Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τρίτη στις εξαγωγές όπλων η Γερμανία - Απ' τους καλύτερους πελάτες της η Ελλάδα


Στην τρίτη θέση των εξαγωγών όπλων παγκοσμίων πέρασε το 2009 η Γερμανία, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στην Στοκχόλμη (SIRPI), μια χρονιά που, παρά την οικονομική ύφεση, οι αμυντικές δαπάνες στο σύνολο τους παρουσίασαν αύξηση κατά 6%.

Το παράδοξο(;) είναι ότι παρά την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας, η Ελλάδα παραμένει ένας από τους καλύτερους "πελάτες" της Γερμανίας. Σύμφωνα με την έκθεση: "Οι γερμανικές εξαγωγές όπλων έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια. Πούλησαν πάρα πολλά πλοία και οχήματα. Αγοραστές ήταν η Τουρκία, η Νότιος Αφρική αλλά και η Ελλάδα, κι αυτό παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας".
Στην κορυφή της σχετικής λίστας, παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες: "Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ακολουθούν τη στρατηγική της απόλυτης κυριαρχίας που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από κάθε πιθανό κίνδυνο. Και παρότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, οι αμυντικές τους δαπάνες δεν πρόκειται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια. Οι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία ακολουθούν αυτό το παράδειγμα. Οι χώρες αυτές έχουν τρομερή οικονομική ανάπτυξη και επενδύουν σε έναν ισχυρό στρατό για να αυξήσουν την επιρροή τους", αναφέρει η έκθεση.   
paraskinio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου