Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η επόμενη μέρα της έκτης δόσης

Η επόμενη μέρα της έκτης δόσης
Καθοριστικό θεωρείται το επόμενο δίμηνο για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και για τον λόγο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται απανωτές συσκέψεις προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός χειρισμός.

Κλειδί θεωρείται η εξασφάλιση της έκτης δόσης του δανείου από την τρόικα, καθώς επίσης και η επιδιωκόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για νέα οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας, που θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Μόλις η κυβέρνηση περάσει αυτούς τους δύο σκοπέλους, όλα είναι ανοικτά. Από το σενάριο περί πρόωρων εκλογών μέχρι αυτό της συγκυβέρνησης.


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βέβαια, δεν επιδιώκει τίποτε από όλα αυτά στην παρούσα φάση, αλλά επεξεργάζεται όλες τις πιθανές περιπτώσεις που μπορεί να συμβούν και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη επεξεργάζεται τη λύση του δημοψηφίσματος ως εργαλείου για τη νομιμοποίηση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Ο κ. Παπανδρέου εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να τεθεί στους πολίτες το ερώτημα της στρατηγικής πορείας της χώρας, που εκ των πραγμάτων συνδέεται με την τήρηση των όρων του μνημονίου και των δεσμεύσεων που θα τεθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας.

Οπότε σε περίπτωση έγκρισης του ερωτήματος θα δηλώνει πως εμμέσως έχει πάρει από τους ψηφοφόρους νωπή λαϊκή εντολή για την ασκούμενη πολιτική.

Από εκεί και πέρα, αναμένονται πολλές και σημαντικές ψηφοφορίες στις οποίες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δείξει σύμπνοια προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές. Εάν δεν γίνει αυτό, επίσης όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά. «Εάν δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο δίμηνο, τότε η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και οι εκλογές θα αποτελέσουν τη μόνη λύση» τονίζεται από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, αν και εκτιμάται πως κανένας βουλευτής δεν θα πάρει το ρίσκο να ρίξει την κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που υπερψηφίστηκε το νέο τέλος για τα ακίνητα, δύσκολα θα υπάρξουν διαρροές σε κάποιο από τα επερχόμενα επώδυνα νομοσχέδια, όπως είναι αυτό για την εργασιακή εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Πολλώ δε μάλλον για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012. Ισως εκδηλωθούν αντιδράσεις μόνο σε σχέδια νόμου ελάσσονος σημασίας, όπως είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Αφού πάντως εκταμιευτεί η έκτη δόση του δανείου και εγκριθεί η νέα βοήθεια από την Ε.Ε., αναμένεται να πληθύνουν και οι φωνές εντός του ΠΑΣΟΚ περί συγκυβέρνησης, ακόμη και από υπουργούς. Αλλά αυτό δεν εμπνέει ανησυχία ακόμη...



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου