Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μείωση παρουσίασαν για πρώτη φορά τα κρούσματα φυματίωσης

Έως και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορέας του μικροβίου, λίγοι όμως εκδηλώνουν συμπτώματα.
Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, ο αριθμός των ανθρώπων που εκδηλώνουν φυματίωση μειώθηκε την περυσινή χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η συχνότητα θανάτων από τη νόσο βρέθηκε σε ελάχιστο δεκαετίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πρόκειται για σημαντική πρόοδο. Δεν είναι όμως λόγος για εφησυχασμό» σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν.


Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ (Έκθεση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο της Φυματίωσης 2011), το 2010 εκδήλωσαν φυματίωση 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας αισθητή μείωση σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Το ίδιο συνέβη και όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων από φυματίωση, ο οποίος περιορίστηκε στα 1,4 εκατομμύρια, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ρυθμός θανάτου το 2010 ήταν 40% μικρότερος από ό,τι το 1990. Μόνο στην Κίνα, ο ετήσιος αριθμός θανάτων έπεσε σε αυτό το διάστημα κατά 80%, στους 55.000 θανάτους.

Η παγκόσμια επιδημία φαίνεται ότι κορυφώθηκε το 2005, όταν εκδήλωσαν τη νόσο 9 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο ετήσιος αριθμός των θανάτων κορυφώθηκε το 2003 στα 1,8 εκατομμύρια.

H φυματίωση είναι μια μορφή πνευμονίας που προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis.

Έως και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορέας του μικροβίου, λίγοι όμως εκδηλώνουν συμπτώματα.

Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα συχνή στην Ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική, την Ασία και τη Ρωσία, όπου εμφανίζονται μάλιστα στελέχη με ανθεκτικότητα στα περισσότερα αντιβιοτικά.

Χωρίς θεραπεία, κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσο όρο 10 με 15 άλλους ανθρώπους κάθε χρόνο.

Μαζί με το AIDS και την ελονοσία, η φυματίωση θεωρείται η σημαντικότερη ασθένεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Απευθύνω έκκληση για σοβαρή και συστηματική προσπάθεια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της φυματίωσης, ειδικά για τους φτωχότερους και τους πιο ευάλωτους» κατέληξε ο Μπαν Γκι-Μουν.



in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου