Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Χρυσοχοϊδης: Άμεσα η Eλληνική Επενδυτική Τράπεζα για ρευστό στις επιχειρήσεις




«Προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς» στη δημιουργία Eλληνικής Eπενδυτικής Tράπεζας  η οποία «θα λύσει εν πολλοίς το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης,  μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Εξειδίκευσε λέγοντας  ότι «μόλις χθες είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με εκπροσώπους τέτοιων τραπεζών από τη Γερμανία, την Κίνα, την Κροατία και από άλλες χώρες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία μιας τέτοιας τράπεζας».
Επίσης παρουσίασε τέσσερις νέες δράσεις που αφορούν στο εμπόριο και τα θετικά κατά τη γνώμη του στοιχεία που δείχνουν πορεία ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικότερα: 
Στην ομιλία του ο υπουργός, υπογράμμισε ότι  «η απόφαση της 21ης Ιουλίου, μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε το χρέος σε βάθος χρόνου και σταδιακά ν’ αναπτύξουμε μια θετική, εμπροσθοβαρή, νέα ατζέντα για την οικονομία, το κράτος και την κοινωνία». Αναπτύσσοντας στους παραγωγικούς φορείς το σχέδιο που εφαρμόζεται για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης, είπε ότι αυτόβασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον, στην ανάγκη για δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με επίκεντρο την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας που στηρίζεται στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα. Δεύτερον, στην αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της εργασίας, ιδιαίτερα των νέων. Και, τρίτον, στην κοινωνική συνοχή, για την οποία είναι αναγκαία η επαναθέσπιση της Πολιτείας ώστε οι πολίτες να εμπιστευθούν ξανά τους θεσμούς.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, υποστήριξε ότι υπάρχουν τα «πρώτα θετικά σημάδια που απορρέουν από την εφαρμογή αυτών των πολιτικών». Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη βελτίωση των όρων υλοποίησης του ΕΣΠΑ, που θα αποφέρει συνολικό όφελος περίπου 14 δις €, στη σημαντική βελτίωση της θέσης της χώρας, έως και 14 θέσεις, στην ετήσια έκθεση για το επιχειρηματικό περιβάλλον του ΟΟΣΑ, στην αύξηση των εξαγωγών κατά 40,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2011, στην πτωτική πορεία του πληθωρισμού στο 1,7% τον Αύγουστο του 2011 από το 5,6% τον Σεπτέμβριο του 2010 και στην επιτυχημένη λειτουργία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, αφού ήδη έχουν ιδρυθεί περίπου 3.000 εταιρείες μέσα σε πέντε μήνες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σειρά των δράσεων που υλοποιούνται για την ενίσχυση των επενδύσεων αλλά και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως το νέο Επενδυτικό νόμο, που δέχεται ξανά επενδυτικά σχέδια από 1 Οκτωβρίου, και τα στοχευμένα και ευέλικτα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα ειδικά και πολύ επιτυχημένα προγράμματα για την ενίσχυση των εξαγωγών και τα επενδυτικά προγράμματα του ΕΤΕΑΝ που σε ένα μήνα περίπου θα διατεθούν στην αγορά.
Για την ενίσχυση του εμπορίου

Ακόμη, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αναφέρθηκε σε τέσσερις στοχευμένες δράσεις (στο πλαίσιο του νέου Επενδυτικού νόμου, του ΕΣΠΑ και του ΕΤΕΑΝ) ενισχύσεων για το εμπόριο. Αυτές οι 4 δράσεις αφορούν:
Α) στην ενίσχυση των εμπορικών clusters, ώστε να αυξηθούν οι συνέργιες μεταξύ των επιχειρήσεων, να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και άλλα επιχειρηματικά οφέλη
Β) στην ενίσχυση της αλυσίδας ανεφοδιασμού για μικρά σημεία 
Γ) στη δημιουργία «Ανοιχτών Εμπορικών Κέντρων» σε κάθε πόλη ώστε να αναδείξουμε τα ιστορικά εμπορικά κέντρα των πόλεων αλλά και τις εμπορικές επιχειρήσεις της ευρύτερης εμπορικής περιοχής σε ενιαία κέντρα με δυνατότητες που συνδυάζουν το πολιτιστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία, το αγοραστικό όφελος και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.
Δ) στη δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Εμπορίου.
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου