Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι πρωτοβουλίες του Παπανδρέου


Μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι πρωτοβουλίες του Παπανδρέου

Πεπεισμένος ότι πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες είναι πλέον και ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη δραματική διάσταση που έλαβε η διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και το πλήθος εισηγήσεων που δέχεται «να προχωρήσει σε κινήσεις για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα».
Ως προς τον χρόνο των πρωτοβουλιών, φυσικά δεν θα είναι «από Δευτέρα», όπως κυκλοφόρησε μετ' επιτάσεως, μετά και τη σχετική δήλωση - απαίτηση της Βάσως Παπανδρέου.
Θα είναι όμως απ' ό,τι φαίνεται, μετά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, οπότε και αναμένονται οι αποφάσεις αναφορικά με την κρίση χρέους της ευρωζώνης και το «ελληνικό πρόβλημα».
Οπως εξηγούσαν πηγές που κινούνται γύρω από τον Πρωθυπουργό, η στρατηγική του κ. Παπανδρέου για το επόμενο διάστημα συνδέεται απολύτως με το πόσο θετικές θα είναι για την Ελλάδα και το δημόσιο χρέος της χώρας οι αποφάσεις της Συνόδου. Αν έχουν θετικό πρόσημο, ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει άμεσα σε κινήσεις που μπορεί να είναι ακόμη και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ηδη συζητούνται και ημερομηνίες, με επικρατέστερη την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου.
Οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ίσως ο έσχατος κόμβος στην αλυσίδα πολιτικών πρωτοβουλιών που επεξεργάζεται αυτή την ώρα ο Γ. Παπανδρέου.
Υπάρχουν σοβαρές παράμετροι για να ληφθεί μια τόσο σοβαρή απόφαση: το γενικότερο πολιτικό κλίμα, η εκλογική απήχηση του ΠΑΣΟΚ και οι σοβαρές επιπτώσεις στη διάσωση της χώρας.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν το ενδιαφέρον στρέφεται αλλού υποστηρίζουν αυτοί που συνομιλούν συχνά μαζί του:
n Να φέρει με το ζόρι την αξιωματική αντιπολίτευση στη λογική της εθνικής συνεννόησης: η νέα δανειακή σύμβαση (αν υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου) να εγκριθεί με 180 ή και 200 ψήφους. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να ξαναπέσει στο τραπέζι το σενάριο της συγκυβέρνησης.
n Να ησυχάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την προοπτική ενός νέου ανασχηματισμού με βαθιές αλλαγές σε πρόσωπα και βασικά υπουργεία.
n Να εκτονώσει τον θυμό της κοινωνίας, μέσω ενός δημοψηφίσματος, με ένα διλημματικό ερώτημα του είδους «διάσωση με ευρώ ή χρεοκοπία με δραχμή».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου