Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ευρωπαϊκή μοναξιά για τον Σαμαρά

Ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να δηλώσει ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών ότι αισθάνεται δικαιωμένος για τις ενστάσεις που είχε εκφράσει ευθύς εξ αρχής για την «συνταγή» που ακολουθείται στην Ελλάδα και θα πα
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσπαθήσει ξανά να πείσει τους συντηρητικούς ηγέτες της ΕΕ ότι δεν διαφωνεί με τους στόχους της τρόικας, αλλά με τη μεθοδολογία. Ελπίζει ότι θα υπάρξουν και κάποιες φωνές στήριξης των θέσεών του

Με μοναδικό του όπλο το δημοσκοπικό προβάδισμα και την ελπίδα ότι θα υπάρξουν κάποιες ευρωπαϊκές "φωνές" υποστήριξης, αναμενόταν να προσέλθει σήμερα στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Αντ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος είναι απολύτως ενήμερος (ύστερα και από συζητήσεις που είχε τα τελευταία 24ωρα με ευρωβουλευτές του κόμματός του) για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τον ίδιο και την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ευρώπη, θα προσπαθήσει (για μία ακόμη φορά) να πείσει τους ηγέτες των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης ότι δεν διαφωνεί με τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα, αλλά με τη μεθοδολογία.
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για την εκτόνωση της έντασης, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε ήδη καμπάνια ενημέρωσης για τις θέσεις του, μέσα από άρθρα και συνεντεύξεις του σε ξένες εφημερίδες. Χθες υπήρξε άρθρο του κ. Σαμαρά στη γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινερ" με τίτλο "από την αρχή με λάθος συνταγή".
"Ο ελληνικός λαός -σημειώνει- βρίσκεται σε απόγνωση διότι παρά τις θυσίες δεν διαπιστώνει βελτίωση. Το καθοριστικό ερώτημα είναι λοιπόν: γιατί απέτυχε η μέχρι σήμερα πολιτική; Η αποτυχία οφείλεται στο ότι από την αρχή η ''συνταγή'' ήταν λανθασμένη.
Σε μια οικονομία που βρίσκεται ήδη σε ύφεση δεν είναι δυνατή η επιβολή όλο και περισσότερων φόρων. Διότι έτσι δεν βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα.
Παράλληλα, είναι αδύνατη η εφαρμογή ενός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από τη στιγμή που το χρηματιστήριο παρουσιάζει πτώση. Μόνο μέσα στους τελευταίους 3 μήνες η αξία της δημόσιας περιουσίας έχει μειωθεί κατά 50%". Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου, ο κ. Σαμαράς θα δηλώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιωμένος για τις ενστάσεις που είχε εκφράσει ευθύς εξαρχής για τη "συνταγή" που ακολουθείται στην Ελλάδα και θα παρουσιάσει στοιχεία που θα δείχνουν ένταση της ύφεσης, την αύξηση της ανεργίας και την απουσία επενδύσεων στη χώρα.
Στην Αθήνα, πάντως, δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που θεωρούν αδύναμες τις θέσεις αυτές, με δεδομένο ότι έχουν ειπωθεί και κατά το παρελθόν χωρίς να πείσουν τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Εκεί δε που αναμένεται να δεχθεί εντονότατες επικρίσεις ο πρόεδρος της ΝΔ είναι στο θέμα της συναίνεσης. Η εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη είναι ότι ο κ. Σαμαράς από την αρχή είχε υιοθετήσει τη "γραμμή" του "όχι σε όλα" και αναζητούσε επίμονα το άλλοθι εκείνο που θα του επέτρεπε να τεκμηριώσει την άρνησή του να συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι θα υπάρξουν και φωνές στήριξης, κυρίως από τον Ισπανό χριστιανοδημοκράτη κ. Μ. Ραχόι, τον Ιρλανδό Ε. Κένι και τον Ούγγρο Β. Ορμπαν.

Γιάννης Σαραντάκος
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου