Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος: «Το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ της Αθήνας»


Βενιζέλος: «Το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ της Αθήνας»
Οι όροι επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα συζητήθηκαν στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν -Κλοντ Τρισέ. Εγγυήσεις εφαρμογής των μέτρων ζήτησε η Γαλλίδα επικεφαλής του
ΔΝΤ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι όροι επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, η οποία, δεν αποκλείεται να είναι και αυτήν την εβδομάδα.

Παράλληλα, έγινε λεπτομερής αναφορά στα νέα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, γι' αυτό και έδωσε το παρών τεχνικό κλιμάκιο στη διαδικασία.  Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η κυρία Λαγκάρντ ζήτησε γραμμένα σε χαρτί -με υπογραφές και διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστούν- τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος! Aυτό σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να ελέγξουν την εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική πλευρά.

Προς το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε, στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, ότι μετά την παρουσίαση των μέτρων και τις διαβεβαιώσεις για εφαρμογή τους, το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ της Αθήνας.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελευταίας μέρας των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης των μελών του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε νωρίτερα με αιχμηρή διάθεση ότι «αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, όπως είπε, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς».

Ο κ. Βενιζέλος, πριν τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, με τον οποίο συζήτησε κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας της 21η Ιουλίου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε  απευθυνόμενος στην ετήσια συνέλευση του IIF ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι το εξιλαστήριο θύμα της ευρωζώνης, ή της διεθνούς οικονομίας. Είναι η Ελλάδα μια ιστορική χώρα, μια περήφανη χώρα, με πολίτες που υποβάλλονται σε πολλές θυσίες, για να σώσουν την πατρίδα τους, αλλά και να την δούν να αποκαθίσταται».

Επισήμανε συγχρόνως : «Δεν νομίζω ότι σε διεθνές επίπεδο μπορεί κανένας να βρεί πολλά παραδείγματα τόσο ταχέων προσπαθειών, για δημοσιονομική επανεξισορρόπηση. Ομως, όπως το γνωρίζετε, αυτό συνοδεύεται με ένα πολιτικό και κοινωνικό κόστος πολύ υψηλό». Επισήμανε επίσης: «Το σπουδαίο, για εμάς, είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Ομιλώ τώρα με την ιδιότητα του τέως υπουργού Αμυνας: είναι απολύτως αναγκαίο να κερδηθεί ο πόλεμος αυτός».

Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας μίλησε στο σημερινό γεύμα του ΔΝΤ με θέμα: "Σπάζοντας το φαύλο κύκλο". Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στις αιτίες και στις προεκτάσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης, παρουσιάζοντας τις προσπάθειες και τις ενέργειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση.

 protothema.gr/in.gr/Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου