Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

«Ζυγίζουν» τις επιπτώσεις από την επιλεκτική χρεοκοπία


Στο πλαίσιο των συζητήσεων για την «επιλεκτική χρεοκοπία», συναγερμός έχει σημάνει σε Αθήνα - Βρυξέλλες - Βερολίνο - Παρίσι. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών και η......
διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Γ. Παπανδρέου, Ευάγγ. Βενιζέλος, Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης συζήτησαν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για το τραπεζικό σύστημα η «επιλεκτική χρεοκοπία».

Τα πράγματα στην οικονομία μεταβάλλονται με τρομερή ταχύτητα. Τρανή απόδειξη η «επιλεκτική χρεοκοπία» για την ελληνική οικονομία. Πριν από λίγες μόνο ημέρες ή εβδομάδες, αποτελούσε απαγορευτική έννοια, ενώ σήμερα όχι μόνο είναι στο τραπέζι, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά προκρίνεται ως η προσφορότερη και πλέον συμφέρουσα λύση για την ελληνική οικονομία.

Στον άξονα Αθήνα - Βρυξέλλες - Βερολίνο - Παρίσι υπάρχει ένας οργασμός συσκέψεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να καταλήξουν -αν τελικά συμβεί- σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που αφενός θα επιτρέπει στην Ελλάδα να περάσει το «σκόπελο» του χρέους και αφετέρου θα διασφαλίζει -στο μέτρο του δυνατού- τα συμφέροντα των πιστωτών μας.
Και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τη Νέα Υόρκη, ο Π. Τόμπσεν παραδέχτηκε πως η αξιολόγηση της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους είναι πλέον ορατή.
Διαβουλεύσεις Τα «αγκάθια» στην υιοθέτηση μίας τέτοιας λύσης είναι πολλά και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το τοπίο, όμως, δεν ξεκάθαρο ούτε και στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Γ. Παπανδρέου, Ευάγγ. Βενιζέλος, Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης συζήτησαν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για το τραπεζικό σύστημα η «επιλεκτική χρεοκοπία». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες είπαν στον πρωθυπουργό ότι εφόσον εξασφαλιστεί η συνέχιση της διοχέτευσης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, από την ΕΚΤ ή κάποια άλλη πηγή, τότε οι όποιες επιπτώσεις θα είναι παροδικές και απόλυτα διαχειρίσιμες.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Απ. Ταμβακάκη και το Β. Ράπανο να παράσχουν τεχνική βοήθεια, η οποία κρίνεται άκρως απαραίτητη στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν, ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό πως δεν θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες παρενέργειες στο σύστημα. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί υπόψη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου.
Ρευστότητα Όπως έχει τονίσει ο Ευάγγ. Βενιζέλος, απαραίτητη προϋπόθεση για να δεχτεί η Ελλάδα μία τέτοια λύση είναι να εξασφαλιστεί η ρευστότητα για τις τράπεζες. Η ΕΚΤ με τη θέση που έχει προβάλλει μέχρι στιγμής, αν η Ελλάδα υποβαθμιστεί από τους διεθνείς οίκους στην κατηγορία «selective default», θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα. Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς κινούνται προς την κατεύθυνση είτε να αλλάξει στάση η ΕΚΤ -κάθε άλλο παρά εύκολο- είτε να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος χορήγησης της ρευστότητας. Σε αυτή την περίπτωση δύο είναι οι πιθανότητες. Το ρόλο της ΕΚΤ να διαδραματίζουν η ΤτΕ ή το EFSF.
Τρεις τρόποι Σύμφωνα με το σενάριο που υπάρχει σήμερα στο τραπέζι, η «επιλεκτική χρεοκοπία» θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει δραστικά το χρέος της. Και αυτό θα συμβεί με τους εξής βασικούς τρόπους.
Η Ελλάδα θα λάβει χρήματα από τον EFSF προκειμένου να προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
Θα υπάρξει rollover στα ελληνικά ομόλογα, σε συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από το υφιστάμενο.
Με τους τρεις παραπάνω τρόπους οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εκτιμούν πως η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σημαντικά, αλλά και το κόστος δανεισμού, το οποίο σήμερα επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό.
Γ. Παπανδρέου: «Ναι» στην επαναγορά ομολόγων
«H ιδέα της επαναγοράς ομολόγων θα μπορούσε να ελαφρύνει για την Eλλάδα το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του», τονίζει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στους F.T. Deutchland.
Παράλληλα, σημειώνει, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ότι θα πρέπει επακριβώς να εξετάσει κανείς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών, αναφερόμενος στην «επιλεκτική χρεοκοπία».
Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια μίας τέτοιας βαθμολογίας, σημείωσε: «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη ζημιά».
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τις συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας από τους πιστωτές, ανέφερε: «H Eλλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, και E.E. και ΔNT θα πρέπει να βιαστούν.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η παρούσα ατμόσφαιρα δεν μας βοηθά για να βγούμε από την κρίση. Aυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές».
O Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να κατονομάσει μία ημερομηνία-στόχο για επιστροφή της Eλλάδας στις χρηματαγορές και ανέφερε ότι «όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στις αγορές».
Επαναγορά χρέους
«Αυτή η ιδέα μπορεί να ανακουφίσει την Ελλάδα από το χρέος και το κόστος πληρωμής των τόκων», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους, μέσω της δευτερογενούς αγοράς με χρήματα του ESFS.
Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθεί το πολύ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδα, αφού πιθανή παράταση μπορεί να κάνει μεγάλο κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου