Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Προβλέπει πόλεμο στη Μ.Ανατολή, ο σύμβουλος του τουρκικού Επιτελείου!

"Ανάφλεξη" στη Μέση Ανατολή, "βλέπει" με συνέντευξή του στη ΧΟΥΡΙΕΤ, σύμβουλος του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου! Ο καθηγητής Μεσούτ Χακί Τζασίν, ειδικός σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και Ασφάλειας και... σύμβουλος της Τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στηρίζει την άποψή του περί πολέμου λέγοντας ότι "ο Ομπάμα πούλησε όπλα 150 δις. δολαρίων στους Άραβες. Τα ίδια δόθηκαν στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Όλα αυτά δείχνουν ότι θα υπάρξει μια σύγκρουση".

Ο Τούρκος καθηγητής σχολίασε στην Χουριέτ την ένταση με το Ισραήλ, την κρίση των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, την προσφυγή των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ, την Αραβική άνοιξη καθώς και τις όποιες πιθανές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή: Μπορώ να πω ότι το Ισραήλ με την πολιτική του "περίμενε και δες" ετοιμάζεται για νέο πόλεμο. Το καθοριστικό εδώ είναι το στάτους του Ιράν. Εάν προσέξετε η κυβέρνηση Ομπάμα πούλησε όπλα 150 δις δολαρίων στους Άραβες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πώληση όπλων από το 1991. Τα όπλα αυτά είναι οι λεγόμενες "βόμβες διείσδυσης" που μπορούνε να χτυπήσουν τα υπόγεια εργαστήρια του Ιράν. Οι ίδιες βόμβες δόθηκαν και στην πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ. Όλα αυτά σημαίνουν πως στην Ανατολική Μεσόγειο, στο κανάλι του Σουέζ και στον κόλπο της Μπάσρας θα υπάρξει σύρραξη. Ενδεχομένως και οι Άραβες θα χτυπήσουν το Ιράν. Προβλέπω πως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και οι δυνάμεις των ΗΠΑ από το Ιράκ θα κάνουν πόλεμο έναντι στο Ιράν.

"Μια πτυχή της επιχείρησης στην Λιβύη είναι ενάντια στην Κίνα. Μετά την επιχείρηση η Κίνα απέσυρε 50 χιλιάδες εργάτες από αυτή τη χώρα. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ στην Βόρεια Αφρική και στην Ασία στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν φοβάται από τους μουσουλμάνους αλλά από την Κίνα. Μπορώ να πω ότι αυτή η πολυδιάστατη επιχείρηση στόχευε και στην απομάκρυνση της Κίνας από την Λιβύη.

"Η Τουρκία δεν έχει την ισχύ για να πολεμήσει και το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Όταν σκεφτεί κανείς πως τα όπλα μας είναι αμερικανικά, το να χτυπήσουμε το Ισραήλ που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ θα ήταν κάτι εναντίον μας. Είναι όμως πολύ σοβαρές οι αντιδράσεις της Τουρκίας που ανέστειλε τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, απέλασε τους διπλωμάτες και δήλωσε πως εάν χρειαστεί θα κάνει χρήση στρατιωτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο. Από αυτά μπορεί να προβλεφτεί πως κατά τα επόμενα 10 χρόνια θα υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Και η ένταση δεν σημαίνει οπωσδήποτε πόλεμο. Στην διαχείριση της σύγκρουσης υπάρχουν τρία στάδια. Το πρώτο είναι η διπλωματική διαδικασία. Για παράδειγμα η αναφορά του ΟΗΕ περιλαμβάνεται σε αυτή την διαδικασία. Το δεύτερο στάδιο είναι να πάμε την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο. Εάν από εκεί η Τουρκία δεν αποκομίσει κάτι και το Ισραήλ δεν αλλάξει στάση τότε ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος¨.

Γεωτρήσεις στη Κύπρο: ¨Η κρίση αυτή στην πραγματικότητα είναι τμήμα ενός προβλήματος και ονομάζεται ως ¨Σύγκρουση για τις περιοχές δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο¨. Και πρόκειται για μια ζωτική για την Τουρκία σύγκρουση. Αντιμετωπίζουμε μια εικόνα πολύ σύνθετη με την Ελλάδα, την Κύπρο, την ΤΔΒΚ, το Ισραήλ και την Τουρκία στην επιφάνεια και παράλληλα μετέχουν η Αίγυπτος, η Συρία, η Παλαιστίνη, οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. καθώς και οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Αγγλία. Οι Ελληνοκύπριοι τα σημερινά τους σχέδια άρχισαν να τα κάνουν το 2002. Το 2007 ανακηρύχτηκαν 13 περιοχές πετρελαίου. Ισχυριζόμενοι πως έχουν άδεια για αυτές τις περιοχές έκαναν συμφωνίες με Λίβανο, Αίγυπτο και Ισραήλ. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ευρώπη προτιμάνε πόλεμο, γιατί έτσι κλείνουν οι ενεργειακοί οδοί, τα πλοία αδυνατούνε να μεταφέρουν πετρέλαιο και οι χώρες αυτές θα μείνουν χωρίς ενέργεια. ¨ΟΙ Ελληνοκύπριοι θέλουν να σαμποτάρουν την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Εάν σκεφτούμε την οικονομική στενότητα που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Κύπρο, βλέπουμε ότι η κρίση των γεωτρήσεων χρησιμοποιείται για να αλλάξουν την επικαιρότητα. Εάν η Ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίσει να φέρεται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ως μόνη κυρίαρχη του νησιού, τότε η Τουρκία όπως και στο παρελθόν θα λάβει σοβαρές κυρώσεις". (πηγή tourkikanea.gr)

ΥΠΕΡΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Δυστυχώς, τμήμα των εκτιμήσεων του Τούρκου αναλυτή επιβεβαιώνονται. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εδώ και καιρό πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις ειρηνικές προσδοκίες που δημιούργησε η εκλογή της. Οι πωλήσεις όπλων στις χώρες της Μέσης Ανατολής τροφοδοτούν τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, ενώ ταυτόχρονα, ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο Ιράν.

Η εφημερίδα Wall Street Journal σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει «έξυπνες», διατρητικές βόμβες που μπορούν να διαπεράσουν οχυρώσεις (anti-bunker) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να αυξήσει την πίεση στο Ιράν. Αυτές οι βόμβες είναι σχεδιασμένες για να καταστρέφουν τούνελ, οχυρά καταφύγια και άλλους στόχους με ενισχυμένες άμυνες, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να είναι αποτελεσματικές εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων που φέρεται να έχει το Ιράν, προσθέτει η εφημερίδα, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της. Η προσφορά για αυτές τις βόμβες, η οποία θα γίνει στο πλαίσιο της πώλησης προς τα ΗΑΕ 4.900 «πυρομαχικών για άμεσες προσβολές» και άλλων όπλων, αναμένεται να παρουσιαστεί στο Κογκρέσο τις επόμενες ημέρες, καταλήγει το δημοσίευμα. Επίσης, στην πώληση ενός προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Lockheed Martin Corp στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είχαν προβεί οι ΗΠΑ, όπως είχε δηλώσει ο Ρίτσαρντ Γκενέιλ, υποδιευθυντής της ίδιας υπηρεσίας, τον Απρίλιο.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται στα πρόθυρα της σύναψης συμφωνίας για την πώληση στην Ριάντ οπλικών συστημάτων αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, εξετάζουν την δυνατότητα αναβάθμισης των ναυτικών και αντιπυραυλικών συστημάτων της Σαουδικής Αραβίας. Η αναβάθμιση θα μπορούσε να στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια επιπλέον. Οι αξιωματούχοι, που θέλησαν να κατονομαστούν, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα ενημερώσει σύντομα το Κογκρέσο για τα σχέδια του να προμηθεύσει την Ριάντ με προηγμένα μαχητικά αεριωθούμενα και στρατιωτικά ελικόπτερα.

Η εφημερίδα World Street Journal, η οποία πρώτη έκανε την σχετική αποκάλυψη, σημείωσε ότι η συμφωνία διαμορφώνονταν επί μήνες και όταν υπογραφεί θα δρομολογήσει την μεγαλύτερη πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων που έχει γίνει ποτέ. Η συμφωνία θεωρείται τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής που σκοπεύει στη στήριξη των Αράβων συμμάχων κατά του Ιράν. Παράλληλα, πρόκειται για την πιο προσοδοφόρα ενιαία αντιμετώπιση όπλων στην ιστορία των ΗΠΑ, η οποία θα δημιουργήσει 75.000 θέσεις εργασίας.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι με την σχετική επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου, οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Σαουδική Αραβία να αγοράσει περίπου 84 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 και να αναβαθμίσει 70 άλλα. Επίσης η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση τριών τύπων ελικοπτέρων και συγκεκριμένα 70 Απάτσι, 72 Μπλακ Χοκ και 36 Λιτλ Μπερντς. Το Κογκρέσο υποχρεούται να εξετάσει πλήρως την συμφωνία αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωσή του από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Οι Σαουδάραβες έχουν καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων αμερικανικής κατασκευής, από τότε που αγόρασαν τα πρώτα περιπολικά αεροσκάφη AWACS τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κογκρέσου, η αραβική αυτή χώρα δαπάνησε 36 δις δολάρια για αγορές αμυντικού εξοπλισμού από διάφορες χώρες κατά την επταετία 2001-2008.

Σήμερα, η Σαουδική Αραβία διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη εναέρια δύναμη στη Μέση Ανατολή, μετά το Ισραήλ και το Ιράν. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, η "Βασιλική Σαουδική Πολεμική Αεροπορία" έχει στην κατοχή της 280 "μάχιμα" αεροσκάφη, σε σύγκριση με 424 του Ισραήλ και 312 του Ιράν.

Η εφημερίδα Wall Street Journal δεν προσδιορίζει το μοντέλο του F-15 που αγοράστηκε από το Ριάντ, αλλά πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι πρόκειται για το αναβαθμισμένο Strike Eagle. Το αεροσκάφος, ειδικά σχεδιασμένο για επιθέσεις ακριβείας αέρος-επιφανείας, ήταν αυτό που κυρίως χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για την καταστροφή ραντάρ και πυραυλικών συστημάτων του Ιράκ κατά τη διάρκεια της εισβολής του 2003.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κοινή στρατιωτική ενίσχυση της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ θεωρήθηκε ως ένα βασικό σημείο περιφερειακού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, λόγω της πεποίθησης που κυριαρχεί στην Ουάσιγκτον ότι το Ιράν επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνική κεφαλή και έχει πυρετωδώς δημιουργήσει ένα μεγάλο οπλοστάσιο πυραύλων. Αν, όπως το ίδιο το Ιράν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, η χώρα έχει στην κατοχή της ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, η τεχνολογία stealth των F-35 θα δώσει στο Ισραήλ ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε περίπτωση επίθεσης.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εφοδιάσουν την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ με F-35, το πιο τελευταίας τεχνολογίας μαχητικό που κατασκευάστηκε από την Lockheed Martin, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Η τιμή της τεχνολογίας Stealth των F-35, η οποία παρέχει τη δυνατότητα αποφυγής ανίχνευσης από ραντάρ και αντιαεροπορικούς πυραύλους, ανέρχεται έως και σε 150 εκατ. δολάρια για ένα αεροπλάνο, κόστος που έφερε το Ισραήλ μπροστά σε δίλημμα για την αγορά του αεροσκάφους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει σε ισραηλινές εταιρείες σύμβαση ύψους 4 δις δολαρίων για την προμήθεια ανταλλακτικών για τα F-35, κίνηση που ορισμένοι Ισραηλινοί αναλυτές πιστεύουν ότι εξυπηρετεί στην εξαγορά της σιωπής του Ισραήλ όσον αφορά την συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία αλλά και στην εξασφάλιση της έγκρισής της από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του είδους στην ιστορία του Ισραήλ και θα συμβάλει στην αποπλήρωση μεγάλου μέρους του χρέους του Ισραήλ με την αγορά της πρώτης παρτίδας του F-35s. Τα αεροσκάφη δεν αναμένεται να τεθούν σε χρήση πριν από το 2014. Αν το Ισραήλ υπογράψει ακόμα και για μια μοίρα από 20 F-35, όπως αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι η πρώτη χώρα εκτός των ΗΠΑ που θα έχει εξασφαλίσει την αγορά αυτού του αεροσκάφους, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει άλλα 55.

Ο δημοσιογράφος Jonathan Cook διαβλέπει ένα ακόμη πεδίο ανταγωνισμού που κυοφορείται στην περιοχή, αυτό μεταξύ του Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, καθώς το ισραηλινό κατεστημένο έχοντας την εμπειρία της αντίθεσης του με το Ιράκ του Σαντάμ που υπερεξοπλίστηκε από τη Δύση στην σύγκρουση με το Ιράν, για να μετεξελιχθεί σε απειλή για το ίδιο, θέλει να αποφύγει οποιοδήποτε παρόμοιο ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετώπισε ασφυκτικές πιέσεις από το εβραϊκό λόμπυ προκειμένου να εμποδίσει την πώληση του F-15 στη Σαουδική Αραβία. "Σήμερα αυτά τα αεροπλάνα προορίζονται για επίθεση εναντίον του Ιράν, αλλά αύριο θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον μας", ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στην εφημερίδα Haaretz τον Ιούλιο ανώνυμος αξιωματούχος ασφαλείας.

Ο Εχούντ Μπαράκ, υπουργός άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε στη Washington Post τον Ιούλιο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να εγγυηθεί πως το Ισραήλ δεν θα "υστερήσει" των αντιπάλων του και "θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την ποιοτική αναβάθμιση της άμυνας του Ισραήλ".

Οι αναλυτές διαβλέπουν ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο επιθυμούν να επιβάλλουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα, αλλά αναμοχλεύουν τις αντιθέσεις στην περιοχή ώστε να απογειώσουν τα κέρδη τους από τις νέες κούρσες εξοπλισμών. Από αυτές τις επιλογές και πολιτικές προσέγγισης των πραγμάτων δεν ξεφεύγει ούτε και το Ισραήλ στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Trita Parsi, αναλυτής στο Woodrow Wilson Center στην Ουάσιγκτον και ειδικός σε ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, τόνισε ότι πρόκειται για "λανθασμένη πολιτική" που στόχο έχει τη διατήρηση της Τεχεράνης σε κατάσταση "απομόνωσης και υποταγής". "Το μόνο που επιτυγχάνεται με τους μαζικούς εξοπλισμούς των αραβικών κρατών και του Ισραήλ είναι να αυξηθεί η αίσθηση ανασφάλειας του Ιράν και, συνεπώς, να καταστεί η ευρύτερη περιοχή λιγότερο ασφαλής", είπε.

Ο Stephen Zunes, αναλυτής σε ζητήματα πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προλειαίνει το έδαφος για άλλη μια "κούρσα εξοπλισμών" στην περιοχή.

"Πρόκειται για μια πρακτική που έχουμε ήδη δει να εφαρμόζεται στο παρελθόν. Οι ΗΠΑ προσφέρουν στα αραβικά κράτη ακριβά σύγχρονα όπλα, και στη συνέχεια απευθύνονται στο Ισραήλ, λέγοντάς του ότι πρέπει να διαθέτει ακόμη καλύτερα όπλα για να μείνει μπροστά στην κούρσα. Στη συνέχεια, ασκεί ξανά πίεση στα αραβικά κράτη. Είναι ένα παιχνίδι που έχει κρυμμένη μια πλούσια φλέβα χρυσού για τους αμερικανούς κατασκευαστές όπλων", δήλωσε ο Zunes.

Η αμερικανική στρατιωτική ενίσχυση του Ισραήλ ανέρχεται σε 3 δις δολάρια το χρόνο, περισσότερη από κάθε άλλης χώρας και καλύπτει περίπου το 1/4 των αμυντικών δαπανών του. Σε αντίθεση με άλλους αποδέκτες, το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει 26 % αυτών των ενισχύσεων για την ανάπτυξη και παραγωγή των δικών του οπλικών συστημάτων.

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε την χορήγηση πρόσθετης στρατιωτικής επιδότησης ύψους 420 εκατομμυρίων δολαρίων προκείμενου να βοηθήσει το Ισραήλ να αναπτύξει προγράμματα "αντιπυραυλικής ασπίδας", που θα αποσκοπούν στην αναχαίτιση πυραύλων μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Το Ισραήλ ανησυχεί με την αύξηση των αποθεμάτων σε ρουκέτες και πυραύλους που έχουν συσσωρεύσει η Χαμάς και η Χεζμπολάχ κοντά στα ισραηλινά σύνορα, καθώς και για τα πιο προηγμένα οπλοστάσια του Ιράν και της Συρίας.

Οι παραπάνω συμφωνίες αποκαλύπτουν την απόλυτη συνέπεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που από το 2001 επιβάλλει την Νέα Καπιταλιστική Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων με σημαία της τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας. Στοχοποιώντας κοινωνικά κινήματα, τα λεγόμενα Κράτη Παρίες του «Άξονα του Κακού», επιβάλλοντας τον Εργασιακό και Κοινωνικό Μεσαίωνα της Δικτατορίας της Αγοράς. Μοιράζοντας και ξαναμοιράζοντας πλουτοπαραγωγικές πηγές και δρόμους ενέργειας, επιχειρώντας διαμέσου του Πολέμου να ξεπεράσουν την τεράστια καπιταλιστική κρίση καταστρέφοντας και δολοφονώντας μαζικά, για να εκτινάξουν αργότερα τους ρυθμούς ανάπτυξης των καπιταλιστικών κερδών από την Ανοικοδόμηση όσων οι ίδιοι με έξυπνες βόμβες ισοπέδωσαν (για να μιλήσουμε στη γλώσσα της Μέρκελ θα χρησιμοποιήσουμε το ρήμα Koventrieren/Coventrate, που σημαίνει ισοπεδώνω και αφορά το ρήμα που παράχθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1940, όταν 500 ναζιστικά αεροπλάνα βομβάρδισαν με απίστευτη βιαιότητα την αγγλική πόλη Κόβεντρυ, προκαλώντας μια τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε ολοσχερώς τα 60.000 κτίρια από τα 75.000, δολοφονώντας 568 ανθρώπους)!

Θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση Μπους είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία και σε πέντε χώρες του Κόλπου, για τα επόμενα δέκα χρόνια, όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας Νιου Γιόρκ Τάιμς και της Ουάσιγκτον Ποστ. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον Ποστ επικαλούμενη δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων έγραψε ότι η Ουάσιγκτον σχεδίαζε να εγκρίνει 30 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια για το Ισραήλ και 13 δισ για την Αίγυπτο.

Βεβαίως, οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ δεν καταλαβαίνουν από εξεγέρσεις. Το μαφιόζικο καπιταλιστικό ρητό δίνει όλη την ουσία «business are business»! Οι πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο παρέμειναν ανεπηρέαστες από τη λαϊκή εξέγερση η οποία εξανάγκασε σε παραίτηση τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο, δήλωσε ο αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου ο οποίος είναι επικεφαλής των συναφών προγραμμάτων. Συνεχίζουμε να κάνουμε με την Αίγυπτο αυτό που κάναμε πριν την Αραβική Άνοιξη, αν θέλετε, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Λάντεϊ, επικεφαλής της υπηρεσίας συντονισμού άμυνας και ασφάλειας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναμένει ότι οι εξαγωγές όπλων που διαχειρίζεται το ίδιο θα φθάσουν σε αξία τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2011, που ολοκληρώνεται την 30ή Σεπτεμβρίου, από 31,6 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, εξαιτίας των διεθνών εντάσεων και της αυξημένης ζήτησης για τεχνολογικά προηγμένα οπλικά συστήματα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. ( © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ)

Όμως και η Γερμανία της Μέρκελ δίνει βροντερό παρόν διεκδικώντας ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο από το εμπόριο του πολέμου, που συχνά η ίδια τροφοδοτεί και βεβαίως ενισχύει παραχωρώντας δάνεια στους αγοραστές των οπλικών της συστημάτων (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι γερμανικές πωλήσεις όπλων σε Ελλάδα-Τουρκία).




Η Γερμανία βρίσκεται ήδη στη τρίτη θέση εξαγωγέων όπλων στον κόσμο και ελπίζει σε εκτίναξη των εξαγωγών βασιζόμενη στην υπόθεση του Eurofighte, όπου αναμένει ένα συμβόλαιο κοντά στα 15 δις αν η Ινδία επιλέξει το "ευρωμαχητικό". Ο ανταγωνισμός της όμως κλιμακώνεται με τη Γαλλία του Σαρκοζί που πλασάρει το γαλλικό Rafale, αποδεικνύοντας ότι τα αστικά οικονομικά συμφέροντα ενοποιούνται και συμφιλιώνονται μόνο όταν λαμβάνουν κοινές αποφάσεις εναντίον του κόσμου της εργασίας.


Από την άλλη μεριά καταγράφεται τον Οκτώβριο αύξηση 0,9% των γερμανικών πωλήσεων όπλων σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010 αυξήθηκαν κατά 10,5%. Από 2005 έως 2010, οι γερμανικές εξαγωγές όπλων έφτασαν τα 15,1 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον η χώρα θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας στον κόσμο.

Παράλληλα, η γερμανική ιμπεριαλιστική δύναμη απαιτεί να μπουν στο περιθώριο όλα τα κριτήρια που της είχαν επιβληθεί στο παρελθόν και είχαν να κάνουν με το χαρακτήρα των συγκρούσεων, την απαγόρευση ενίσχυσης τυραννικών καθεστώτων κλπ. Απαγορεύσεις που φυσικά ξεπερνούσαν με διάφορους τρόπους από τις γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες που εξόπλιζαν πληθώρα δικτατόρων, τους οποίους βεβαίως αργότερα στοχοποίησαν και ανέτρεψαν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.

Η γερμανική κυβέρνηση, με επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητάει να εξετάζονται πρώτα απ΄ όλα τα οικονομικά συμφέροντα, όταν πρόκειται για περιορισμούς εξαγωγών των οπλικών συστημάτων, γιατί αυτές όπως φαίνεται παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας. Αντικείμενο του γερμανικού ενδιαφέροντος είναι η πώληση Leopard στη Σαουδική Αραβία.

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται η υποκρισία και η διπλοπροσωπία της πολιτισμένης και ανεπτυγμένης καπιταλιστικής Δύσης. Ο "σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" που συχνά προβάλλουν οι ιμπεριαλιστές ως κριτήριο για να χαρακτηρίσουν κράτη ως ασταθή, για να περιγράψουν τους Άξονες του Κακού και να εξαπολύσουν τις ανθρωπιστικές τους βόμβες, αποδεικνύεται ένα εύπλαστο πολιτικό εργαλείο. Ένα κριτήριο χάραξης πολιτικής που μπορεί εύκολα να παρακάμπτεται, γιατί έτσι απαιτούν οι συμμαχίες, με στυγνούς δικτάτορες και μεσαιωνικά καθεστώτα, στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» για την τρομοκράτηση του εσωτερικού εχθρού-λαού και την επιβολή του ιμπεριαλιστικού ελέγχου σε κρίσιμες γωνιές του πλανήτη. Γιατί έτσι επιβάλλει η οικονομική συνεργασία με ταυτόχρονα πρόθυμους αγοραστές των πολεμικών τους βιομηχανιών, αλλά και δανειστές της υπερχρεωμένης αμερικανικής οικονομίας. Ή να το υπερπροβάλλουν προκειμένου να δικαιολογήσουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση και κατοχή, κατοχυρώνοντας τον έλεγχο και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων ενέργειας, επιτιθέμενοι συχνά και σε πρώην συνεργάτες τους όπως ο Σαντάμ, ο Καντάφι κλπ.
Αυτή την αλήθεια για τον καιροσκοπισμό της καπιταλιστικής Δύσης και την στυγνή εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών επιβεβαιώνει η είδηση για την πώληση 200 τεθωρακισμένων τύπου Leopard 2A7+ στο αυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας από την κυβέρνηση της Μέρκελ. Η Γερμανία απέρριπτε μέχρι πρόσφατα τα αιτήματα για προμήθεια βαρέως οπλισμού στη Σαουδική Αραβία. Πρόσφατα όμως, το ομοσπονδιακό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας ενέκρινε, σε μυστική σύνοδο, την πώληση 200 τεθωρακισμένων στο Ριάντ. Η πληροφορία διέρρευσε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel και επιβεβαιώθηκε από σαουδαραβικές πηγές στο Ριάντ.

Παράλληλα, σημειώνουμε ότι τα Leopard 2A7+ είναι πιο ευέλικτα από τα περισσότερα άρματα μάχης που έχουν σχεδιαστεί για επιχειρήσεις σε ανοιχτό πεδίο και θεωρούνται τανκς των πόλεων. Η Σαουδική Αραβία, που κυβερνάται από τον οίκο των Σαούντ, έστειλε την άνοιξη τεθωρακισμένα στο Μπαχρέιν για να καταπνίξει την εκεί εξέγερση, ενώ έχει αντιμετωπίσει τα αιτήματα εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της με αδυσώπητη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Η Σαουδική Αραβία έχει θορυβηθεί από το κύμα εξεγέρσεων που εξαπλώνεται στον αραβικό κόσμο και έχει ήδη οδηγήσει στην πτώση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Σιίτες Σαουδάραβες, που αποτελούν μειονότητα στη χώρα, έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις κυρίως στις ανατολικές επαρχίες της Σαουδικής Αραβίας.

Από την άλλη μεριά, Γερμανοί κυβερνητικοί βουλευτές υποστήριξαν ότι και άλλοι σύμμαχοι πωλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία και ότι η χώρα είναι στρατηγικός σύμμαχος της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να αυξήσει τις αγορές όπλων από τις ΗΠΑ στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 60 δισεκατομμύρια που είχαν ανακοινωθεί πέρυσι, καθώς το βασίλειο προσπαθεί να αναβαθμίσει το Πολεμικό Ναυτικό του.

Υπάρχει σχέδιο οι Σαουδάραβες να ξοδέψουν 30 δισεκατομμύρια επιπλέον για να αναβαθμίσουν τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού τους, δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης από τον Κόλπο. Αυτό το επιπλέον ποσό περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση και την εκπαίδευση των δυνάμεών της, επεσήμανε ένας άλλος διπλωμάτης.
Ένας σύμβουλος της σαουδαραβικής κυβέρνησης δήλωσε από τη μεριά του ότι αναμένει η συμφωνία αυτή να ολοκληρωθεί σύντομα. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πέρυσι ότι το πρόγραμμα των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ολοκληρωθεί σε 15 με 20 χρόνια. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο για πόσα χρόνια θα διαρκέσει το επιπλέον πρόγραμμα των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η άποψη είναι ότι απαιτείται ένα νέο εργατικό διεθνιστικό κίνημα που θα μπλοκάρει τους πολεμικούς εξοπλισμούς, θα απαιτήσει το κλείσιμο των πολεμικών βιομηχανιών και θα επιβάλλει τον αναπροσανατολισμό της παραγωγής τους σε ειρηνικούς σκοπούς. Το επιχείρημα για τη «διάσωση των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων στη πολεμική βιομηχανία» είναι εκβιασμός προς την κοινωνία για να αποδεχτεί την στήριξη των ιδιωτικών επί της ουσίας επιχειρήσεων του χώρου από τις εθνικές πολεμικές παραγγελίες, να μετατρέψει τις κυβερνήσεις σε πλασιέ των όπλων των πολεμικών βιομηχάνων και να αυξήσει τα κέρδη τους από το αίμα των λαών.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
www.Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου