Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

«Μαύρη» Δευτέρα στο ΧΑΑ – Έσπασε το φράγμα των 1.000 μονάδων

  
«Μαύρη» Δευτέρα στο ΧΑΑ – Έσπασε το φράγμα των 1.000 μονάδων
«Μαύρη» Δευτέρα ήταν η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού το φράγμα των 1.000 μονάδων έσπασε λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Την ίδια στιγμή, νευρικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, αφού η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από αξιολόγησης Standard & Poors τον οίκο ......επηρεάζει τα χρηματιστήρια. Μεγάλες απώλειες και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Κάτω από το φράγμα των 1.000 μονάδων έκλεισε η συνεδρίαση της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 6%, εν μέσω της διεθνούς ανησυχίας για την κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 998,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,66 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μεγάλες απώλειες στην Wall Street


Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με μεγάλη πτώση στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, εντείνοντας το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα λόγω της κρίσης χρέους της χώρας.

Με το άνοιγμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά -1,66% και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά -3,35%.


Την ίδια στιγμή, νευρικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, κινούμενες ανάμεσα στην ελπίδα μίας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις ανησυχίες για τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, έπειτα από την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αφού άνοιξαν με πτώση, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέρασαν στο πράσινο λίγα λεπτά μετά τις πρώτες συναλλαγές, καθώς οι επεμβάσεις της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και της Ομάδας των 7 πρόλαβαν την εκδήλωση κύματος πανικού.  Στη συνέχεια όμως άρχισαν και πάλι να υποχωρούν.

Στο μέσον περίπου της συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχωρούσε κατά 2,52% καθώς οι επενδυτές δεν δείχνουν πεπεισμένοι από τα μέτρα που ελήφθησαν για να ανακούφιση των αγορών, ενώ η Φρανκφούρτη υποχωρούσε κατά 3,07% και το Λονδίνο κατά 0,34%.

Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης που βρισκόταν στο +0,92% και του Μιλάνου στο -0,15%, αρχικά ανακουφισμένα από την αναγγελία της επέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων, περιόριζαν τα κέρδη τους προς το μέσον της συνεδρίασης.

Στη Μόσχα, και τα δύο Χρηματιστήρια που είχαν ξεκινήσει πτωτικά παραμένουν στο "κόκκινο". Ο δείκτης RTS έχει πέσει στις 1.702,42 μονάδες (-5,36%) και ο Micex βρίσκεται στις 1.530,11 μονάδες (-3,58%).

«Βουτιά» στις ασιατικές χρηματαγορές

Στο κόκκινο το χρηματιστήριο της Σαγκάης, όπου ενώ οι συναλλαγές άρχισαν με μέτρια πτώση 0,82%. Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι κυριότεροι δείκτες σημείωσαν κάθετη πτώση 4,78% πριν περιορίσουν τις απώλειες στο 4%.

Στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 4,07%. Ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε απώλειες 852,78 μονάδων και είχε διαμορφωθεί στις 20.093,36 μονάδες στις 06:10' ώρα Ελλάδος, μετά την έναρξη των συναλλαγών με πτώση 2,57%.

Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 202,32 μονάδες, σε ποσοστό 2,18%, και διαμορφώθηκε στις 9.097,56 μονάδες. Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί, παρά τις δηλώσεις των χωρών της Ομάδας των 7 (G7).

Με πτώση άνω του 6% συνεχίζονται οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Σεούλ. Ο δείκτης KOSPI καταγράφει απώλειες 6,3%, έπειτα από το άνοιγμα με υποχώρηση 1,4%. «Η ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», δήλωσε οικονομικός αναλυτής του Dow Jones Newswires.

Παρέμβαση από ΕΚΤ-G7-G20

Έτοιμη να εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προκειμένου να σταματήσει τη διεύρυνση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ανακοίνωσε ότι ειναι η ΕΚΤ μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των κορυφαίων στελεχών της, αργά το βραδυ της Κυριακής.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, εάν αποσυρθούν οι επενδυτές , δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.

Τη δέσμευση ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υποστηρίξουν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, ανακοίνωσαν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, μετά από τηλεφωνική τους συνδιάσκεψη.

Οι χώρες της G20, της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, είναι έτοιμες να δράσουν από κοινού με στόχο τη σταθερότητα στις χρηματαγορές και την ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους. Τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις προσεχείς εβδομάδες και θα δράσουν από κοινού, με τους υπουργούς τους των Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τους τραπεζών να δεσμεύονται ότι θα «λάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά τρόπο συντονισμένο για να στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύν
ης»newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου