Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στον χώρο της ΔΕΘ και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, για την συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών, από τους Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Ρία Καλφακάκου, Κυριάκο Μερελή και Γιάννη Μαγκριώτη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Λάζαρο Κυρίζογλου και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΔΕΘ. Μετά την συζήτηση, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε: Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, η θέση μου παραμένει η ίδια, στον χώρο της ΔΕΘ πρέπει να γίνει ένα μεγάλο πάρκο, που έχει ανάγκη το κέντρο της Θεσσαλονίκης, και η ΔΕΘ πρέπει να αναπτυχθεί σε νέες εγκαταστάσεις δυτικά της πόλης, για το καλό της ΔΕΘ και της Δυτικής Θεσσαλονίκης.


Οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών, από την πλευρά τους, τόνισαν:


Οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει, ειδικά καταμεσής της κλιματικής κρίσης, για να εγκαταλειφθεί η ιδέα που διάφοροι παράγοντες επί χρόνια προωθούν, για χρηματοδότηση του σχεδίου «ανάπλασης» μέσω ΣΔΙΤ, η οποία φορτώνει το χώρο με άσχετη και αχρείαστη δόμηση. Αν για τη ΣΔΙΤ είχαν μια δικαιολογία «αναγκαίο κακό» το ονόμαζαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σήμερα είναι τελείως αδικαιολόγητοι, καθώς υπάρχουν εθνικοί και ευρωπαϊκοί διαθέσιμοι πόροι για ένα έργο πραγματικής ανάπλασης απολύτως επιλέξιμο.

Με βάση τα νέα δεδομένα, είναι καιρός, Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, Διοίκηση της ΔΕΘ, Επιμελητήρια και όσοι άλλοι εμπλέκονται, να αναθεωρήσουν τη θέση τους, και υιοθετώντας μια οικονομικά εφικτή και περιβαλλοντικά απολύτως αποδεκτή προσέγγιση, γρηγορότερη σε υλοποίηση, να δώσουν στην πόλη αυτό που δικαιούται και που η κοινωνία ζητά:

Ένα αληθινό Μητροπολιτικό Πάρκο, πρασίνου και αναψυχής, με σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στα μετασχηματισμένα αξιόλογα υφιστάμενα κτίρια, για ελαφρές εκθέσεις, κομμάτι της μεταπολεμικής ιστορίας της πόλης, που δεν θα δημιουργούν ιδιαίτερη όχληση και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, σε μια περιοχή, όπου η αέρια ρύπανση με τοξικά σωματίδια, είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως επικίνδυνη για την υγεία, μεταφέροντας παράλληλα τις βαριές εκθεσιακές δραστηριότητες σε νέο χώρο στα δυτικά της πόλης, όπως ήταν πάντα ο σχεδιασμός της πόλης, πολύ πριν εμφανιστεί η κλιματική κρίση και οι απειλές της.

Να ακολουθήσουν δηλαδή τη βιώσιμη πρακτική των ιστορικών μητροπόλεων στην Ευρώπη-και όχι μόνο, που σέβονται την μνήμη της πόλης, αξιοποιούν τον κτιριακό τους πλούτο, και αυξάνουν τους δημόσιους ελεύθερους και πράσινους χώρους, ειδικά στο κέντρο τους.

Να επιλέξουν μια λύση ιδιαίτερα οικονομική, που βοηθά την πόλη και την οικονομία της, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ελκυστικότητά της, και μεριμνά για τους ανθρώπους της και το περιβάλλον της.

Δεν μπορούν από τη μία να διακηρύσσουν την πίστη τους στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και από την άλλη να πράττουν το ακριβώς αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου