Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Οι οίκοι «πολιορκούν» την Ουάσιγκτον


  
Οι οίκοι «πολιορκούν» την Ουάσιγκτον
Στις πύλες της αμερικανικής πρωτεύουσας βρίσκονται πλέον οι κερδοσκόποι. Την προειδοποίησή της ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ πριν το 2013, εάν εξασθενήσουν σημαντικά οι δημοσιονομικές ή οι οικονομικές προοπτικές της χώρας, επανέλαβε ο οίκος Moody's. Έως το τέλος......
Αυγούστου η αναθεώρηση του Fitch. Ανεπηρέαστα τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν επιτευχθεί έως τότε συμφωνία για το αμερικανικό χρέος έτσι ώστε να μειωθεί και το έλλειμμα.

Στην ανακοίνωσή της η Moody's τονίζει ότι η απόφασή της από τις 2 Αυγούστου να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση των ΗΠΑ τελεί υπό την προϋπόθεση να προχωρήσει η χώρα σε περαιτέρω περικοπές.

Ο οίκος καλεί τη χώρα να λάβει επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος έτσι ώστε να διατηρήσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ», ωστόσο εκτιμά ότι δεν είναι αδύνατη μια νέα συμφωνία για το χρέος πριν το 2013Έως το τέλος του Αυγούστου εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ότι θα έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση για την πιστοληπτική κατάταξη των ΗΠΑ, μετά την υποβάθμιση της χώρας από την S&P.

«Η αναθεώρηση θα εστιάσει στα θεμελιώδη στοιχεία του αμερικανικού χρέους σε σχέση με τις άλλες χώρες που βρίσκονται στο ‘ΑΑΑ’ και στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές υπό το πρίσμα της συμφωνίας της 2ας Αυγούστου», αναφέρει ο Fitch.

Παράλληλα, ο οίκος προειδοποιεί ότι η πρόσφατη συμφωνία στις ΗΠΑ για αύξηση του ορίου δανεισμού αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας για την υιοθέτηση ενός αξιόπιστου σχεδίου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν την αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’ μεσοπρόθεσμα».

Στο μεταξύ, την προειδοποίησή της ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ πριν το 2013, εάν εξασθενήσουν σημαντικά οι δημοσιονομικές ή οι οικονομικές προοπτικές της χώρας, επανέλαβε η Moody's.

Έως το τέλος Αυγούστου η αναθεώρηση του Fitch

Έως το τέλος του Αυγούστου εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ότι θα έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση για την πιστοληπτική κατάταξη των ΗΠΑ.

«Η αναθεώρηση θα εστιάσει στα θεμελιώδη στοιχεία του αμερικανικού χρέους σε σχέση με τις άλλες χώρες που βρίσκονται στο ‘ΑΑΑ’ και στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές υπό το πρίσμα της συμφωνίας της 2ας Αυγούστου», αναφέρει ο Fitch.

Παράλληλα, ο οίκος προειδοποιεί ότι η πρόσφατη συμφωνία στις ΗΠΑ για αύξηση του ορίου δανεισμού αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας για την υιοθέτηση ενός αξιόπιστου σχεδίου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν την αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’ μεσοπρόθεσμα».

Ανεπηρέαστα τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων

Τα αμερικανικά επιτόκια δεν επηρεάσθηκαν από την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poors να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς διατηρήθηκε η ζήτηση των επενδυτών για τα ομόλογα που θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλή.

Νωρίς το πρωί τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων υποχωρούσαν στο 2,533% έναντι 2,558% την Παρασκευή κατά το κλείσιμο, ενώ τα επιτόκια των 30ετών ομολόγων έπεφταν στο 3,820% έναντι 3,846%. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια παρέμεναν σταθερά στο 0,00%.

«Η αμερικανική αγορά ομολόγων είναι η πλέον ρευστή στον κόσμο. Οι ευρωπαίοι και οι ασιάτες επενδυτές δεν έχουν κατά συνέπεια άλλη επιλογή παρά να αγοράσουν τους τίτλους αυτούς που παραμένουν ασφαλή καταφύγια εν ώρα κρίσης», σχολίασε ο Νορντίν Νάαμ, του Natixis υπενθυμίζοντας ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, πρώτου πιστωτή των ΗΠΑ, μετράται σε δολάρια, γεγονός που υποχρεώνει τη χώρα να αγοράζει τίτλους σε αυτό το νόμισμα.      newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου