Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Στα ίχνη του Καντάφι Λίβυοι κομάντος


Πολύ κοντά στη σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι βρέθηκαν χθες Λίβυοι κομάντος που μάχονται για την ανατροπή του Λίβυου ηγέτη, σε επιδρομή που πραγματοποίησαν σε ιδιωτική του κατοικία στην Τρίπολη, όπου φαίνεται ότι κρυβόταν, γράφει σήμερα το γαλλικό περιοδικό Paris Match.

Επικαλούμενο πηγή μονάδας, η οποία, όπως γράφει, έχει αναλάβει τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών αραβικών κρατών και των Λίβυων αντικαθεστωτικών, το Παρί Ματς επισημαίνει στην ιστοσελίδα του ότι οι υπηρεσίες αυτές πίστευαν ότι ο Καντάφι εξακολουθούσε να βρίσκεται κάπου στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Ωστόσο ο Καντάφι είχε φύγει από το σπίτι αυτό στο κέντρο της Τρίπολης, όταν οι πράκτορες έφτασαν εκεί χθες γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδος έπειτα από πληροφορία που τους δόθηκε από αξιόπιστη πηγή. Όμως, σημειώνει το περιοδικό, βρήκαν στοιχεία ότι ο συνταγματάρχης έμεινε εκεί τουλάχιστον μία νύχτα--αν και δεν διευκρινίζει πόσο πρόσφατα έγινε αυτό. 


«Δεν έχουμε ανάγκη από δωρητές, η Λιβύη είναι μια πλούσια χώρα».
Σύμφωνα με συνέντευξη του πρώην διοικητή της λιβυκής Κεντρικής Τράπεζας Φαρχάτ Μπενγκντάρα στην ιταλική Corriere della Sera, ο Μουαμάρ Καντάφι θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας του για να «δωροδοκήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος».

Όπως ανέφερε ο τραπεζίτης, ο οποίος έχει προσχωρήσει εδώ και μήνες στη λιβυκή εξέγερση: «Στην Τρίπολη, υπάρχουν αποθέματα χρυσού αξίας δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Καντάφι, μπορεί να έχει πάρει μέρος του χρυσού αυτού. Προσπαθεί σίγουρα να δωροδοκήσει φυλές και πολιτοφύλακες για να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος» και πρόσθεσε: «Πριν, ο Καντάφι προσπαθούσε απεγνωσμένα να πωλήσει τον χρυσό. Ένας φίλος μου, ο οποίος δεν είναι Λίβυος, μου είπε πριν από καιρό ότι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Καντάφι ήλθε σε επαφή μαζί του προτείνοντας να τού πωλήσει 25 τόνους χρυσού. Τού συνέστησα να αρνηθεί και ο φίλος μου αρνήθηκε αμέσως, ωστόσο αυτή είναι μια σαφής ένδειξη».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Λιβύης, ο Μπενγκντάρα τόνισε ότι η χώρα «έχει ανάγκη χρηματοδότησης ύψους 5 ως 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος, για την καταβολή μισθών, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να εργαστεί και πάλι και για να καλύψει τις δαπάνες για τις εισαγωγές που αντιπροσωπεύουν το 80% της εθνικής κατανάλωσης».

Τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους υπολογίζονται σε 168 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τραπεζίτη, οποίος τόνισε: «Δεν έχουμε ανάγκη από δωρητές, η Λιβύη είναι μια πλούσια χώρα».

Όσον αφορά την τύχη του Καντάφι, ο Μπενγκντάρα εκτιμά ότι ή έχει κατευθυνθεί προς τα σύνορα με την Αλγερία ή προς την πόλη Σέμπχα, πρωτεύουσα της επαρχίας Φεζάν, στα σύνορα με τον Νίγηρα, το Τσαντ και την Αλγερία, όπου η φυλή των Καντάντφα έχει έναν σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο.

Στο πλευρό των αντικαθεστωτικών Γάλλοι και Βρετανοί πράκτορες

Όσον αφορά το μέτωπο των συγκρούσεων και μαχών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, Γάλλοι και Βρετανοί πράκτορες με πολιτικά έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολλές εβδομάδες στο ανατολικό μέτωπο, στο πλευρό των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Οι πράκτορες αυτοί έχουν αναπτυχθεί στον περίβολο του διυλιστηρίου της Ζουουαϊτίνα, κέντρο διοίκησης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο, περίπου 150 χλμ. νοτιοανατολικά της Βεγγάζης, έδρας του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου της λιβυκής εξέγερσης.

Το διυλιστήριο αυτό που βρίσκεται στην έρημο, η οποία εκτείνεται σε πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, στεγάζει το αρχηγείο του Φάουζι Μπουκάτιφ αρχηγού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων για όλο το μέτωπο.

Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί πράκτορες έχουν εγκατασταθεί κοντά στο αρχηγείο του Μπουκάτιφ, σε μια αίθουσα επικοινωνιών με τους τοίχους καλυμμένους με χάρτες του γενικού επιτελείου και δορυφορικές φωτογραφίες.

Η Γαλλία έχει αναλάβει ηγετικό στρατιωτικό ρόλο στη δύναμη του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει τους εξεγερμένους στη Λιβύη. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης σήμερα ότι το ΝΑΤΟ βοηθάει στον τομέα των πληροφοριών και της αναγνώρισης στην επιχείρηση που γίνεται για τη σύλληψη του Καντάφι και των γιων του. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Γαλλία, η Βρετανία και οι άραβες σύμμαχοι, κυρίως το Κατάρ, μπορεί να έχουν αποστείλει μερικές ειδικές δυνάμεις στην Τρίπολη, οι οποίες συνεργάζονται με τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων των αντικαθεστωτικών.

Την ίδια στιγμή Βρετανίδα μέλος της Διεθνούς Ιατρικής Ένωσης δήλωσε σήμερα ότι στο νοσοκομείο της Τρίπολης διακομίστηκαν οι σοροί 17 αμάχων, οι οποίοι πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο αρχηγείο του Καντάφι στη λιβυκή πρωτεύουσα.

"Χθες ένα φορτηγό έφτασε στο νοσοκομείο με 17 πτώματα", δήλωσε η Κίρστι Κάμπελ.

"Αυτοί (...) βρέθηκαν στην Μπαμπ αλ Αζιζίγια όταν μπήκαν μέσα (οι αντικαθεστωτικοί). Αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν και εκτελέστηκαν εκεί", σημείωσε.

Τα τραύματα που φέρουν δεν είναι από πεδίο μάχης, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι υπήρχαν πληροφορίες για περισσότερα πτώματα, αλλά "εγώ η ίδια μέτρησα 17 χθες το βράδυ". Η Κάμπελ κατέληξε λέγοντας ότι συγγενείς αναγνώρισαν τα θύματα. Οι αντικαθεστωτικοί μπήκαν στο αρχηγείο Μπαμπ αλ Αζιζίγια του Καντάφι την Τρίτη.

Στο μεταξύ φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι η πράσινη σημαία του καθεστώτος του Καντάφι αποσύρθηκε σήμερα από την πρεσβεία της Λιβύης στη ρωσική πρωτεύουσα, χωρίς προς το παρόν να αντικατασταθεί από κάποια άλλη.

Επίσης αποσύρθηκε και η σημαία της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία κυμάτιζε πάνω από την πρεσβεία μαζί με αυτήν του καθεστώτος Καντάφι, διευκρίνισε εκπρόσωπος της λιβυκής πρεσβείας, ο οποίος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει πότε θα αντικατασταθεί η παλιά σημαία με αυτήν των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το διυλιστήριο της Ζουουαϊτίνα χρησιμοποιήθηκε ως επιχειρησιακό κέντρο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων για τη μάχη της Μπρέγκα, 90 χλμ. ανατολικότερα.

Χθες, ο διοικητής Μπουκάτιφ ετοιμαζόταν να μεταφέρει το επιχειρησιακό κέντρο της Ζουουαϊτίνα στην περιοχή Ρας Λανούφ.

Στο κέντρο της Τρίπολης επικρατεί σήμερα ηρεμία. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη του συνταγματάρχη Καντάφι και των γιων του και ετοιμάζονται να δώσουν μάχη σε δυο συνοικίες της πρωτεύουσας που βρίσκονται ακόμα στα χέρια των πιστών στον Λίβυο ηγέτη δυνάμεων.

Στην Τρίπολη πλοίο που θα μεταφέρει μετανάστες

Επίσης, ένα πλοίο που έχει σταλεί για να απομακρύνει ξένους από την Τρίπολη έλαβε σήμερα το πρωί την άδεια να μπει στο λιμάνι έπειτα από αναμονή δύο ημερών λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και εκφράζονται ελπίδες ότι θα μπορέσει να αποπλεύσει σήμερα μαζί με τους ξένους, έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το πλοίο θα αποπλεύσει σήμερα μαζί με τους μετανάστες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το πλοίο είχε φτάσει την Τρίτη στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, αλλά δεν είχε μπει στο λιμάνι για λόγους ασφαλείας. Έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει 300 μετανάστες.

Μολονότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το συνολικό αριθμό των μεταναστών που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Τρίπολη, ο IOM αναφέρει πως πολλές χιλιάδες εξ αυτών ζήτησαν βοήθεια τις τελευταίες ημέρες.

Εξάλλου ο IOM περιμένει ότι πολλοί μετανάστες από τη μαύρη Αφρική, που ζουν στα προάστια της Τρίπολης και δεν ήταν σε θέση να φτάσουν στην πρεσβεία τους, θα ζητήσουν επίσης προσεχώς βοήθεια.

Στο μεταξύ, στο Κάιρο, ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε σήμερα την πλήρη υποστήριξή του στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού και ανακοίνωσε πως είναι καιρός να ανακτήσει η Λιβύη τη μόνιμη έδρα της στο συμβούλιο του Συνδέσμου.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι καιρός η Λιβύη να πάρει πίσω τη νόμιμη έδρα της και τη θέση της στον Αραβικό Σύνδεσμο. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού κράτους», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κάιρο ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Νάμπιλ Ελαράμπι.

Απόφαση από τον ΟΗΕ  περιμένει σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ δήλωσε σήμερα ότι είναι «πιθανή» μια απόφαση του ΟΗΕ για αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων εντός της ημέρας.

«Το εμπόδιο φαίνεται ότι είναι η Νότια Αφρική. Υποστηρίζει ότι αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε θέση υπέρ του ενός στρατοπέδου», τόνισε ο Φοξ στο BBC.

«Πρέπει να τους πούμε ότι είναι σαφές πως ο λιβυκός λαός έχει πάρει θέση υπέρ του ενός στρατοπέδου, ότι έχει πάρει θέση υπέρ της ελευθερίας και της δυνατότητας ν΄αποφασίσει για το μέλλον του και ακόμα πρέπει να τους πούμε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στη Νότια Αφρική ο λαός ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για τον τερματισμό του καθεστώτος του απαρτχάιντ», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός.

«Ελπίζω ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει πως ο λιβυκός λαός έχει πλέον λάβει θέση υπέρ της ελευθερίας του και ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία χρειάζεται το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για την ανοικοδόμηση της Λιβύη», πρόσθεσε ο Φοξ.



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου