Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ο Βενιζέλος ενημέρωσε Κυβερνητική επιτροπή και Παπούλια


O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής με αρκετή καθυστέρηση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα για τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες.
Η ενημέρωση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία δεν συμμετείχε τελικά ο πρωθυπουργός καθώς βρισκόταν στην αίθουσα που διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός
Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ενημέρωσε δύο φορές κατά διάρκεια της συνεδρίασης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για την εξέλιξη των θεμάτων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι αντιστάσεις των τραπεζιτών φέρεται να κάμπτονται από τις πιέσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία και επιμένει σε «κούρεμα» τουλάχιστον 50%.
Με βάση τις ίδιες πηγές πάντα, το τελικό κείμενο δεν θα θέσει θέμα άμεσης εποπτείας, με την κυβέρνηση να επιδιώκει διατύπωση που θα αναφέρει ότι την ευθύνη της υλοποίησης του νέου προγράμματος θα έχει η ίδια.
Πάντως οι γερμανικές πηγές επιμένουν ότι είναι επιδίωξη της Μέρκελ να υπάρχει διατύπωση στο τελικό κείμενο της Συνόδου για μόνιμη παρουσία ελεγκτών στην Αθήνα.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το συνολικό ποσό του «κουρέματος» θα ανέλθει περίπου στα 100 δισ. ευρώ.
Η δανειακή σύμβαση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί πάνω από τα 130 δισ. ευρώ.
Ακόμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι απολύτως διαχειρίσιμη και θα ανέρχεται σε ποσά της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ανά έτος, ποσό το οποίο θα είναι δυνατόν να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.
Οι υπουργοί έχουν ενημερωθεί να είναι σε επαγρύπνηση όλη τη νύχτα προκειμένου να υπάρξει δεύτερος γύρος ενημέρωσης και από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου για το περιεχόμενου της απόφασης -εάν ληφθεί απόφαση- της Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου