Υπάρχει περιθώριο συμβιβάσιμου κυβέρνησης και τραπεζών ως προς το μείζον θέμα των κοινών μετοχών που θα πρέπει να πάρει το δημόσιο ως εγγύηση από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να τους παράσχει κεφαλαιακή ενίσχυση;
Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται κατηγορηματικοί: όχι. Από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, αφήνεται ένα μικρό παράθυρο ανοικτό: μπορεί. Αρκεί να ανάψει το πράσινο φως η Ευρωπαϊκή
Επιτροπή και όχι μόνο. Σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αλλά και την «σκληρή» γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στις τράπεζες, η θέση αυτή οπωσδήποτε συνιστά μια μικρή, πλην ουσιαστική, διαφοροποίηση.
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι κρίσιμο ρόλο έπαιξε ο επικεφαλής της ΙΙF κ. Τσαρλς Νταλάρα. Ο εν λόγω ανέλαβε την ευθύνη να μεταφέρει στην κυβέρνηση το αίτημα των ελλήνων τραπεζιτών να μετατραπούν οι κοινές σε προνομιούχες μετοχές, γεγονός το οποίο θα απέτρεπε την κρατικοποίηση τους.
Η Αθήνα εξήγησε ότι ακόμα και αν ήθελε να το κάνει, δε θα μπορούσε, καθώς δεν είναι θέμα αποκλειστικά δική της αρμοδιότητας, αλλά περνάει κυρίως από τις Βρυξέλλες. Παρ όλα αυτά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ένα μικρό παράθυρο ανοικτό, την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα κι από εκείνη την ώρα το εγχώριο τραπεζικό λόμπι «δουλεύει» πάνω σε αυτά τα περιθώρια.
Το θέμα ωστόσο είναι αν στην πραγματικότητα υπάρχουν περιθώρια για ανατροπή της κατάστασης. Κοινή είναι η αίσθηση ότι μάλλον είναι ανύπαρκτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξαντληθούν, όσα και αν είναι.
Οι τραπεζίτες φέρονται αποφασισμένοι να το παλέψουν, ώστε να αποφύγουν το πικρό ποτήρι της κρατικοποίησης με κάθε τρόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου