Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxis - Aυτόματα η υποβολή για μισθωτούς και συνταξιούχους

Την προσεχή Δευτέρα 22 Απριλίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανοίξει το taxis για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενους.


Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

Με διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή, η έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος θα ισχύει και σε περίπτωση παράτασης της αρχικής προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Αυτόματη υποβολή


Η πρώτη βασική αλλαγή για φέτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνταξιούχοι και μισθωτοί δεν θα χρειαστεί φέτος ούτε να συμπληρώσουν αλλά ούτε και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ.

Η άλλη μεγάλη αλλαγή είναι για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις, όπου τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.


Μισθωτοί – Συνταξιούχοι

Φέτος περίπου ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές θα μπορούν να υποβάλουν αυτομάτως τη δήλωση χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να συμπληρώσουν τίποτα επιπλέον.

Σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν τις έχουν υποβάλει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία – προθεσμία υποβολής, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται αυτόματα στην εκπνοή της προθεσμίας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε κανείς από τους φορολογούμενους αυτούς να μην επιτρέπεται πλέον να υποβάλει εκπρόθεσμη αρχική δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου