Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Στήριξαν την Ελλάδα και μετά το γλέντησαν ...


Εκείνη δεν τον είχε αφήσει να µιλήσει στην Πύλη του Βρανδεµβούργου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Εκείνος είχε αρνηθεί την πρόσκλησή της να παραστεί στους εορτασµούς για την 20ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Σε... 
δύο κοινές συνεντεύξεις Τύπου το 2009, ούτε µία φορά δεν αποκάλεσαν ο ένας τον άλλο µε το µικρό του/της όνοµα.Την Τρίτη το βράδυ, όµως, η Ανγκελα ήταν καλεσµένη στου Μπαράκ και αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις και χαµόγελα, παράσηµα και αναµνηστικές φωτογραφίες, υπό τους ήχους ενός τραγουδιού που επελέγη για νατονίσει τον συµβολικό χαρακτήρα τηςεπίσηµη ςεπίσκεψης τηςγερµανίδας καγκελαρίου στον Λευκό Οίκο. «You’ve got a friend»(«Εχεις ένανφίλο») τραγούδησε ο συνθέτης Τζέιµς Τέιλορ, διευκρινίζονταςότι του «το ζήτησαν πολύ συγκεκριµέναεπειδή, όπως µου είπαν, αυτό ήτανκαι το βασικό θέµα της βραδιάς».



«Απλώς φώναξετο όνοµά µου και όπου κιαν είµαιθα έρθωτρέχοντας», έπαιζε στο πιάνο του Κήπου των Ρόδων ο Τέιλορ για τους καλεσµένους του επίσηµου δείπνου που παρετέθη προς τιµήν της Ανγκελα Μέρκελ από το ζεύγος Οµπάµα, στη διάρκεια τουοποίου η γερµανίδα καγκελάριος τιµήθηκε µε το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ανώτατη διάκριση τωνΗΠΑ. Καιοι δύο ηγέτες έκαναν ό,τι µπορούσαν για να δείξουν πωςέχουν µεγάληάνεση και εκτίµηση µεταξύτους, ενώο Οµπάµα υπενθύµισε στους παρευρισκοµένους ότι την προηγούµενη νύχτα είχαν δειπνήσει τετ α τετ στο εστιατόριο«1789» της Τζορτζτάουν. Λίγονωρίτερα µπορεί ναείχαν πολύ σοβαρές συζητήσεις για θέµατα όπωςη κρίση στην ευρωζώνη ή η έκρυθµη κατάσταση στη Λιβύη, αυτό όµως δεν εµπόδισε τον Οµπάµα να την αποκαλέσει «Ανγκελα» 11 φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και εκείνη να τον πει «Μπαράκ» αρκετές φορές. Και όλα αυτά, µπορεί και να µην είχαν ιδιαίτερη σηµασία αν δεν εντάσσονταν στη σύσφιγξη των σχέσεων µεταξύ δύο από τις ισχυρότερες χώρες του κόσµου ενµέσω µιαςδύσκολης διεθνούςσυγκυρίας. Σπανίως µια επίσηµη επίσκεψη, έγραφαν χθες οι πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον, «ήταν τόσο πλούσια σε συµβολισµούς». Οι ΗΠΑ επιθυµούν να έρθουν πιο κοντά µε την Ευρώπη ώστε ναέχουν άλλονέναν συνοµιλητή-κλειδί σε θέµατα όπως η Λιβύη, το Ιράκ και τοΑφγανιστάν αλλά και η οικονοµική κρίση. Ετσι, θεωρείται πως όλη αυτή η επίδειξη φιλίας και οικειότητας είναι, όπως έγραψε η«WashingtonPost», µια προσπάθειατης Μέρκελ και του Οµπάµα, «να δείξουν ότι είναι οι καλυτερότεροι φίλοι». Η Ανγκελα µάλιστα κάλεσετον Μπαράκ να επισκεφθεί τοΒερολίνο. Καιαυτή τη φορά, θα τον ξεναγήσει η ίδια εκεί όπου δεν τον άφησε να µιλήσει την προηγούµενη φορά: στην Πύλη του Βρανδεµβούργου..
.


www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου