«Καθαρό μήνυμα» προς τις αγορές στέλνει η αμερικανική κυβέρνηση για την Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις αποψινές συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Όσο αφορά τη συνεισφορά του ΔΝΤ τόνισε ότι «η στάση του είναι πολύ θετική», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «όλα εξαρτώνται από τη δική μας ικανότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να καταγράψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Η πλήρης δήλωση του κ. Βενιζέλου μετά τις συναντήσεις του είναι η ακόλουθη:
«Είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Γκάιτνερ. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στηρίζει το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και θα εκφράσει την υποστήριξή της και σε διμερές επίπεδο και μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό είναι ένα πολύ καθαρό μήνυμα προς τις αγορές, προς τη διεθνή κοινότητα. Είναι μια πράξη υποστήριξης της Ελλάδας και των πολιτών της που υπόκεινται σε θυσίες προκειμένου να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα μας.
Εδώ, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχα επίσης μία πολύ ενδιαφέρουσα και μακρά συνάντηση εργασίας με την κ. Λαγκάρντ, τη νέα γενική διευθύντρια και το επιτελείο της. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα. Η στάση του ΔΝΤ είναι πολύ θετική. Βεβαίως, όλα εξαρτώνται από εμάς. Όλα εξαρτώνται από τη δική μας ικανότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να καταγράψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάζουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ και η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν και θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, έως ότου κατακτήσει τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις ικανότητες του ελληνικού έθνους. Υπό την έννοια αυτή, η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη και υποστηρικτική».
Το πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου συνεχίζεται με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, τους γερουσιαστές Τιμ Τζόνσον (πρόεδρο της Επιτροπής Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις) και Τζον Κέρι (πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων).
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι συναντήσεις αυτές αποκτούν «ιδιαίτερη σημασία», λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι οκτώ Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές απέστειλαν στις 27 Ιουνίου επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Γκάιντερ, με την οποία του ζητούσαν να δώσει διευκρινίσεις για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι «οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος της διάσωσης ευρωπαϊκών χωρών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης». Επίσης, το Μάιο του 2010, η αμερικανική Γερουσία με σχετικό ψήφισμα είχε καλέσει την κυβέρνηση της χώρας να μπλοκάρει πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ, σε περίπτωση που θα θεωρείται ότι οι χώρες που εντάσσονται σ' αυτά αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.
Αργά τη νύχτα, ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες» και στη συνέχεια θα αναχωρήσει από τις ΗΠΑ. Στις συναντήσεις του συνοδεύεται από συνεργάτες του και τον πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλη.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου