Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Η νέα τάση στη δίαιτα: The 17 Day Diet


Στο ομώνυμο βιβλίο του, που έχει γίνει best seller, ο Dr. Mike Moreno υπόσχεται αλλαγή στο νούμερο του παντελονιού σου μόλις σε 2 και κάτι βδομάδες! Η δίαιτα, που βασίζεται σε τέσσερις κύκλους διάρκειας 17 ημερών έκαστος, έχει κάνει πάταγο «κλέβοντας» τη δόξα από τον dr. Dukan! 

Μη μου τους κύκλους...

O πρώτος κύκλος της δίαιτας («Accelerate») βασίζεται σε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής που προτείνει γεύματα που δεν ξεπερνούν τις 1.200 θερμίδες, με στόχο την καύση του λίπους, την αποτοξίνωση και την γρήγορη απώλεια κιλών. Ο δεύτερος κύκλος («Activate») εστιάζει στο θέμα του μεταβολισμού, και ο τρίτος («Achieve») στις καλές διατροφικές συνήθειες. Ο τελευταίος («Arrive») συνδυάζει τους προηγούμενους τρεις κύκλους, επιτρέποντας και κάποιες ατασθαλίες μέσα στο σαββατοκύριακο.


Κάθε κύκλος προτείνει διαφορετικές τροφές, παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι βασικοί κανόνες: όχι φρούτα ή αμυλώδεις υδατάνθρακες πριν τις 2 μ.μ. και καθημερινό περπάτημα 17 λεπτών, άσκηση η οποία μπορεί να γίνει πιο εντατική εφόσον έχεις ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο. 
Σύμφωνα με τον Dr. Moreno είναι μια ιδανική δίαιτα για κάποιον που θέλει να χάσει 9 ή 90 κιλά, ενώ δεν χρειάζεται να θυσιάσεις τις εξόδους σου ή εκείνο το ποτήρι κρασί που σου αρέσει να πίνεις μια στο τόσο. Σε βοηθάει να αλλάξεις σταδιακά τον τρόπο διατροφής σου και να σταθεροποιήσεις τα κιλά σου. Και αν αναρωτιέσαι «γιατί 17 και όχι 14 π.χ. μέρες;», ο Dr. Mike, όπως είναι γνωστός, υποστηρίζει πως αυτό είναι το χρονικό διάστημα πριν ο οργανισμός σου αντιμετωπίσει τη δίαιτα ως συνήθεια και κατά συνέπεια ο ρυθμός του μεταβολισμού σου πέσει.

Η γνώμη του ειδικού
Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Γιώργος Λάντις τοποθετείται στα συν και τα πλην της δίαιτας: «Η συνολική διατροφή περιλαμβάνει μία «κυκλική» κατανάλωση θερμίδων, η οποία όμως δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση. Αυτό που ίσως μπορεί να συμβάλλει σημαντικά είναι η εισαγωγή των υδατανθράκων σταδιακά από μέρα σε μέρα στην σωστή ποσότητα μετά από ένα 17ήμερο έντονης κατανάλωσης, κυρίως, πρωτεΐνης. 

Πολύ σωστά, ο δημιουργός αυτής της διατροφής έχει επισημάνει ότι η διατροφή δεν είναι κατάλληλη για διαβητικούς ασθενείς, εφήβους, γυναίκες που βρίσκονται στη φάση του θηλασμού ή της κύησης. 
Από την άλλη, και οι 1.200 θερμίδες δεν μπορούν να είναι η βάση για όλους. Είναι πλέον εδραιωμένο ότι ο μεταβολισμός για να διατηρήσει το ρυθμό του πρέπει να καταναλώνει μια ποσότητα θερμίδων σε ημερήσια βάση που ποικίλει ανά άτομο ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το ύψος, το φύλο, τη φυσική κατάσταση και την κατάσταση υγείας του.

Σε μια γενικότερη εικόνα, η 17 Day Diet έχει μία καλή βάση διατηρώντας ως θεμελιώδη αρχή να μην υπάρχει μονομέρεια στην διατροφή. Επίσης τονίζει την σημαντικότητα της καθημερινής άσκησης σε σχέση όχι μόνο με τη διατροφή αλλά και με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Εν τέλει, η 17 Day Diet μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σου και φυσικά, για να εφαρμοστεί σωστά, χρειάζεται την επίβλεψη ενός διαιτολόγου- διατροφολόγου έτσι να εξατομικεύονται οι ανάγκες σου».
 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου