Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Δημοσκόπηση : Μήνυμα δυσφορίας από Κεντρική Μακεδονία - Άνετη πρωτιά ΝΔ στις ευρωεκλογές


Επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με μείωση των ποσοστών της σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 και μάχη για τη δεύτερη θέση στις επικείμενες ευρωεκλογές δείχνει έρευνα της εταιρίας «tothepoint» για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Έξι στους δέκα πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης, έναντι του 23,4% που δηλώνει ικανοποιημένο. Επίσης η πλειονότητα των ερωτηθέντων απαντά πως δεν έχει καθόλου ή έχει λίγη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά ζητήματα πρόληψης ή αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Ως προς τα κριτήρια επιλογής κόμματος στις ευρωεκλογές υπερισχύει εκείνο της υποστήριξης κάποιου πολιτικού σχηματισμού που μπορεί να παρέμβει στα ευρωπαϊκά θέματα με το 16,2% να απαντά πως θα ψηφίσει την ΝΔ για να έχει η χώρα σταθερότητα. Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα και για τους... celebrities των ευρωψηφοδελτίων με το 62% να αντιμετωπίζει αρνητικά το φαινόμενο συμμετοχής τους στις λίστες.
pita8.jpg



Πρόθεση ψήφου


Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου (ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις ερχόμενες ευρωεκλογές) των κατοίκων που είναι και ψηφοφόροι της Κεντρικής Μακεδονίας η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη συγκεντρώνοντας ποσοστό 23,8%.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με ποσοστό 10,1%, ενώ στην τρίτη θέση σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνοντας ποσοστό 9,7%.

Στην τέταρτη θέση με ποσοστό 8,8% βρίσκεται η Ελληνική Λύση και στην πέμπτη θέση το ΚΚΕ με ποσοστό 5,6%. Στην έκτη θέση βρίσκεται η ΝΙΚΗ συγκεντρώνοντας ποσοστό 4,9%. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 2,1%, η Νέα Αριστερά με 1,4% ενώ άλλο κόμμα δηλώνει πως στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει το 4,7%. Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν ποσοστό 16%, ενώ το 7,1% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Το 4,6% των ερωτηθέντων δεν απαντά για το κόμμα που προτίθεται να ψηφίσει, ενώ το 1,1% θα ψηφίσει άκυρο/λευκό.

pita3.jpg

Δυσαρέσκεια

Το 62,5% των ερωτηθέντων δήλωσε δυσαρεστημένο από το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης με το 23,4% να δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 13,5% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν είναι ούτε δυσαρεστημένο, ούτε ικανοποιημένο.


pita4.jpg



3 στους 4 ψηφίζουν με το βλέμμα εντός συνόρων


Σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δηλώνει πως θα ψηφίσει με κριτήριο την ευρωπαϊκή ατζέντα, ενώ τρεις στους τέσσερις θα ψηφίσουν με εσωτερικά κριτήρια. Αναλυτικότερα, περισσότεροι από 2 στους δέκα πολίτες (σε ποσοστό 23,3%) απάντησε ότι το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι η υποστήριξη κόμματος που μπορεί να παρέμβει στα ευρωπαϊκά θέματα.

Το 17,5% δήλωσε πως θα ψηφίσει με κριτήριο την υποστήριξη κάποιου μικρότερου κόμματος και το 16,2% απάντησε πως θα υποστηρίξει την κυβέρνηση για να έχει η χώρα σταθερότητα.



Το 14,6% θα ενισχύσει στις ευρωεκλογές με την ψήφο του το κόμμα που στηρίζει και το 12,1% δήλωσε ότι θα υποστηρίξει ένα συγκεκριμένο κόμμα, ώστε αυτό να αποτελέσει ισχυρή αντιπολίτευση. Ένας στους δέκα (ποσοστό 10,4%) θεωρεί κύριο κριτήριο να υποστηρίξει πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο που εκτιμά ή συμπαθεί. Επίσης ένας στους δέκα (9,9%) δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις επικείμενες ευρωκάλπες με κριτήριο την αποδοκιμασία της κυβέρνησης, ενώ 9,1% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.
pita5.jpg

Έλλειψη εμπιστοσύνης για τις φυσικές καταστροφές

Σχεδόν ένας στους δύο (σε ποσοστό 48,73%) δηλώνει πως δεν έχει καθόλου εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ενόψει του καλοκαιριού, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στη χώρα μας (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.τ.λ.), ενώ το 25,63% δηλώνει πως έχει λίγη εμπιστοσύνη. 

Αυτό σημαίνει πως επτά και πλέον στους δέκα πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, ώστε να προλάβει ή να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές. Αρκετή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δηλώνει το 17,75%, ενώ απόλυτη εμπιστοσύνη το 7,32%. Τέλος, το 0,56% του δείγματος δεν γνωρίζει- δεν απαντά.


pita6.jpg

Δεν θέλουν διάσημους

Έξι στους δέκα (62%) απαντούν πως αντιμετωπίζουν αρνητικά το φαινόμενο συμμετοχής celebrities (διάσημων προσώπων λόγω καλλιτεχνικής, τηλεοπτικής, αθλητικής δραστηριότητας) στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ενώ μόλις το 13% το κρίνει θετικά. 

Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά «βλέπουν» τη συμμετοχή διάσημων προσώπων στα ευρωψηφοδέλτια δυο στους δέκα (23%), ενώ μόλις το 2% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.


pita7.jpg

Ανησυχία από την άνοδο της ακροδεξιάς

Έξι στους δέκα επίσης (60,7%) δηλώνουν πως τους ανησυχεί η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Δυο στους δέκα (20,1%) το βρίσκουν φυσιολογικό, ενώ το 12,9% δηλώνει ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα και κρίνει πως είναι κάτι το παροδικό. 

Ένας στους δέκα (11,5%) εκτιμά ότι η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι απαραίτητη για να «ταρακουνηθεί» το σύστημα, ενώ την ίδια ώρα το 5,1% εκτιμά ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές τα ποσοστά του χώρου αυτού δεν θα αυξηθούν σημαντικά. Τέλος, το 3,1% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.


pita.jpg


Ταυτότητα έρευνας


Η έρευνα της εταιρίας «tothepoint» για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16-18 Απριλίου 2024 σε δείγμα 902 ατόμων, ανδρών και γυναικών άνω των 17 ετών, κατοίκων που είναι και ψηφοφόροι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το 32,57% των ερωτηθέντων είναι άνω των 65 ετών, το 21,43% μεταξύ 55-64 ετών, το 17,57% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών, το 11,86% είναι 35-44 ετών, το 9,57% είναι ηλικίας 17-24 ετών, ενώ το 7% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Το 55,44% του δείγματος είναι γυναίκες και το 44,56% άνδρες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.04.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου