόρθωτο. Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο 44χρονος μηχανολόγος μηχανικός έκανε βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και κανείς δεν τον αναγνώριζε. Τώρα είναι δήμαρχος, αναφέρει το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα.

Είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για κάποιον που είχε λίγη πολιτική εμπειρία, λίγους δεσμούς με το κεντροαριστερό κόμμα ΠΑΣΟΚ με το χρίσμα του οποίου έθεσε υποψηφιότητα, σε ένα δήμο που ο κεντροδεξιός αντίπαλος -τον οποίο ακόμη και ο ίδιος ο Δούκας αποκάλεσε «γεννημένο νικητή»- κυριαρχούσε από το 2019.


«Ήμουν σίγουρος από την αρχή ότι ήμουν ο μόνος που θα μπορούσε να κερδίσει τον Μπακογιάννη. Είδα ότι επικρατούσε μια συγκαλυμμένη δυσαρέσκεια στην Αθήνα και υπήρχε ένας γεννημένος νικητής. Αλλά η ιστορία είναι γεμάτη από γεννημένους νικητές που τελικά ηττήθηκαν», αναέφερε ο Χάρης Δούκας σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Η πορεία του όμως στο δήμο, ακόμα και μετά από μόλις δύο μήνες από όταν ανέλαβε τη δημαρχία δεν είναι στρωμμένος με ροδοπέταλα. Το Politico κάνει αναφορά στα εμπόδια που του βάζουν, τόσο η απερχόμενη αρχή όσο και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.


«Ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, δέχθηκε πυρά από τους πολιτικούς του αντιπάλους και υποστηρικτές του δημάρχου που αντικατέστησε, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος είναι απλώς ανιψιός του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Η κεντρική κυβέρνηση - σε αυτό που οι ψηφοφόροι του θεωρούν πράξεις εκδίκησης - τον υποτίμησε και του αφαίρεσε εξουσίες. Ωστόσο, η πορεία του προς την εξουσία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλους που θέλουν να αλλάξουν το status quo», αναφέρει το Politico.

Ο Χάρης Δούκας εκτός από άγνωστος και έχοντας περιορισμένο χρόνο για να τον γνωρίσει ο κόσμος, έπρεπε να κάνει την εκστρατεία του στα μέσα του καλοκαιριού, όταν πολλοί Αθηναίοι είναι εκτός πόλης - συνήθως κάποιο από τα νησιά της Ελλάδας. Μέσα στο περιορισμένο αυτό διάστημα, ο Δούκας έπρεπε να πείσει τον κόσμο να τρέξει μαζί του και να τους φέρει πίσω στην πρωτεύουσα για να τον ψηφίσουν.


Ο Χάρης Δούκας είναι καθηγητής ενεργειακής πολιτικής και έθεσε υποψηφιότητα με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, έλαβε όμως τη στηριξη όλων των αριστερών δυνάμεων στον δεύτερο γύρο και επικράτησε του Μπακογιάννη.

Κέρδισε επίσης την αποδοχή επιφανών ατόμων από τομείς όπως οι επιστήμες, οι τέχνες και η οικολογία, και έφτιαξε ένα πρόγραμμα πολιτικής που όπως είπε ήταν «πέρα από πολιτικά κόμματα και χρώματα».

Ο Δούκας εξελέγη κυρίως με οικολογική ατζέντα με υπόσχεση μείωσης της θερμοκρασίας στην Αθήνα, αύξηση του πρασίνου στην πόλη και μείωση της ενεργειακής φτώχειας, σημειώνει ακόμα το δημοσίευμα.
Η ρήξη με τη Νέα Δημοκρατία

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, η σχέση του με την κυβέρνηση της Νεας Δημοκρατίας ήταν σκληρή. Οι υποστηρικτές του είνα ηδη ανήσυχοι πως δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα και τις ιδέες του.


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μάλιστα έχουν επανειλημμένα επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε απέναντί ​​του ως «εκδικητικό» – όχι μόνο προς τον Δούκα αλλά και προς τους πολίτες της Αθήνας που τον ψήφισαν.

Μέρες πριν από την επίσημη ανάληψη της εξουσίας, η κυβέρνηση αφαίρεσε από το Δήμο εξουσίες και κονδύλια για έργα αστικής ανάπτυξης και μεταβίβασε την εποπτεία στην κεντρική κυβέρνηση, αναφέρει το Politico σχετικά με την «Ανάπλαση Α.Ε.».

Ο Δούκας χαρακτήρισε την κίνηση «υποτιμητική, σχεδόν εχθρική ενέργεια προς τις δημοτικές αρχές» και δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα νομικά.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα και οπισθοδρόμηση για τον δήμο», είπε. «Θυμάμαι τους διεθνείς πιστωτές της χώρας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, να υποστηρίζουν ότι πάρα πολλά χρήματα συγκεντρώνονται σε πολύ λίγους ανθρώπους, ενώ η αποκέντρωση θα δημιουργούσε περισσότερη λογοδοσία και έλεγχο.


«Αντί για αυτό, κάνουμε βήματα όλο και πιο πίσω».
«Δούκας της Παλαιστίνης»

Υπήρξαν και άλλες αναποδιές. Η δέσμευση να δώσει ξανά μια κεντρική λεωφόρος στην κυκλοφορία που είχε κλείσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπλοκαρίστηκε από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι ο τόπος αρχαιοτήτων. Αλλά δεν σταμάτησαν εδώ, αναφέρει το μέσο.

Κατακρίθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από μέλη του κοινοβουλίου όταν στην πρώτη του εμφάνιση στη πρωτοχρονιάτικη συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης συνοδευόταν από κόσμο που κυμάτιζε δεκάδες παλαιστινιακές σημαίες.


Ο «Δούκας της Παλαιστίνης» έγινε τάση στα social media.

Οι συνάδελφοι του δημάρχου έπρεπε να διευκρινίσουν ότι μια νεαρή κοπέλα που ήρθε μαζί του στη σκηνή ήταν απλά μελαχρινή και όχι Παλαιστίνια.

«Φαίνεται ότι ό,τι και να κάνω παραμορφώνεται αμέσως», είπε. «Φαίνεται σαν να διανέμεται ένα non paper μετά από κάθε παρέμβασή μου που δημιουργεί μια παραμορφωμένη είδηση. Θα συγκρουστούμε όταν νιώσουμε ότι μας βάζουν εμπόδια», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Το πρόγραμμα Δούκα

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο πρόγραμμα του νέου δημάρχου.



Όπως γράφει, «έχει μια μακρά λίστα υποχρεώσεων για να μεταμορφώσει την ελληνική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 84 πόλεις, οι κάτοικοι της Αθήνας είναι μεταξύ των λιγότερο ικανοποιημένων. Ψηφίστηκε ως η χειρότερη πόλη για τους ψηφιακούς νομάδες.

«Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι πόλη μόνο για τουρίστες, δεν μπορεί να είναι ένα ατελείωτο εμπορικό κέντρο. Αλλά ξέρω ότι αυτά είναι [απλώς] συνθήματα και είμαι ο δήμαρχος τώρα».

Διέταξε μια μελέτη για να καταστήσει το μείγμα τουριστών και κατοίκων βιώσιμο για κάθε γειτονιά, δεσμεύοντας έναν νέο δημοτικό φόρο με βάση τα αποτελέσματα. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να καταργήσει το λεγόμενο σύστημα χρυσής βίζας, το οποίο χορηγεί άδειες διαμονής σε επενδυτές με ακίνητα.

Ίδρυσε ένα γραφείο καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, με στόχο τον εντοπισμό ευάλωτων νοικοκυριών και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια», είναι μερικα σημεία του προγράμματος που αναφέρει το Politico.



Και συνεχίζει:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία τον Ιούλιο και, σε εθνικό επίπεδο, η αντιπολίτευση απέναντί ​​του έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από ποτέ.

Ο Δούκας όμως αποτελεί μια θετική εξαίρεση. «Η νίκη μου δείχνει ότι μπορείτε, χωρίς να έχετε συστήματα πίσω σας και τα βαριά όπλα της πολιτικής, να δημιουργήσετε ρήγματα και τελικά οι νίκες να αλλάξουν το status quo», αναφέρει.

Καθώς η κεντροαριστερά της Ελλάδας περιμένει με ανυπομονησία κάποιον που μπορεί να ενώσει τα αποδεκατισμένα πολιτικά τους κόμματα σε εθνικό επίπεδο, ορισμένοι σκέφτονται αν ο Δούκας θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπός τους. Επισημαίνουν το παράδειγμα του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αφού πριν υπηρέτησε ως δήμαρχος της Λισαβόνας.

«Πριν από λίγους μήνες δεν ήξερα ότι θα είμαι υποψήφιος. Δεν φανταζόμουν ότι θα γίνω δήμαρχος. Κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον», λέει ο ίδιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου