Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Χωρίς μέτρο - έκπληξη οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Με μία δέσμη 45 μέτρων την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να... κερδίσει εντυπώσεις επικοινωνιακά και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της κυβέρνησης προβάλλοντας στην ελληνική κοινωνία μία εικόνα ότι το τραυματισμένο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κυβερνών κόμμα διαθέτει ισχυρό αφήγημα για να οδηγήσει με ασφάλεια σε μία χώρα «πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική» ως το 2027.


Βασικό μέλημα της παρουσίας του πρωθυπουργού ήταν να ξορκίσει τον «μύθο», όπως τον χαρακτήρισε, της «δήθεν κατάρας της δεύτερης τετραετίας», να απαντήσει στην κριτική περί «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» και να συνδέσει για μία ακόμη φορά την παρούσα κυβέρνηση με την σταθερότητα, θέτοντας μάλιστα και το δίλημμα «ποιο χέρι είναι ικανό να κρατήσει σταθερό το τιμόνι του εθνικού σκάφους αν όχι αυτό της κυβέρνησης;».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «πλήρη οδικό χάρτη προς το μέλλον», τον οποίο συνέδεσε με 9 νέες προκλήσεις (δείτε ΕΔΩ όλα τα μέτρα) που αποτελούν και στρατηγικές κατευθύνσεις οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν: Στην σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών, σε συνδυασμό με την λειτουργία του ανταγωνισμού για καλύτερες τιμές, στην αύξηση της απασχόλησης των εργαζομένων ιδίως στις γυναίκες και στους νέους, στην βελτίωση της παραγωγικής και τεχνολογικής ωριμότητας της οικονομίας, στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημογραφικού, στην ταχύτερη και δικαιότερη πράσινη ανάπτυξη.

Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν εμπεριείχε κάποιο μέτρο- έκπληξη και φυσικά δεν προσέφερε καμία νέα απάντηση σε ότι αφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και δεν είναι άλλο από την ακρίβεια. Μπορεί να επανέλαβε ότι η μάχη ενάντια στην αισχροκέρδεια θα συνεχιστεί μέχρι η αγορά να ομαλοποιηθεί, αλλά συγκεκριμένα νέα μέτρα δεν ανακοίνωσε με συνέπεια και οι όποιες εισοδηματικές αυξήσεις ανακοινώθηκαν να κινδυνεύουν να εξανεμιστούν και αυτές από την ακρίβεια, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Διαβεβαιώνοντας ότι «δεν έχω σήμερα κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές», ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, στο όνομα της οποίας αρνείται ως γνωστόν και την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.




Εξαιρετικά αμφίβολο είναι εξάλλου εάν οι ανακοινώσεις που αφορούν στην Υγεία μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική εισοδηματική ενίσχυση στο ιατρικό προσωπικό, αλλά και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παθογενειών στο δημόσιο σύστημα Υγείας οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του ιδεολογικού προσανατολισμού της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αυτό

Η ομιλία Μητσοτάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου