Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ. Το... κουαρτέτο της Αριστεράς


Το... κουαρτέτο της Αριστεράς
Τέσσερα κόμματα ακολουθούν διαφορετικές πορείες, αλλά και... συγκλίσεις σε ό,τι αφορά τις εκλογικές συνεργασίες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με πρωταγωνιστές τον Αλ. Τσίπρα και τον Φ. Κουβέλη. Σταθερή η στάση του ΚΚΕ. Αυτόνομοι οι Οικολόγοι Πράσινοι
Ο χρόνος των εκλογών αποτελεί τον πιο, ίσως, κρίσιμο παράγοντα για τις πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, καθώς πολλά θα κριθούν για τις "συμμαχίες" που επιδιώκουν από τις διεργασίες που συντελούνται ακόμη και στον χώρο του... ΠΑΣΟΚ.

Στο τόξο αριστερά του ΠΑΣΟΚ, τέσσερα κόμματα ακολουθούν διαφορετικές πορείες αλλά και? σε ό,τι αφορά τις εκλογικές συνεργασίες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστές στην παρούσα πολιτική συγκυρία τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φώτη Κουβέλη. Αντίθετη διαδρομή ακολουθεί η Αλέκα Παπαρήγα, καθώς παρακολουθεί μεν τις συζητήσεις και διεργασίες, αλλά ταυτόχρονα κρατά επικριτική και αρνητική στάση, προτάσσοντας ως μοναδική διέξοδο τη συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτόνομη κάθοδο με ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογικών συνεργασιών μετά τις πρόωρες εκλογές είναι η θέση των Οικολόγων Πρασίνων, ενώ μέσα σε αυτόν τον "κύκλο" εντάσσονται και μικρότερα σχήματα και πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες.
Ευρεία εκλογική συνεργασία με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, της οικολογίας αλλά και των δυνάμεων που αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ - για ένα νέο μπλοκ εξουσίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων που έγιναν από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με σχήματα και πρόσωπα έχει "κλείσει" - δεν έγινε συνάντηση με το ΚΚΕ.
Σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας είναι ο κ. Τσίπρας με ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Π. Κουρουμπλής και η Σ. Σακοράφα, αλλά και με δυνάμεις που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως η νεοϊδρυθείσα "Ενωτική Κίνηση" στην οποία εκτός του κ. Κουρουμπλή συμμετέχουν ο Α. Μητρόπουλος, ο Α. Κοτσακάς κ.ά. Σημειώνεται ότι από την ιδρυτική τους διακήρυξη διαπιστώνεται ότι τους ενδιαφέρει η συνεργασία με όμορες δυνάμεις από την ευρύτερη Αριστερά, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και τη Δημοκρατική Αριστερά.
Σε θετικό κλίμα -όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ- γίνονται επαφές και με άλλα στελέχη από τον ίδιο χώρο, όπως για παράδειγμα με τη Σοφία Σακοράφα, αλλά και με ανένταχτα στελέχη από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Συζητήσεις και επαφές με τον αποχωρήσαντα από το "Αρμα Πολιτών" ανεξάρτητο βουλευτή Β. Οικονόμου -ίδρυσε την κίνηση "Ελεύθεροι Πολίτες"- έχει ο Φ. Κουβέλης, το πιο πιθανό είναι ότι θα συμπράξει με τη ΔΑ. Ο κ. Κουβέλης διατηρεί συνομιλίες και με πρόσωπα που συμμετέχουν στο περιοδικό "Μεταρρύθμιση", όπως ο Ν. Μπίστης και ο Π. Αθανασόπουλος, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η ένταξη του Χ. Πασβαντίδη και αναμένεται του πρώην υπουργού Θ. Κολιοπάνου και άλλων πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Στη Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκουν την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, αρνούμενοι κάθε συζήτηση και συνεργασία με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ
Ποια είναι η στρατηγική των τεσσάρων
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
"Λαϊκή Συμμαχία"
Χωρίς ταλαντεύσεις η ηγεσία του ΚΚΕ ακολουθεί την ίδια "γραμμή", δηλαδή "λαϊκή συμμαχία" με προγραμματική κατεύθυνση ? όπως λέει η κ. Παπαρήγα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη ομιλία η κ. Παπαρήγα είπε ότι "ο φόβος ξεπερνιέται όταν αποκτήσεις ταξικό μίσος", ενώ ιδιαίτερα σκληρή ήταν για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμά ότι μια κυβέρνηση αριστερών προοδευτικών δυνάμεων δεν μπορεί να γίνει εάν δεν καταργήσει πριν από όλα τα μονοπώλια στην οικονομία και διαρρήξει τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
"Γέφυρες" και με ΠΑΣΟΚ
Να γεφυρώσει το "ρήγμα" στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς και ταυτόχρονα να επικοινωνήσει με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει ο Φώτης Κουβέλης. Η κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και η υπογραφή των "γραπτών εγγυήσεων" προκάλεσαν αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, με θετικό μάτι βλέπουν τη ΔΗΜΑΡ οι πρώην "λοχαγοί" Μ. Νεονάκης και Θ. Μανίκας, αλλά και όσοι εντάσσονται στη λεγόμενη μεταρρυθμιστική Αριστερά όπως ο Νίκος Μπίστης.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ανοίγει τη βεντάλια
Να ανοίξει η βεντάλια του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κλυδωνισμούς και αναταράξεις, θέλει ο Αλέξης Τσίπρας. Στην Κουμουνδούρου λένε ότι όλες οι συναντήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα ήταν σε καλό κλίμα. Σημειώνεται ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένα μειοψηφικό κομμάτι στον ΣΥΝ, βλέπουν με καχυποψία δυνάμεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας θέτει πλέον ανοικτά θέμα κυβερνητικής εξουσίας αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο να προκύψουν συνεργασίες και μετά τις εκλογές.
Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτόνομη κάθοδος
Τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά έχουν μπερδέψει την ηγεσία των Οικολόγων Πρασίνων και αυτό καταγράφεται και στις ανακοινώσεις του κόμματος, που πολλές φορές αποκλίνουν μεταξύ τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σύντομα θα προχωρήσουν σε εκλογικό συνέδριο -με στόχο να "πρασινίσει" το Κοινοβούλιο- ενώ στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου πήραν αρνητική θέση για τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου αλλά και από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου