Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

" Δώρο" στους δωρητές οργάνων τα έξοδα της κηδείας τους

" Δώρο" στους δωρητές οργάνων τα έξοδα της κηδείας τους
«Ασύλληπτοι» κυριολεκτικά είναι κάποιοι βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι πρότειναν να επιβραβεύονται οι δωρητές οργάνων με τα έξοδα της κηδείας τους. Η συγκεκριμένη πρόταση «έπεσε» στο τραπέζι της του Συμβουλίου Βιοηθικής Νάφιλντ, ενός ανεξάρτητου φιλανθρωπικού ταμείου που ειδικεύεται στην ανάλυση της πολιτικής υγείας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστεί η σταθερή μείωση των δωρεών και των μεταμοσχεύσεων.

Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε την πρόταση ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος, ωστόσο κάποιοι άλλοι κλάδοι δεν ξετρελάθηκαν με την ιδέα, την οποία υποδέχθηκαν με όχι και τόσο ευνοϊκά σχόλια. (Γιατί άλλωστε; Σκεφτείτε να αγγελοκρούεσαι και να διαπραγματεύεσαι ή να διαπραγματεύονται για τσάμπα κηδεία! Βέβαια κρίση έχουμε, τα έχουμε δει όλα κωλυόμενα, γιατί να μην το δούμε και αυτό...).

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να μελετηθεί, αλλά η δωρεά οργάνων είναι μια «ανιδιοτελής πράξη», που δεν θα πρέπει να συνδέεται με οικονομικά οφέλη.

Η οργάνωση φροντίδας ασθενών Patient Concern δεν έκρυψε τον φόβο, ότι οι οικογένειες θα πιέσουν τους ασθενείς συγγενείς του να γίνουν δωρητές, με στόχο να γλιτώσουν τα έξοδα της κηδείας. (Εμ...φθάσαμε στην ταμπακέρα! Είναι αυτό που λέμε στάμπα πήγε ο μακαρίτης, μόνο που τώρα θα πηγαίνει και αδιάβαστος...)

Βάση της πρότασης του Συμβουλίου τα έξοδα θα καταβάλλονται μόνο εάν κάποιος, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να γίνει δωρητής, πεθάνει κάτω από συνθήκες που να επιτρέπουν τη μεταμόσχευση των οργάνων του.



star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου