Τα φορολογικά τους συστήματα εξακολουθούν να βελτιώνουν οι κυβερνήσεις, σε μία προσπάθειά τους να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και να μειώσουν τον αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης. Συνολικά, 123 οικονομίες από τις 183 χώρες που εξετάστηκαν, στο πλαίσιο μελέτης με τίτλο «Paying Taxes 2012» που πραγματοποιήθηκε από την PricewaterhouseCoopers (PwC), η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Διεθνής Οργανισμός
Χρηματοδότησης (IFC) έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές ρυθμιστικές αλλαγές από το 2006, για να ελαφρύνουν τη φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, μεταξύ Ιουνίου 2010 και Μαΐου 2011, 33 οικονομίες διευκόλυναν την καταβολή των φόρων και μείωσαν το κόστος συμμόρφωσης. Η μεταρρύθμιση που εμφανίζεται πιο συχνά - και συγκεκριμένα εισήχθηκε σε 23 οικονομίες - είναι η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων για ευκολότερη συμμόρφωση με τις φορολογικές διατάξεις. Η ηλεκτρονική καταχώρηση και η ηλεκτρονική πληρωμή φόρων μειώνει τη γραφειοκρατία, επιτρέπει μία πιο στοχευμένη προσέγγιση και βασισμένη σε εκτίμηση ρίσκου ως προς τον φορολογικό έλεγχο και τη συμμόρφωση, και μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της διαφθοράς.
Η μελέτη «Paying Taxes 2012» εξετάζει όλους τους υποχρεωτικούς φόρους και εισφορές που πρέπει να καταβάλει μία μικρομεσαία επιχείρηση μέσα σε έναν χρόνο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο φόρος εισοδήματος, παρακρατούμενοι φόροι μισθωτών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εισφορές και εργοδοτικές εισφορές/φόρος επί της εργασίας που καταβάλλει ο εργοδότης, φόροι ακίνητης περιουσίας, φόροι μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, φόρος επί των μερισμάτων, φόρος κεφαλαιουχικών κερδών, φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, φόροι οχημάτων και τέλη κυκλοφορίας, και άλλοι μικρότεροι φόροι και εισφορές.
Ο συνολικός φορολογικός συντελεστής για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει μειωθεί κατά 8,5% από το 2006, δηλαδή περισσότερο από μία μονάδα κάθε χρόνο. Κατά την ίδια περίοδο, ο χρόνος που χρειάζεται να διαθέσει μία επιχείρηση για να εκπληρώσει τις φορολογικές της υποχρεώσεις, μειώθηκε κατά 54 ώρες και ο όγκος/αριθμός πληρωμών μειώθηκε κατά 5.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου