Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο οδοντίατρος μας προστατεύει από.... έμφραγμα και εγκεφαλικό!


Ο οδοντίατρος μας προστατεύει από.... έμφραγμα και εγκεφαλικό!

Μια ή δύο επισκέψεις στον οδοντίατρο το χρόνο για καθαρισμό και άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στα δόντια, μπορεί να μας προστατεύσουν από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, ακόμα και με μία επίσκεψη μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος κατά 24%, ενώ μειώνεται και κατά 13% ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.


Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ κι αρκετά χρόνια ότι η ουλίτιδα και η περιοδοντική νόσος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, επειδή τα βακτήρια που προκαλούν τα οδοντικά νοσήματα μπορεί να εισέλθουν στην ροή του αίματος και να προκαλέσουν φλεγμονή στις αρτηρίες του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως ο καθαρισμός των δοντιών δρα προστατευτικά εναντίον του εμφράγματος και του εγκεφαλικού.

Την μελέτη, που παρουσιάσθηκε χθες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) στο Ορλάντο, πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ταϊβάν, οι οποίοι παρακολούθησαν περισσότερους από 100.000 εθελοντές επί επτά χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν, ο καθαρισμός των δοντιών από έναν επαγγελματία μείωνε την ανάπτυξη των βακτηρίων που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Απώλεια δοντιών

Μία άλλη μελέτη που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο, έδειξε πως τα διάφορα είδη οδοντικής νόσου μπορεί να αποτελούν προάγγελο του κινδύνου εμφράγματος, εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία και έδειξε πως η μεγάλη απώλεια δοντιών και ο υψηλός αριθμός λοιμώξεων γύρω από τη βάση των δοντιών, αυξάνουν τις πιθανότητες συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές που είχαν απομείνει με λιγότερα από 21 δόντια (σ.σ. οι υγιείς ενήλικες διαθέτουν 32 δόντια), είχαν κατά 75% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

Επιπλέον, όσοι εθελοντές παρουσίαζαν συχνά λοιμώξεις στα ούλα τους, είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα. Όσοι, τέλος, παρουσίαζαν συχνά αιμορραγία των ούλων, διέτρεχαν και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά τον δρα Άντερς Χόλμλουντ από το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης του Δημοτικού Συμβουλίου του Γκέβλεμποργκ



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου