Με ομόφωνη απόφασή τους, οι πρυτάνεις τονίζουν την απόλυτη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και προαναγγέλλουν το κλείσιμο των πανεπιστημίων από 1ης Σεπτεμβρίου.
Στην έκτακτη Σύνοδο των πρυτανικών αρχών, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (25/07), αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο “αποδομεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου, αγνόησε τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, διαλύει τις βασικές και ακαδημαϊκές μονάδες, ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης και παραβιάζει κατάφορα το συνταγματικό πλαίσιο που διέπει τα πανεπιστήμια”.“Ζητούμε από την βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το κατατεθέν νομοσχέδιο και από το υπουργείο να ενσωματώσει τις προτάσεις μας”, τονίσθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της συνόδου.
Όπως σημείωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, οι πρυτανικές αρχές πρόκειται να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας, ενώ προτίθενται να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Παράλληλα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έκαναν λόγο για εμπάθεια προς τα ελληνικά πανεπιστήμια από τους συγγραφείς του νομοθετήματος.
Ως προς τις αντιδράσεις, σε περίπτωση υπερψήφισης του νομοσχεδίου, οι πρυτάνεις ανέφεραν ότι τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν τον Σεπτέμβριο. “Η δουλειά μας είναι να μείνουν ανοικτά τα πανεπιστήμια, άλλοι επιδιώκουν να τα κλείσουν. Τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν από εμάς, αλλά από τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου”, τόνισε ο κ.Παπαθεοδώρου.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ έκανε λόγο για νομοσχέδιο που υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. “Μας κατηγορούν ότι αντιδρούμε γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις μας. Αλλοι είναι αυτοί που κάθονται στις ίδιες καρέκλες είκοσι και τριάντα χρόνια”, ανέφερε.
Ο κ. Μυλόπουλος πρόσθεσε ότι "καθήκον των καθηγητών είναι να υπερασπισθούν τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και να αποτρέψουν την μετατροπή του “σε ένα μόρφωμα που θα λειτουργεί με κριτήρια αγοράς”, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “προθάλαμο για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης”.
Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής επέμεναν στο ομόφωνο της απόφασης τους. “Κάποιοι λένε ότι διαφωνούν οι πρυτάνεις. Η αλήθεια είναι ότι διαφωνεί η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της”, τόνισε ο πρύτανης του παν/μιου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Σε αυτό το σημείο, ο κ.Μυλόπουλος αναφέρθηκε στο κείμενο στήριξης του νομοσχεδίου που έχουν υπογράψει περισσότερα από 250 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
“Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από 2.500 μέλη. Οι 250 δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την πλειοψηφία”, τόνισε κάνοντας λόγο για “ανθρώπους του υπουργείου που είναι διορισμένοι σε διάφορες επιτροπές”.
Οι πρυτάνεις επέμεναν ιδιαίτερα στη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι ακόμη και μετά τις τροποποιήσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή (22/07), το νομοσχέδιο παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις, ενώ προανήγγειλαν, ότι η σύνοδος θα επεξεργαστεί μια προς μια τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να διατυπώσει άρθρο προς άρθρο τις αντιρρήσεις της.
digitalcrete.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου