ρωσικής αντιπροσωπείας βρίσκονται στη Ρόδο για το ελληνορωσικό επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Μόσχας.
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα και θα συνεχιστούν αύριο με θεματικά work shop, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση με παραδοσιακά προϊόντα.
Όπως συγκεκριμένα τόνισε, ο κ. Μ. Ντιμιτρίεφ, πρόεδρος του ιδρύματος στρατηγικών επεξεργασιών, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στοιχεία που αφορούν το θέμα των επενδύσεων Ρώσων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, καθώς όπως υπογράμμισε η χώρα του αποτελεί τα δύο τελευταία χρόνια την κινητήρια δύναμη της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια αμέσως μόλις έφτασε η ρωσική αντιπροσωπεία στη Ρόδο, ο πρόεδρος του ιδρύματος είπε μεταξύ άλλων ότι όλα όσα περνά η Ελλάδα αυτό το διάστημα τα πέρασε η Ρωσία τη δεκαετία του ’90.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έχει συνταχθεί έκθεση με συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από το τι θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία για την Ελλάδα, οι οποίες και θα παρουσιαστούν στους συνέδρους.
Μέχρι σήμερα τα νούμερα είναι σχεδόν μηδαμινά όσον αφορά την ανάπτυξη εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με ενδεικτικό ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία φτάνουν μόλις στο 2%. Τα μεγέθη αυτά, όπως είπε ο Μ. Ντιμιτρίεφ, μπορούν να αυξηθούν και μάλιστα να ανοιχτούν δρόμοι και στον τομέα του τουρισμού.
Προηγουμένως, όμως, όπως τόνισε, θα πρέπει να λυθούν διάφορα ζητήματα που λειτουργούν ως εμπόδια.
Τα περίπου εκατό μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας έφτασαν χθες το απόγευμα και οι επικεφαλής τους επισκέφθηκαν την Περιφέρεια, όπου συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους εκπροσώπους τουριστικών φορέων και επαγγελματικών τάξεων που τους περίμεναν, ενώ παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης.
Το καλωσόρισμα έγινε από τον κ. Μαχαιρίδη, ο οποίος έκανε λόγο για καλούς φίλους και για την ευκαιρία να έρθουν οι δύο λαοί πιο κοντά, με το πρώτο βήμα να γίνεται από το συνέδριο.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αυτό το συνέδριο έχει μεγάλη σημασία και για την πατρίδα μας γενικότερα, καθώς θα αναδειχτούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Παίρνοντας το λόγο και μιλώντας άπταιστα ελληνικά, ο Georgi Muradov, αντιπρόεδρος του ομοσπονδιακού οργανισμού της Ρωσίας για θέματα κοινοπολιτείας ανεξάρτητων κρατών αποδήμων, ομογενών και διεθνούς ανθρωπιστικής συνεργασίας, χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός το συνέδριο της Ρόδου. Αναφέρθηκε στις δύσκολες καταστάσεις που περνά η χώρα μας και όλη η ανθρωπότητα, γεγονός που μας αναγκάζει να συνεργαστούμε καθώς έχουμε όπως είπε κοινό πολιτισμό.
Από τη ρωσική πλευρά μίλησαν επίσης οι κ. Α. Borisov, αντιπρόεδρος του ομοσπονδιακού συμβουλίου της επιτροπής για τη νεολαία και τον τουρισμό, O. Kazakotvtsev, μέλος του συμβουλίου της ομοσπονδιακής επιτροπής για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη νομισματική κυκλοφορία, N. Tonkov, αντιπρόεδρος του συμβουλίου της ομοσπονδιακής επιτροπής για την κοινοπολιτεία των ανεξάρτητων κρατών, και Y. Azarov, γενικός διευθυντής του βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίου της Μόσχας.
Όλοι τους τόνισαν ότι οι επιχειρηματίες και οι έμποροι θα βρουν κοινή γλώσσα συνεργασίας και ότι υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας εκτός από τον τουρισμό. Μάλιστα, διαβεβαίωσαν ότι κατά τις εργασίες του συνεδρίου και τις επιχειρηματικές συναντήσεις θα καθοριστούν τομείς συνεργασίας τους οποίους και θα ακολουθήσουν από κοινού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας».
Επίσης, έκαναν γνωστό ότι οι Ρώσοι τουρίστες επιστρέφουν από τις διακοπές τους στην Ελλάδα με τις καλύτερες αναμνήσεις και ότι… ψηφίζουν υπέρ της χώρας μας.
Από την πλευρά των τοπικών αρχών και φορέων, πήραν το λόγο οι Α. Καμπουράκης, πρόεδρος ένωσης ξενοδόχων Ρόδου, Κ. Χρυσοχοΐδης, πρόεδρος επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γ. Ρούσος,, πρόεδρος επιμελητηρίου Κυκλάδων, Κ. Γεωργιάδης, πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Ρόδου, και Γ. Ματσίγκος, πρόεδρος συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου.
Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες έμπρακτης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, και ότι στην ουσία το συνέδριο της Ρόδου κάνει την αρχή σε αυτό το βήμα.
Στάθηκαν όλοι στη φιλοξενία που παρέχει ο τόπος μας και δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην ύφεση της οικονομίας μας. Όμως, όπως τόνισαν, κάτι τέτοιο αποτελεί και εφαλτήριο για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα αποτυπώνοντας τα σημεία συνεργασίας.
Αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης υπογράφτηκαν από τους κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Y. Azarov δύο πρωτόκολλα συνεργασίας, το ένα ανάμεσα στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Επιμελητήριο Μόσχας και το άλλο ανάμεσα στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου