Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Του Χάρη Τσιόκα : Εν όψει των Ευρωεκλογών οι διεργασιες για το πολιτικό σύστημα της χώρας ξεκίνησαν … ποια κέντρα χρησιμοποιούν το δόλωμα του lifestyle..

Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι νέες κοινωνικές συμπεριφορές καθορίζουν και τις πολιτικές. Εθελοτυφλούμε αν δε βλέπουμε τις μεγάλες αλλαγές πολιτικών συμπεριφορών που αποτυπώνονται πλέον από τους πολίτες!

Από τη μια ο φόβος, η ανασφάλεια και από την άλλη η επιθυμία για αλλαγές.

Έτσι, σε μεγάλο βαθμό, ερμηνεύεται και το ευμετάβλητο της ψήφου η της αποχής.

Αν ο πολίτης δε διακρίνει πλέον ασφάλεια στις πολιτικές προτάσεις, ιδιωτεύει, απορρίπτει τις μικροκομματικές περιχαρακώσεις που εξυπηρετούν τον άνευ όρων εξουσιοδοτισμό προσώπων χωρίς συλλογικό έλεγχο.

Αυτό το περιβάλλον όμως, πλαγιοκοπεί τη δημοκρατία και γεννά την κρίση αντιπροσώπευσης!

Η κριση προσανατολισμού των κομματικών ηγεσιών

Η αποχή ξεπερνά το 50% και τούτο πρωτίστως κρούει καμπανάκι για το ρόλο των σημερινών κομμάτων, Ιδιαίτερα δε του προοδευτικού χώρου.

Στη χώρα οξύνονται οι γεωγραφικές και παραγω-κοινωνικές ανισότητες με αποκλεισμούς πρόσβασης στη πράσινη μεταβαση και στις νέες τεχνολογίες. Το Δημογραφικό πρόβλημα γίνεται ορατό πλέον ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια

Κι όμως και με τη βοήθεια των συστημικών κέντρων δεν γίνεται «διακριτό» αν ,ποιοι , υπέρ ποιων, μεροληπτούν γι’ αυτά τα θέματα.

Πρωταρχικό μέλημα τους εχει γίνει να διατηρηθεί η υψηλή κερδοσκοπία των μεγάλων εταιρειών και η διεύρυνση των μονοπωλιακών τους επιρροών .Γεγονός που φέρνει ως συνέπεια την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και την όξυνση των ανισοτήτων.

Στο πολιτικό σκηνικό διακρίνουμε μια αντίφαση .

Ενώ η κοινωνία σε πολύ μεγάλο πλέον βαθμό απορρίπτει τις πολιτικές της Κυβέρνησης αναζητώντας Αλλαγή ,τα κόμματα του προοδευτικού τόξου προσπερνούν την ανάγκη συμβολής τους μέσα απο μονομέτωπο αγώνα για την διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας διακυβέρνησης .Με προγραμματικη και πολιτική ενότητα. Αναλώνονται σε ανταγωνισμούς περιχαράκωσης για τη δεύτερη θέση και κάτω.. Και αυτή τη συμπεριφορά ο κόσμος ενώ αποδοκιμάζει την κυβέρνηση της ΝΔ δεν την εγκρίνει ,την καταψηφίζει …

Είναι εμφανές πλέον ότι ένα κομμάτι του πολιτικού κόσμου φλερτάρει με κινήσεις μιας χρήσης μιντιοκρατικού εντυπωσιασμού. Προτιμά την «κοσμική ειδησεογραφία» !

Υποκαθιστά τη δημοκρατική συμμετοχή ,τις συλλογικές,συμπεριλυπτικες λειτουργίες με ανεξέλεγκτους εξουσιοδοτισμούς.

Τα συστημικά όμως κέντρα -αν δεν τις ενθαρρύνουν- χρησιμοποιούν αυτές τις διεργασιες ,επεξεργάζονται σκέψεις και προτάσεις . Κάποιες απ’ αυτές ήδη κατατέθηκαν και σε συνέδρια εκδοτικών ομίλων

Γνωριζουν ότι οι αλλαγές δομικού χαρακτήρα που επιδιωκουν με βαση τις συγχρονες διαιρετικές τομές συνεπάγονται υψηλό πολιτικό κόστος. Γεγονός που πλήττει ήδη τη ΝΔ .Για να υπερβούν το πρόβλημα της κοινωνικής αντίδρασης θέλουν να έχουν στη φαρέτρα τους και κυβερνητικά σχήματα που να είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν το πολιτικό κόστος προθύμων κυβερνητικών σχημάτων …

Κατά συνέπεια, κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι συστημικές δυνάμεις να εφεύρουν, να δημιουργήσουν και να προωθήσουν Ελληνα «ΜΑΚΡΟΝ».

Η ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ

Τα προαναφερόμενα καθιστούν σαφές πως οξύνονται πλέον τα φαινόμενα διάχυσης και ρευστοποίησης των κομμάτων ιδιαίτερα στο προοδευτικό χώρο.

Ωστόσο, στην εποχή αλλαγών που εξελίσσονται με γεωμετρική πρόοδο, το ζητούμενο πρέπει να αφορά την ύπαρξη κόμματων αξιών και αρχών που θα δίνουν διέξοδο κυβερνησιμοτητας με εναλλακτικά προγράμματα .

Κόμματα προοδευτικά Με συμμετοχή κ γείωση .

Εδώ εντοπίζεται ο ρόλος της σύγχρονης κυβερνώσας αριστεράς, της οικολογίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού .

Με σημείο εκκίνησης τις Ευρωεκλογές , πρέπει να απαντάται με ποιες πολιτικές της πρωτοβουλίες θα ανοίξει ο δρόμος της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου σε τροχιά διακυβέρνησης .

Τα προβλήματα της κοινωνίας απαιτούν δράσεις διαμόρφωσης μιας μεγάλης προοδευτικής συνάντησης απο τα κάτω .

Ένα δημοκρατικό αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο

Δεν είναι ώρα για «διμέτωπους»,περιχαρακώσεις ηγετικών ομάδων , ούτε για ανταγωνισμούς ποσοστών κομμάτων διαμαρτυρίας.Είναι η ώρα της ευγενούς άμιλλας όλων των προοδευτικών κομμάτων με μονομετωπο αντινεοφιλελεύθερο αγώνα που θα καθιστά ενεργό την κοινωνικη θέληση .

Γιατι δεν είναι κοινωνικό ζητούμενο ποιος θα είναι δεύτερο η τρίτο κόμμα .Πολύ περισσότερο δεν μπορεί ο πήχης των ευρωεκλογών να υπολείπεται σε ποσοστά απο την τελευταία καταγραφή

Όλα αυτά μετατρέπονται σε άλλοθι για τις ανεξέλεγκτες πολιτικές της ΝΔ .

Μιας ΝΔ που με τις πολιτικές της ,όπως είπε πρόσφατα και ο Αλέξης Τσιπρας , κάνει το παν να έρθει …Δεύτερη .

Ακριβώς όμως γι αυτό το λόγο πρέπει να επισπευσθούν πρωτοβουλίες προκειμένου ο προοδευτικός χώρος να συναντηθεί και να επανέλθει σε τροχιά κυβερνησιμοτητας .

Η παρακαταθήκη της μεταπολίτευσης που δημοκρατικά έδινε τη δυνατότητα στον πολίτη να επιλέγει, μέσα από την αναμέτρηση εναλλακτικών κομμάτων, την διακυβέρνηση της χώρας δεν πρέπει να ακυρωθεί .

Γίνεται ανάγκη η συμβολή όλων για να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες ώστε τόσο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όσο και τα αλλά κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στο προοδευτικό τόξο να γίνουν ανάχωμα στο να μεταλλαχθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας σε μια καρικατούρα ,αντιγραφής των μοντέλων διακυβέρνησης όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Γαλλία , την Ολανδια , την Αμερική κτλ .

Με «κολοβές» δημοκρατίες , όπου αναμετρούνται συστημικά κόμματα για να εφαρμοσθούν οι ίδιες άδικες πολιτικές απλά με αλλά πρόσωπα .

Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών για τις δυνάμεις της αριστεράς , του δημοκρατικού σοσιαλισμού , της οικολογίας , γενικότερα για κάθε προοδευτικό πολίτη, είναι τώρα!

Και γι αυτή καλούμαστε να γίνουμε οι επισπεύδοντες …


Π Βουλευτης μελος ΚΕ Συριζα ΠΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου