Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Πέρασαν τα stress tests όλες οι ελληνικές τράπεζες


  
Πέρασαν τα stress tests όλες οι ελληνικές τράπεζες
Περνάνε όλες οι ελληνικές τράπεζες τα stress test της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής με επιτυχία, με βάση τα σημερινά στοιχεία και σύμφωνα με τις κινήσεις που έχουν πάρει. Παρά τις δυσμενείς προβολές των ασκήσεων ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών (core tier 1) ήταν υψηλότερος από το εποπτικό όριο των 5%.


Συνολικά από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν οι 6 - 5 Ισπανικές μια Αυστριακή, πράγμα που ανακουφίζει την ευρωπαϊκή αγορά, αφού ο αριθμός - κλειδί για να προκαλέσει πανευρωπαϊκό «πανικό» σύμφωνα με τους αναλυτές ηταν το 15.


Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από ό,τι τα περίμεναν οι αναλυτές, καθώς μόλις δύο συγκέντρωσαν ποσοστό κάτω του 5% στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Οι τράπεζες που απέτυχαν στα τεστ είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.


Ειδικότερα, οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν τις εξής επιδόσεις:

    Εθνική Τράπεζα

    Με επίδοση 7,7% η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ξεπέρασε με άνεση το κρίσιμο όριο του 5%.
  

    Eurobank

    Με επίδοση 7,6% (μετά την πρόβλεψη για λήψη πρόσθετων μέτρων) η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

    Alpha Bank

    Με επίδοση 7,4% ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Με επίδοση 5,3% η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

    Αγροτική Τράπεζα

    Με επίδοση 6% (μετά την πρόβλεψη για λήψη πρόσθετων μέτρων) η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

    Tράπεζα Κύπρου

    Με επίδοση 6,2% η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.
 
    Μarfin Popular Bank

    Με επίδοση 6,2% η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

Άλλες 16 τράπεζες, ανάμεσα τους και ελληνικές, βρέθηκαν στη «βάση» στο 5 με 6%, όπου και η EBA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διατήρηση του κεφαλαίου τους.

Ικανοποιημένος ο Βενιζέλος

«Ιδιαίτερα ευνοϊκά» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τα αποτελέσματα των stress tests, επισημαίνοντας ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντεπεξέρχεται», παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια ήταν ακραία και ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη πιο αυστηρά.

Παράλληλα, τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, «ο Έλληνας καταθέτης, ο διεθνής επενδυτής, μπορεί να είναι σίγουρος ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει τα στοιχεία του με απόλυτη διαφάνεια, είναι σταθερό, είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο με βάση τους διεθνείς και πανευρωπαϊκούς κανόνες». Ανεξάρτητα, από αυτό, πρόσθεσε, «κανείς δεν επαναπαύεται. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τις τράπεζες, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα», ενώ ειδικά για την ΑΤΕ, που βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης, λαμβάνονται μέτρα και για τη δική της κεφαλαιακή ενίσχυση, και θα ξεπεράσει έτσι το όριο που θέτει το πανευρωπαϊκό τεστ.


Προβόπουλος: «Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα»

«Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος», αναφέρει σε δήλωσή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει ότι "Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή".

Ενισχύθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά σήμερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, λίγο αφότου έγινε η αναγγελία των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στις τράπεζες της ΕΕ.

Στις 19:05 ώρα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη το ευρώ ανταλλασσόταν προς 1,4172 δολάριο, από 1,4141 δολάριο χθες Πέμπτη στις 24:00 ώρα Ελλάδας.
           newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου