Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Συνάντηση Μπεγλίτη - Χριστόφια


Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, συναντήθηκε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς για την 51η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση, που έγινε παρόντος και του Κυπρίου υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Ηλιάδη, συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα αμοιβαίου αμυντικού ενδιαφέροντος. Μετά το πέρας της συνάντησης, που προηγήθηκε της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία, σε δηλώσεις του ο κ. Μπεγλίτης, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι "η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας".
Επίσης, τόνισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρακολουθούν στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας.
"Η σημερινή επέτειος επιβεβαιώνει την εθνική κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας - κράτος μέλος της ΕΕ, κράτος μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Γι αυτό θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτή την επέτειο, γιατί, γι ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται και ενισχύεται ο ανεξάρτητος και κυρίαρχος χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας", ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.
Ο κ. Μπεγλίτης είπε ακόμη, ότι η παρουσία του στην Κύπρο επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία, τον αδιάλειπτο συντονισμό των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων. "Θα ήθελα γι ακόμη μια φορά, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, να καταδικάσω τις δηλώσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι εμπρηστικές, της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, αλλά και τις πρακτικές που ακολουθούνται, τόνισε και πρόσθεσε ότι "είναι πρακτικές, οι οποίες παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας".
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, από την πλευρά του, είπε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, είναι αδιαπραγμάτευτα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος δεν θα δεχτεί "παρεμβάσεις, διαιτησίες και επιδιαιτησίες". Παράλληλα, στηλίτευσε την "επεκτατική πολιτική της Τουρκίας" με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ.
Επίησς, ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου θα συνεχιστούν και είπε ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συμπλήρωσε ότι "η Άγκυρα συνεχίζει, δυστυχώς, να ακολουθεί και να εφαρμόζει επεκτατική πολιτική κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την έρευνα, που διεξάγει η Κύπρος για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ".
Την ευγνωμοσύνη της Κύπρου, γιατί η Ελλάδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αποτελεί τον μόνιμο, τον σταθερό, και τον ανιδιοτελή συμπαραστάτη της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου