Σε όλα τα σχολεία υπάρχουν επιθετικά παιδιά που εκβιάζουν, ασκούν σωματική βία και κοροϊδεύουν τα υπόλοιπα παιδιά. Είναι το γνωστό bullying. Τι πρέπει να κάνει το παιδί σου σε αυτές τις περιπτώσεις και πως να το αντιμετωπίσει; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη υποστηρίζει ότι πρέπει να κάνεις το παιδί σου να νιώσει σπουδαίο!
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο πλέον στα σχολεία, τα παιδιά είτε από συνομήλικα, είτε από παιδιά μεγαλυτέρων τάξεων, να δέχονται επιθέσεις οι οποίες μπορεί να είναι είτε σωματικής βίας, είτε συναισθηματικής βίας, είτε λεκτικής βίας.
Υπάρχουν χειρονομίες, υπάρχουν σπρωξίματα, χτυπήματα, απαξιώσεις, κοροϊδίες, απειλές και εκβιασμοί. Πολλές φορές γίνονται άμεσα και πολλές φορές γίνονται μέσω διαδικτύου ξέροντας την σελίδα στο facebook του άλλου παιδιού αν μιλάμε για γυμνάσιο όπου μπορεί να γίνει η παρενόχληση και ο εκφοβισμός του μαθητή ακόμα και μέσα από το διαδίκτυο.
Τα παιδιά θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση και οι γονείς θα πρέπει να τα ενημερώσουν για το πως θα τα καταφέρουν.
Τι θα πρέπει να κάνει ένα παιδί;
1. Η πρώτη συμβουλήείναι να μην το κρατήσουν μυστικό.Να επικοινωνήσουν αυτό που τους συμβαίνει αμέσως στο γονιό και στη συνέχεια μαζί με τον γονιό και στον εκπαιδευτικό.
2. Η δεύτερη συμβουλή είναι να δείξουν στο άλλο παιδί, το επιθετικό, ότι δεν το φοβούνται. Αν ο βίαιος επιθετικός χαρακτήρας καταλάβει ότι έχει απέναντί του κάποιον ο οποίος φοβάται, τον στοχοποιεί πολύ πιο εύκολα και συνεχίζει την επίθεση. Αν λοιπόν το παιδί δείξει ότι δεν φοβάται ο άλλος δεν βρίσκει χαρά στο να συνεχίσει τις επιθέσεις του γιατί δεν μασάει το θύμα, οπότε το εγκαταλείπει και ψάχνει να βρει κάτι άλλο.
3. Θα πρέπει να κάνει σαφές στο επιθετικό παιδί ότι μπορεί να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο άσχετα αν προτιμά να μην το κάνει και τον ενημερώνει ότι θα προβεί στα απαραίτητα για την άμυνά του. Δηλαδή θα ενημερώσει τους γονείς του, το σχολείο κλπ.
Κάντε το παιδί σας να νιώσει σπουδαίο!
Τέλος ο γονιός θα πρέπει να ανεβάζει την αυτοεκτίμηση του παιδιού γιατί όλα ξεκινούν από εκεί. Αν ένα παιδί δεν πιστεύει στον εαυτό του, είναι πολύ εύκολο να στοχοποιηθεί, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει δηλαδή κρατάει μυστικό αυτό που του συμβαίνει και έτσι συνεχίζει να γίνεται θύμα της επιθετικότητας των άλλων. Αντίθετα ένα παιδί που πιστεύει στον εαυτό του κρατάει τους άλλους μακριά και ξέρει πως να διαχειριστεί την επιθετικότητά τους και να τα καταφέρει.
tlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου