Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Θερμά άρθρα για Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με την καγκελάριο Α. Μέρκελ στην εκδήλωση του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών. Ο Γ. Παπανδρέου εντυπωσίασε με την ομιλία του και χειροκροτήθηκε θερμά
Θετικές ήταν οι αντιδράσεις των μέσων ενημέρωσης για τις προχθεσινές επαφές του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ και τους Γερμανούς βιομηχάνους. "Μικρό Ομπάμα" από την αποστροφή του λόγου του "Ναι, μπορούμε" τον παρουσίασαν οι γερμανικοί Financial Times
Θετικό αντίκτυπο στα ξένα μέσα ενημέρωσης, και ιδιαίτερα στα γερμανικά, είχαν οι προχθεσινές επαφές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την καγκελάριο Μέρκελ και τους Γερμανούς βιομηχάνους στο Βερολίνο.

Με τίτλους όπως "ο μικρός Ομπάμα από την Ελλάδα" στους Financial Times Deutschland και "ο Παπανδρέου εγγυάται για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις" στο ARD-Tagesschau, οι Γερμανοί δημοσιογράφοι διέκριναν στην παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού το μήνυμα "Yes, we can" ("Ναι, μπορούμε") που είχε χρησιμοποιήσει για να εκλεγεί ο νυν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η εκτίμηση ότι κ. Παπανδρέου εντυπωσίασε στο Βερολίνο με την άνετη και γεμάτη αυτοπεποίθηση εμφάνισή του διατυπώνεται σε άρθρο του Κλάους Χουλβερσάιντ στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung με τίτλο: "Παπανδρέου: Θέλω να σώσω τη χώρα".
Οπως επισημαίνει ο αρθρογράφος "εάν ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Φ. Ρέσλερ είχε προλάβει να ακούσει την ομιλία Παπανδρέου, θα έβλεπε έναν πρωθυπουργό σε μια εντελώς διαφορετική εμφάνιση από αυτή που κάποιοι ανέμεναν. Οχι δηλαδή σαν επαίτης ή σύνδικος πτώχευσης. Κάθε άλλο. Ανετος, με αυτοπεποίθηση και αντικειμενικός".
"Ο μίστερ κρίση μιλάει ωραία - καμία κριτική, ούτε λέξη για χρεοκοπία μπροστά στους κορυφαίους εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός γίνεται δεκτός με εξαιρετική εγκαρδιότητα. Το μήνυμά του 'Yes, we can'", αναφέρει το Spiegel Online.
"Και τι θα γίνει, εάν δεν...;" αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού "σημαντική, αυτοκριτική και γεμάτη αυτοπεποίθηση".
Για "μια δίκαιη ευκαιρία για την Ελλάδα" κάνει λόγο η Die Welt.
Δεν έλειψαν ωστόσο και επικριτικές αναφορές, με την Bild να γράφει πως "η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά κρυφά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει".
Σχολιάζοντας μάλιστα τον ασπασμό Μέρκελ ? Παπανδρέου διερωτάται μήπως "ήταν ο αποχαιρετισμός των Ελλήνων από το ευρώ". Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, η κυβέρνηση Μέρκελ υπολογίζει σε χρεοκοπία της Ελλάδας πριν από τα Χριστούγεννα, παρά την καταβολή της επόμενης δόσης.
Εκτενείς οι αναφορές και στα βρετανικά ΜΜΕ, με την Guardian σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μέρκελ ? Παπανδρέου να σημειώνει ότι δεν αναφέρθηκαν σε ελληνική πτώχευση, ωστόσο η καγκελάριος γνωρίζοντας την εχθρική στάση των Γερμανών ψηφοφόρων κάλεσε την Αθήνα να εφαρμόσει πλήρως τις οδυνηρές περικοπές και μεταρρυθμίσεις.
Η ΟΜΙΛΙΑ
Κέρδισε το ακροατήριο
Εντυπωσιασμένο έμεινε το ακροατήριο από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών στο Βερολίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung. "Οι Ελληνες έκαναν πολλά λάθη στο παρελθόν, θέλουν όμως στο μέλλον να τα διορθώσουν" είπε ο κ. Παπανδρέου για να λάβει το παρατεταμένο χειροκρότημα 1.200 βιομηχάνων. Η αναφορά του για τις περικοπές που έκανε η Ελλάδα με αναγωγή στα γερμανικά νούμερα εντυπωσίασε τους επιχειρηματίες.
Κατερίνα Κοσμά
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου